Asociaţia Chindia Jurasic Park în parteneriat cu Școala Gimnazială “Coresi” din Târgoviște şi Asociaţia Ecologică Floare de Colţ, cu finanţare din partea Primăriei Municipiului Târgoviște, a organizat şi susţinut, în perioada 10-12 noiembrie 2017, o „Tabără de educaţie ecoturistică”, în zona colinară de la poalele Leaotei, la o frumoasă pensiune aflată în zona Runcu-Brebu. Timp de 3 zile, cei 36 de elevi (în marea lor majoritate de la școala Coresi – profesor coordonator Adriana Bărăscu), au avut ocazia să învețe, dar să și pună în practică o serie de lucruri noi.
În prima zi, înainte de masa de seară, tinerii au făcut cunoştinţă unii cu alţii și s-au constituit în 4 echipe, relativ echilibrate ca vârstă și valoare. Apoi, au asistat la primele lecții, de prezentare a echipamentului montan, necesar atât în sezonul de vară, dar, mai ales, extrem de util în sezonul de iarnă. De asemenea, în același ambient relaxant, le-au fost prezentate marcajele turistice, fie cele oficiale, fie cele neconvenționale.
În ziua a doua a început activitatea propriu-zisă, cu lucru la patru ateliere, care de care mai interesant: lucru la „roata olarului”, călărie, plantare de puieți (puși la dispoziție de Direcția Silvică Dâmbovița – Ocolul Silvic Târgoviște) și alpinism – coborâre în rapel. După amiaza a fost dedicată unor acțiuni mai ușoare, desfășurate tot pe ateliere: învățarea unor cântece de munte, pictură pe lemn sau lut, hrană sănătoasă și jocuri de grup.
Pentru o parte dintre participanţi, cercetaşi la Centrul Local “Naparis” – Organizaţia Naţională “Cercetaşii României”, această zi a fost ultima provocare ca “lupişori”, urmînd a se întoarce din această aventură ca “temerari”. Pentru alţii, a fost primul pas alături de cercetaşi. Cu toţii au participat la ceremonia specifică de depunere a promisiunii şi de primire a eşarfelor. Seara, toată trupa, cu mic cu mare (dar și cu alți turiști cazați la acea locație) a participat la clasicul „foc de tabără”, prilej de a interpreta sau de a asculta, sub bolta înstelată, frumoasă cântece de munte. Fiindcă pensiunea unde au avut cazare avea specific ecvestru, dimineața zilei de duminică a fost alocată tot călăriei, de data aceasta parcurgându-se un traseu mai lung, până pe Vârful lui In, locul unde, pe 16 septembrie 2017, Primăria comunei Runcu, cu sprijin logistic din partea Consiliului județean Dâmbovița și a Cultului Eroilor Dâmbovița, a inaugurat o simbolică cruce, monument dedicat eroilor locali căzuți la datorie în războaiele patriei. Acolo, sub faldurile unui imens steag tricolor, tinerii au primit informații despre evenimentele locale sau județene dedicate „Anului Centenarului”.
La finalul taberei, toţi participanții au primit Diplome de participare și insigne cu sigla proiectului, dar cel mai mare câștig a fost faptul că au reuşit să-şi depăşească limitele şi să participe la toate atelierele acestei tabere, aflând informații și cunoștințe noi, dar și exersând tehnici inedite.
Felicitări tuturor pentru dăruirea cu care s-au implicat în acest proiect!
Vă aşteptăm alături de noi şi la acţiunile viitoare!
Nicu Posta – Coordonator proiect
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Adevărul despre moarte. Bob Monroe și experiențele sale de a ieși din corpul fizic
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Un pas important pentru turismul durabil în România