Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Cercetări arheologice la Sarmizegetusa Regia

Din 22 iunie, în situl Sarmizegetusa Regia se desfășoară o campanie de cercetări arheologice în cadrul proiectului ”Capitala Daciei – muzeu viu al patrimoniului cultural european”. Săpăturile se efectuează în mai multe puncte ale fortificației cu scopul de a oferi informații și clarificări cu privire la elementele constructive antice și la starea de conservare a monumentului.
În prima etapă, a fost trasată o suprafață la Poarta de est, unde lucrările din anul 1980 au modificat substanțial aspectul monumentului. O serie de argumente desprinse din săpăturile din secolele XIX și XX indică o configurație diferită a porții față de cea materializată în prezent în teren, astfel că se impune o (re)cercetare a zonei, pentru a obține date suplimentare în vederea propunerii unor soluții optime de restaurare.
Urmează a fi deschise o serie de secțiuni și de suprafețe pe mai multe segmente ale zidului, precum și în zona porților de vest și de sud.
Proiectul de restaurare și revitalizare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 prin Programul RO-Cultura. Finanțarea nerambursabilă pentru acest proiect este de 1.897.384,23 euro, la care se adaugă contribuția Consiliului Județean Hunedoara în valoare de 848.865,92 euro. Durată totală a proiectului este de 42 de luni.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share