În cadrul celor două apeluri de selecție, organizate în 2019 și 2020 sub umbrela Inițiativei „Universități Europene”, Comisia Europeană a identificat 41 de alianțe universitare europene ce au propus proiecte vizionare privind dezvoltarea unor cadre inter-instituționale de cooperare și acțiuni de colaborare strategică în domeniile educației și cercetării.
În acest context, nouă dintre cele zece instituții de învățământ superior din România care fac parte din astfel de consorții au constituit, la finalul anului 2020, o rețea de universități românești care implementează proiecte Erasmus+ Universități Europene. Acestea sunt: Universitatea Tehnică de Construcții din București, Universitatea din București, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, Universitatea din Petroșani, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Politehnica Timișoara, Universitatea Politehnica din București și Universitatea de Vest din Timișoara.
Scopul acestei rețele este unul dublu:
- schimbul de bune practici în implementarea proiectelor Erasmus+ Universități Europene între cele nouă instituții de învățământ superior;
- formarea unui nucleu reprezentativ de universități românești ce vor lua parte la definirea viitorului învățământului superior european, cu scopul de a utiliza experiențele și rezultatele activităților din cele nouă alianțe europene, în beneficiul tuturor studenților și cadrelor didactice din România prin transfer de bune practici sau contribuţii la dezvoltarea politicilor publice în domeniu.
Având în vedere importanța reprezentării studenților într-un astfel de demers, Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a devenit un partener al rețelei mai sus menționate încă din faza inițială a organizării acesteia.
În urma întâlnirilor de lucru organizate în perioada ianuarie-martie 2021 la nivelul rețelei s-au identificat trei teme majore, de interes pentru toate cele nouă universităţi implicate:
- micro-credenţialele,
- programele de studiu cu diplomă comună şi
- mobilităţile virtuale
De asemenea, s-a concluzionat că implementarea cu succes a activităţilor asumate în cadrul consorțiilor din care aceste universități fac parte a poate deveni un incubator pentru transferul de bune practici către alte universități din ţară. În acest sens, universitățile implicate au transmis concluziile grupurilor de lucru pe temele mai sus menţionate la începutul lunii martie şi au lansat o invitație la dialog următoarelor instituții din România:
- Ministerul Educației (Direcţia Generală Ȋnvăţământ Universitar, Direcţia Generală Relaţii Internaţionale şi Afaceri Europene, Centrul Naţional pentru Recunoaşterea şi Echivalarea Diplomelor),
- Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior,
- Autoritatea Națională pentru Calificări și
- Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale.
Astfel, miercuri, 31.03.2021, a avut loc o masă rotundă virtuală ce a reunit reprezentanţi ai tuturor instituţiilor invitate la dialog, precum şi ai ANOSR, împreună cu cei ai universităţilor din reţea. Cel mai important rezultat al întâlnirii a fost faptul că există un acord general referitor la necesitatea unor acţiuni comune, colaborative, privind provocările şi oportunităţile iniţiativei Erasmus+ European Universities pentru cei care implementează aceste proiecte, în particular, dar şi pentru întregul sistem de învăţământ superior din România, în general. În luna aprilie, grupurile de lucru deja existente la nivelul reţelei RO European Universities vor fi completate cu colegi din instituţiile centrale, pentru a aprofunda, împreună, aceste subiecte şi pentru a avansa în direcţia obiectivelor pe care ni le-am propus: dezvoltare şi schimb de bune practici în vederea generării unor schimbări sistemice.
Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, confirmă rezultatele dialogului realizat: „După o discuţie nișată asupra celor trei teme abordate (micro-credenţialele, programele de studiu cu diplomă comună şi mobilităţile virtuale), fiecare instituţie şi-a asumat angajamente punctuale în direcţia dezvoltării de iniţiative legislative şi de politici publice care să maximizeze oportunităţile oferite de Universităţile Europene. Primele rezultate ale acestui proces se vor putea observa în dezvoltarea legislaţiei privind programele de studiu cu diplomă comună, în privinţa căreia România era deficitară şi care reprezintă o prioritate pentru internaţionalizarea universităţilor.”
Universitatea de Vest din Timişoara face parte dintr-o astfel de alianţă universitară europeană, UNITA, în cadrul unui proiect ce este implementat împreună cu: Università degli studi di Torino, Université de Pau et des Pays de l’Adour, Université Savoie Mont Blanc, Universidad de Zaragoza şi Universidade Beira Interior. Consorţiul reuneşte universităţi ale căror comunităţi însumează peste 165 000 de studenţi din state europene vorbitoare de limbi romanice (Italia, Franţa, Spania, România şi Portugalia), şi care funcţionează în ecosisteme geografice, culturale şi socio-economice similare.
Alianţa universitară UNITA are peste 50 de parteneri asociaţi, instituţii de învăţământ superior, organizaţii neguvernamentale, companii publice şi private, instituţii guvernamentale locale şi regionale, ceea ce transformă UNITA într-un model de bune practici pentru viitorul învăţământului european conectat la mediul economic, social şi cultural.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara