22/04/2021

2 Aprilie – Ziua Internațională de conștientizare a autismului – O viziune asupra intervenției multidisciplinare

Departamentul de Asistență Socială din Universitatea de Vest din Timișoara și Asociația Casa Faenza din Timișoara au organizat astăzi, 2 aprilie 2021, un eveniment online dedicat Zilei Internaționale de Conștientizare a autismului, eveniment care a avut scopul de a spori înțelegerea despre intervenția multidisciplinară pentru copiii cu autism și de a încuraja studenții să contribuie la promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu autism în societate.

Evenimentul s-a adresat în special studenților din anul I, atât de la învățământul de zi, cât și de la învățământul la distanță, și a fost organizat pentru prima dată în format online. În prima parte a evenimentului, studenții au aflat de la Oana Hațegan (psiholog) și Ciprian Olteanu (asistent social) despre ce este autismul și care sunt caracteristicile copiilor cu autism, iar în partea a doua, discuțiile s-au axat pe explicarea intervenției în cadrul echipei multidisciplinare pentru copiii cu autism.

Chiar dacă a fost o acțiune în format online, studenții au colorat atât ecranele, cât și atmosfera, în albastru, culoarea reprezentativă la nivel internațional pentru autism.

Rectorul UVT, prof.univ.dr. Marilen Gabriel Pirtea, remarcă: „Marcarea Zilei Internaționale de Conștientizare a autismului, prin acțiunea Departamentului de Asistență Socială din cadrul Facultății de Sociologie și Psihologie a UVT, a intrat în agenda evenimentelor multianuale propuse studenților în cadrul comunității noastre academice, prin invitarea unor specialiști cu vastă experiență în acest domeniu. An de an, această zi echivalează cu o prezentare în detaliu a serviciilor oferite acestor copii la nivelul comunității timișorene, astfel ca studenții de la Asistență Socială și de la alte specializări să fie conectați la procesul de intervenție în cadrul unei echipe multidisciplinare”.

Experiență de colaborare cu partenerul proiectului, Asociația Casa Faenza, care împlinește 20 de ani, s-a dezvoltat permanent și a contribuit semnificativ la formarea profesională a studenților UVT. Asociația Casa Faenza, în cadrul căreia a fost dezvoltat primul centru de zi pentru copiii cu tulburări de spectru autist (ASD) din România, a fost înființată la Timișoara, în anul 2001, în cadrul primului parteneriat public privat din acest oraș, unic în țară. Scopul asociației este de a îmbunătăți condițiile de viață și adaptabilitate socială a copiilor cu tulburare din spectrul autist din Timișoara, cu vârsta cuprinsă între 3-18 ani, prin abilitarea și integrarea socială, accentuându-se importanța intervenției precoce.

 

Pentru mai multe informații despre Asociația Casa Faenza și autism puteți afla accesând link-urile:

http://www.casafaenza.ro/

https://www.facebook.com/AutismTimisoara/videos/531090097072593

 

Coordonatori eveniment,

Lector univ. dr. Loredana Trancă

Universitatea de Vest din Timișoara

Departamentul de Asistență Socială

 

Loredana Crețu,

Director,

Asociația Casa Faenza

 

Contact: lector univ. dr. Loredana Trancă

E-mail: loredana.tranca@e-uvt.ro

Telefon: 0040 745 687 429

Distribuie acest articol Oficial Media
Share