Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Cu Bram Stoker și KFC despre Dracula și Turnul Chindiei

Cu Bram Stoker și KFC despre Dracula și Turnul Chindiei sau cum ajunge Târgoviște în atenția a miliarde de oameni.

Cu Bram Stoker și KFC despre Dracula și Turnul Chindiei

Cu mult sânge. Cu oameni care halesc oameni. Sau de ce nu, cu pitici zburători.

Până la urmă se cam ucide pe-aici și ne-am mândrit cu asta făcând un muzeu. Muzeul asasinării soților Ceaușescu.
Astăzi am văzut că se vehiculează la nesfârșit ideea că personajul din Turnul Chindiei este ”pitic” sau că este gol-pușcă. Și ce dacă! Avem ceva împotriva piticilor? Nu.

Cei care se bat cu pumnul în piept, ”of viața mea, of turnul meu”, nu mănâncă de la KFC ori sunt vegetarieni? Sau se hrănesc doar cu sângele din producțiile Dracula? Oprește cineva filmele cu și despre Dracula? Întreb și eu ca un iubitor al pământului ăstuia și care încearcă să nu fie ”mai catolic decât papa”.

Cu Bram Stoker și KFC despre Dracula și Turnul Chindiei

Dacă stăm să gândim drept, noi nu am reușit să promovăm în lume imaginea marilor voievozi. A făcut-o Bram Stoker acum 120 de ani cum nu ar fi crezut nimeni niciodată. Bram Stoker s-a inspirat din biografia lui pe Vlad Țepeș și a creat un personaj principal în romanul ”Dracula”. Tot Bram Stoker a avut ideea să asocieze legenda domnitorului muntean cu vampirul. Scene și imagini cu mult sânge. Nicio autoritate românească nu a dat în judecată casele de producție chiar dacă romanul irlandezului a fost transpus de nenumărate ori pe ecran.

A fost o șansă de a ne cunoaște lumea întreagă atât prin cartea lui Stoker dar și prin filmele care au urmat. Rolul lui Dracula a fost interpretat de actori ca: Max Schreck, Christopher Lee, Bela Lugosi, Klaus Kinski și Gary Oldman. În ce postură dizgrațioasă a fost pus marele voievod valah, în ce imagini macabre și ireale, de vampir, a fost prezentat unul dintre primii și cei mai mari strategi militari ai Europei!?

Cu Bram Stoker și KFC despre Dracula și Turnul Chindiei
Acum vine KFC și diseminează o informație care ne-ar fi costat sute de mii de euro. Faptul că și-a asociat imaginea cu noi contează mai mult decât obiectul de activitate al organizației, fie că este companie de catering, farmaceutică sau petrolieră. Important este că are miliarde de simpatizanți iar asta nu putea atinge niciodată Târgoviște fără costuri uriașe.

Cine pe cine mediatizează

Cât ne bucură forma prezentării sau nu, este altă temă de discuție, însă așa cum l-am auzit pe profesorul Mihai Șerbănescu, o cunoscută firmă de blugi a produs spotul publicitar în Capela Sixtină. De asemenea, sute de astfel de acțiuni au avut loc în mai toate obiectivele și monumentele istorice, de patrimoniu și de importanță arhitectonică. Filme cu mesaje sexuale, crude, hilare, au fost create și în turnul din Pisa și la piramidele Keops, la Pentagon, la Statuia Libertații, Turnul Eiffel și lista cuprinde sute de amplasamente.

Revista Kamikaze scrie printre altele: ”…ar ataca Germania la noapte și ar cere să ne dea înapoi demnitatea grav accidentată de piticul ăla care ne-a călărit turnul. Cum nu vii tu, Țepeș doamne, ca punând mâna pe ei, să-i împarți în două cete: cu ketchup și cu mujdei.”

KFC și Turnul Chindiei

În urma videoclipului produs pentru KFC, au început haștagurile online și fiecare încearcă să își treacă numele în dreptul acestui spot, fie persoană fizică, fie site, blog sau televiziune. Și noi acum, la fel ca toți ceilalți, știm că vom înregistra un număr record de vizitatori. Avem ocazia să spunem povestea noastră. Să facem o altă parodie, ori să ne dăm răniți în corason că ne-a atacat mișelește KFC-ul.
Pe zona emoțională, sigur că pentru un înrădăcinat al locului, așa cum sunt eu, nu este confortabil să urmăresc clipul. Nici filmele din seria Dracula. Pentru că ele nu prezintă istoria locului și a faptelor glorioase. Prefer cărțile lui Vasile Lupașc, prefer producțiile video care vin cu documentarea dovedită din izvoare, din cronici.

În încheiere vă prezint imagini amuzante care nu aduc niciun prejudiciu Turnului Chindiei.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">