Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Romsilva versus Agent Green

Agent Green expune jaful din pădurile seculare din Bucegi de ziua Europeană a Parcurilor.

Prețiosul lemn din Bucegi este transformat în parchet, uși, bobine și tamburi. Valea Cerbului este principala cale turistică de acces către vârful Omu și are cvadruplă protecție națională și internațională: parc natural, sit Natura 2000, Rezervație Naturală (Abruptul Prahovean) și păduri virgine cartate în inventarul PIN MATRA din anul 2004, protejate prin ordine ale ministerului mediului din 2012 și din 2016. În anul 2018, noul inventar Primofaro a cuprins aceste păduri drept potențial primare și seculare.

In urma ”protestului” organizatiei Agent Green, desfasurat luni, 24 mai a.c. in Parcul Natural Bucegi, si a informatiilor false lansate de organizatia respectiva, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva face urmatoarele precizari:

Exploatarea forestiera din parcela u.a. 222 din UP I Caraiman, padure privata administrata de Ocolul Silvic Azuga din cadrul Directiei Silvice Prahova, este legala si detine toate autorizatiile.  Parcela respectiva este situata la limita Parcului Natural Bucegi, in zona de managament durabil (zona ”tampon”), a parcului unde, conform articolului 22 alin.(8) lit. J) din O.U.G. nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei si faunei salbatice sunt permise ”lucrari de ingrijire si conducere a arboretelor, lucrari speciale de conservare cu accent pe promovarea regenerarii naturale si fara extragerea lemnului mort, cu exceptia cazurilor in care se manifesta atacuri de daunatori ai padurii ce se pot extinde pe suprafete intinse, in primul rand de parcele intregi limitrofe zonelor cu protectie stricta sau integrala, in restul zonei-tampon fiind permisa aplicarea de tratamente silvice care promoveaza regenerarea pe cale naturala a arboretelor: tratamentul taierilor de transformare spre gradinarit, tratamentul taierilor gradinarite si cvasigradinarite, tratamentul taierilor progresive clasice sau in margine de masiv cu perioada de regenerare de minimum 10 ani”.
Ocolul Silvic Azuga a emis, in 23 martie 2021, autorizatia A210000910008, cu valabilitate pana la 30 aprilie 2021. Avand in vedere conditiile meteorologice dificile, respectiv ninsori puternice, Ocolul Silvic Azuga a prelungit termenul de exploatare pana la 30 mai 2021, notificand Garda Forestiera Ploiesti, in acest sens, prin adresa 2277/27.04.2021.
Partida respectiva a fost autorizata de Administratia Parcului Natural Bucegi prin avizul 400/IDH/06.05.2020.
Parcela respectiva, fiind inclusa in studiul PIN MATRA 2001/018, a fost verificata conform normelor legale de Garda Forestiera Ploiesti, care a avizat exploatarea prin adresa 2111/02.03.2020, neindeplinind criteriile de includere a acesteia in categoriile functionale paduri virgine sau cvasivirgine.
Regia Nationala a Padurilor – Romsilva respinge acuzatiile false lansate de organizatia Agent Green, care aduc prejudicii institutiei noastre, si asigura publicul ca administreaza cele 22 de parcuri nationale si naturale conform tuturor normelor legale.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share