Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a desfășurat timp de 5 săptămâni în județul Caraș-Severin, prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin, o acţiune de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă. Acțiunea a fost realizată împreună cu reprezentanți ai Instituției Prefectului Județului Caraș-Severin, ai Comisariatului Judeţean Caraș-Severin al Gărzii Naţionale de Mediu și ai Gărzii Forestiere Județene Caraș-Severin.
Au fost verificate 19 localități și cursurile de apă aferente, din bazinele hidrografice: Timiș, Bârzava, Caraș și Cerna. S-a urmărit, în special: modul în care au fost realizate măsurile lăsate la precedenta verificare, identificarea unor posibile deșeuri de material lemnos pe malurile și în albiile cursurilor de apă verificate, precum și în secțiunile de scurgere a podurilor și podețelor, care pot conduce, prin antrenarea lor, la obturarea scurgerii; s-a urmărit și identificarea unor depozite de material lemnos pe formațiunile torențiale din apropierea zonelor locuite dar și modul în care au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale în localităţi, precum și cursurile de apă pe raza localităților verificate.
În urma acestei acțiuni, s-a constatat o îmbunătățire a stării de salubrizare a cursurilor de apă, față de verificările anterioare. Majoritatea administrațiilor locale verificate, au arătat că înțeleg importanța întreținerii cursurilor de apă și a rigolelor din regiunea administrată, cât și a informării cetățenilor riverani privind obligația acestora de a păstra starea salubră a malurilor cursurilor de apă.
Au fost controale în cele 5 cartiere ale orașului Bocșa: Măgura, Bocșa Română, Bocșa Vasiova, Neuwerk și Bocșa Montană. S-a constatat necesitatea salubrizării în totalitate a cursurilor de apă Cremeni și Măgura deoarece au fost observate abandonări de deșeuri municipale, depozitări de material, deșeuri provenite din construcții. Au fost dispuse măsuri de înlăturare a deșeurilor.
Pe întreaga lungime a cursurilor de apă Globu Craiovei și Calva (afluenții Cernei), în intravilanul localităților Globu Craiovei, Petnic și Iablanița, în zonele unde gospodăriile sunt riverane la cursurile de apă, s-au găsit depozitări de gunoi de grajd, de pământ, deșeuri vegetale, crengi, coceni, cauciucuri și abandonări de deșeuri municipale. Primăriei Iablanița i-a fost aplicată o sancțiune contravențională sub formă de avertisment și au fost dispuse măsuri de înlăturare a depozitului ilegal.
În localitățile apărținătoare primăriei Reșița, starea de salubrizare a Bârzavei a fost găsită foarte bună, 95% corespunzătoare, fiind identificate pe malul Bârzavei, în amonte de baia comunală, depozitări răzlețe de pământ și resturi de materiale de construcții, iar în cartierul Câlnic, depozitări răzlețe de deșeuri municipale, materiale textile, deșeuri din construcții. Au fost dispuse măsuri de înlăturare a deșeurilor.
Până la verificarea următoare, care va fi făcută începând cu 15 iunie, măsurile trebuie să fie duse la îndeplinire, iar deșeurile înlăturate. Pentru fiecare administrație locală unde au fost identificate deșeuri dispersate pe malurile cursurilor de apă, inspectorii au stabilit un plan de măsuri ce vizează menținerea permanentă a stării de salubrizare a cursurilor de apă în intravilanul localității, întreținerea și decolmatarea permanentă a rigolelor precum și a podețelor de pe raza localității.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara