În perioada 4–10 septembrie 2017, atunci când autoritățile locale vor sărbători „Ziua Cetății”, montaniarzii dâmbovițeni grupați în jurul asociației Chindia Jurasic Park vor participa la o ascensiune montană, pentru cucerirea „bătrânului” simbol al alpinismului european, vârful Mont Blanc (4810 m) din Alpii francezi, acțiune care se va desfășura în baza unui proiect derulat printr-o finanțare nerambursabilă din fonduri publice chiar de către Primăria Târgoviște, potrivit unui comunicat de presă din partea domnului Nicolae POSTA, Președinte ACJP.
Ca antrenament pentru acest vârf special, în perioada 14 – 19 iunie 2017, nucleul de bază al „dinozaurilor” (Ileana Bocanciu, Nicu Posta și Ionel Glodeanu), însoțit de Adrian Oprea a plecat spre Alpii austrieci pentru a cuceri cel mai înalt vârf din această țară, vârful Grossglockner (3798 m). Deplasarea s-a făcut cu un autoturism personal pe traseul Târgoviște – Predeal – Făgăraș – Deva – Timișoara – Nădlac, prima cazare făcându-se la Szeged (Ungaria) la un frumos camping de pe malul Tisei. Ziua a doua a fost alocată apropierii de munte, ajungându-se la Lucknerhaus, la aproximativ 1900 m, loc unde s-a montat cortul pentru o nouă cazare.
A treia zi a însemnat intrarea în zona alpină și trecerea pe la cabanele Lucknerhutte (2341 m) și Studlhutte (2801 m), loc de regrupare, dar și de echipare pentru etapa a doua – mersul pe ghețar și escaladă zonă ameanajată tip „via ferrata”, etapă derulată deja pe ploaie, iar în porțiunea finală pe vânt și măzăriche. După aproximativ 10 ore (cu pauzele necesare de repaus) se ajunge la Erzherzog Johannes Hutte, la altitudinea de 3454 m. Vremea bună pe care mizam la plecarea din țară s-a decalat cu minim 24 de ore astfel încât, a doua zi de dimineață, atacul vârfului a fost făcut în condiții meteo extreme (vânt turbionar, cu o viteză de peste 100 km pe oră și temperatură resimțită, datorită vântului, de minus 16 grade Celsius). În aceste condiții, pe la vreo 3600 m altitudine, s-a decis renunțarea la escaladarea vârfului și întoarcerea la cabană. Din discuțiile cu majoritatea celor care au atacat vârful încă de la ora 4 dimineața, mai mult de jumătate din ei au renunțat la atacul vârfului întrucât, pe porțiunea finală, extrem de expusă, vântul le-a creat probleme. Echipa dâmbovițeană a decis că e mai prudentă retragerea și și-a propus revenirea în alt sezon, cu rezervarea de mai multe nopți la cabana de altitudine, pentru a spori șansele de reușită.
A urmat coborârea (poate mai grea decât urcarea) pe porțiunea de „via ferrata” și pe ghețar și revenirea, pe o vreme în curs de îmbunătățire, la mașină. O cazare la un camping bine dotat (grupuri sanitare, dușuri, bucătărie cu plită electrică etc.) la Lienz, la poalele Dolomiților, a refăcut forțele montaniarzilor și le-a ușurat drumul către casă.
Chiar dacă cucerirea vârfului nu a fost posibilă, atingerea cotei de 3600 m (pentru 2 din cei 4 membri ai expediției chiar a fost o premieră) a fost un examen bun în vederea expediției din septembrie. Până atunci, în perioada 14 – 16 iulie 2017, va urma o nouă expediție externă, pe vârful Musala din Bulgaria, cel mai înalt vârf (2925 m) din Peninsula Balcanică.
Imaginile din zona montană spun totul despre eforturile noastre și, poate, despre neșansa din ziua programată pentru vârf. Mai aveam o șansă a doau zi, dar nu mai erau locuri la cazare. The fate!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Compania de Apă Târgoviște Dâmbovița: Anunț important pentru locuitorii comunei Vârfuri
Tânăr măturător din Craiova ajuns milionar în euro
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore