Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

A fost dată afară din spital şi a născut pe trotuar! Pericolul de-a trăi în România ”șpăgară”

Cadrele medicale care au pus viața mamei și a nou născutului in pericol vor trebui acum să răspundă, inclusiv penal, pentru abuz în serviciu, iar cei de la CNCD s-au sesizat  din oficiu, pentru discriminare și încălcarea drepturilor omului, după reacțiile negative apărute în spațiul public. 

A fost dată afară din spital şi a născut pe trotuar

Săptămâna începe cu o nouă viață! În această dimineață în jurul orei 6.00, echipajul 97 al SAJ Ialomița, substația Urziceni a asistat la naștere o tânără de 24 ani, mama celei de a treia fetițe perfect sănătoasă! Felicitări mamei, felicitări colegei mele, Gabrielei Dobra pentru profesionalism și implicare. Aș atribui o mare bilă neagră spitalului municipal Urziceni pentru dezinteres total și nepăsare, pacienta prezentându-se cu aproximativ 15 minute înainte la CPU, în travaliu, fiind refuzată, motivându-se că vor chema ambulanța. Un caz cu happy-end , dar nu toate se pot încheia așa” a scris în acestă dimineață pe o pagină de socializare, unul dintre ambulanțierii prezenți la intervenție, Marian Iordache.

         „A fost dată afară din spital şi a născut în faţă spitalului pe trotuar! Groaznic!!!”

 

Nu a trecut mult timp și reacțiile au început să apară,  după ce în spațiul public s-a prezentat cazul de la spitalul din municipiul Urziceni. 

                                                       Discriminare pe bază de etnie și dizabilitate

                                               Ignorată de cadrele medicale și trimisă la plimbare!!!!

În secolul 21 este inacceptabil ca la compartimentul de primiri urgențe, o mama gravidă să fie refuzată de medici și mai apoi, să intre în travaliu și să nască, iertați-mi expresia, ca un animal, pe jos, în curtea spitalului.

Cadrele medicale care au pus viața mamei și a nou născutului in pericol vor trebui acum să răspundă, inclusiv penal, pentru abuz în serviciu, iar cei de la CNCD ar trebui să se sesizeze  din oficiu, pentru discriminare și încălcarea drepturilor omului, dar și a actualei legislații,  care prevede că de la  1 iulie 2023, femeile însărcinate beneficiază de noi servicii medicale decontate de CNAS, potrivit noului Contract-cadru și Normelor metodologice de aplicare a acestui act normativ.

”Este inacceptabil că la Spitalul Municipal din Urziceni, aflat în subordinea Primăriei din oraș, s-a întâmplat un eveniment de o gravitate deosebită, deoarece o femeie gravidă nu a fost asistată și supravegheată de personalul spitalului și a născut în spațiul exterior Compartimentului de Primiri Urgențe. În jurul orei 5.00, o femeie în vârstă de 24 de ani, gravidă, mamă a altor 2 copii, s-a prezentat la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal Urziceni. Cu toate că în spital există o secție de obstetrică ginecologie cu compartiment de neonatologie, spitalul nu a putut asigura gardă specializată însă a existat un medic chirurg care trebuia să coordoneze acordarea asistenței medicale. Invocând lipsa medicului de gardă specializat, personalul din CPU a contactat Serviciul de Urgență 112, care a trimis o mașină aflată în imediata apropiere. Din primele informatii, se pare ca pacienta nu a fost consultată, supravegheată și însoțită până la masina Ambulanței, ceea ce a determinat declanșarea nașterii în spațiul exterior al clădirii, unde a primit îngrijiri de la echipajul Ambulanței. Precizăm faptul că în momentul de față, copilul și mama sunt în stare bună și sunt internati la Spitalul Județean de Urgență Slobozia. Inspecția Sanitară de Stat s-a deplasat la fața locului pentru control și pentru aplicarea măsurilor necesare conform legislației în vigoare” transmit și oficiali din cadrul ministerului Sănătății.

         ”Este surdomută sau ceva de genul ăsta, dar asta contează mai puțin, sau că este de etnie rromă”

De neacceptat este și declarația pe care a făcut-o și primarul din Urziceni la un post tv,  în  care încearcă să acopere neglijența celor care au depus jurământul lui Hipocrate, prin lipsă de personal, pe secții,  și-i acuză pe medicii de familie că  nu au grijă de pacienții lor, prezentând cazul tinerei mame, ce este surdomută și de etnie romă și încheie că înclusiv Ministerul Sănătății ar fi de vină, pentru situația creată la spitalul din Urziceni.

” Este o chestiune, Doamne ferește, regretabilă, că s-a întâmplat așa ceva. Rămâne să văd ce înseamnă ancheta internă făcută de oamenii domnului ministru și atunci vedem ce dispunem. Aștept un rezultat al anchetei, după care,  cu mare drag,  vă spun despre ce e vorba.. 

                                                     Dacă este de vină Ministerul?

Spitalul din Urziceni are Secție de Ginecologie fără doctori. Din ce știu eu, până să aflu și să văd ancheta, știu că femeia are un handicap, mă rog, Doamne ferește. Este surdomută sau ceva de genul ăsta, dar asta contează mai puțin, sau că este de etnie rromă. Medicii de familie și-au înregistrat acolo cu miile oameni pentru care încasează bani, iar acești oameni care sunt predispuși, pentru că nu știu carte, cazul de față, surdomut. Săraca, dacă ea nu știe de capul ei, e din comuna asta de aici, din Bărbulești”, a  spus Constantin Sava, primarul din Urziceni, la Antena 3.

Voi, dragi cititori, cum comentați declarațiile primarului???

                                                      Poliția s-a sesizat din oficiu 

La data de 31 iulie a.c.,  și  polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Urziceni s-au sesizat din oficiu, în urma imaginilor apărute în spațiul public, privind o femeie care naște în curtea unei unități medicale. Faptele privesc săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, ca urmare a neîndeplinirii atribuțiilor de serviciu de către personalul medical.

Și totuși la spitalul municipal  din Urziceni  este suspendată activitatea la Secția Pediatrie până pe 15 august,  a.c., din lipsa de personal mediu,  iar linii de gardă sunt oferite pe secțiile Chirurgie, Medicină internă și pediatrie.

      Legile trebuie să fie clare, precise și mult mai aspre pentru toți cei care încalcă drepturile cetățenilor!

”Mi se pare arogantă declarația doamnei manager, iar justificarea acesteia este, din punctul meu de vedere, aiuritoare. Din păcate, ministrul Sănătății nu poate să ia o decizie, pentru că aceasta este organizarea, și nu are pârghiile necesare pentru a o demite. Dacă, însă, primăriile și-au asumat să ia aceste spitale în subordine, atunci acestea au și dreptul de a face demiteri, dar și obligația de a întreba și de a cere soluții, dacă există în unitatea respectivă organizarea pentru preluarea unei urgențe, a unei victime dintr-un accident de circulație, a unei gravide care trebuie să nască, a unui infarct,  etc. Managerul va plăti, din salariul uriaș, acea amendă modică de 4.000 de lei și a rezolvat problema. Dacă, însă, murea copilul, acolo, la naștere? Cum să nu poată fi primită această fată într-un spital în care exista medic de gardă, chirurg, și să nu fie asistată medical la naștere? Situația este de neacceptat! Trebuie, așa cum am spus, să avem  legi mai clare și decizii mult mai ferme!”, a spus în cadrul unei emisiuni televizate, europarlamentarul  Maria Grapini.

                              RASISMUL ÎMPOTRIVA ROMILOR TREBUIE STOPAT !

Rasismul instituţional împotriva romilor trebuie stopat, a afirmat ieri,  deputatul minorităţilor naţionale Cătălin Manea, care a solicitat premierului Marcel Ciolacu şi autorităţilor responsabile să demită conducerea Spitalului Municipal Urziceni, după ce o femeie a fost lăsată să nască pe stradă, în faţa unităţii spitaliceşti.

„În calitate de deputat din partea minorităţii rome, îi solicit domnului prim-ministru Marcel Ciolacu, precum şi domnului deputat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, să demită conducerea Spitalului Municipal din Urziceni şi să întreprindă toate măsurile legale ce se impun a fi luate pentru acest caz. În acelaşi timp, îi solicit domnului senator Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului României şi preşedintele PNL, să se delimiteze şi să condamne afirmaţiile rasiste la adresa minorităţii rome făcute de primarul PNL din Urziceni, Constantin Sava. În calitate de vicepreşedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, le solicit instituţiilor Avocatul Poporului şi Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării să intervină potrivit legii în acest caz”, a declarat deputatul minorităţii rome într-un comunicat de presă.

El a amintit că unei mame de etnie romă, gravidă aflată în travaliu, „i s-a refuzat asistenţa medicală de urgenţă chiar de către personalul medical şi naşte în curtea spitalului municipal Urziceni şi nu într-o sală de operaţii”.

„Aceasta este imaginea şi în acelaşi timp expresia rasismului instituţional împotriva romilor. Este imaginea cinismului dus la extrem. Este imaginea lipsei totale de umanitate şi a ignoranţei. Empatia şi umanitatea personalului medical de la spitalul Urziceni au lipsit cu desăvârşire”, a arătat deputatul.

Potrivit acestuia, „femeia gravidă nu a fost nici măcar consultată”

„Pentru medicii din cadrul spitalului municipal din Urziceni jurământul lui Hipocrate pe care l-au depus nu este decât un slogan, având în vedere comportamentul complet inuman faţă de un semen de-al lor aflat într-o stare critică. Înainte să deveniţi medici aţi jurat că nu veţi „îngădui să se interpună între datoria voastră de medici şi pacienţi consideraţii de naţionalitate, rasă, religie, partid sau stare socială”. Aţi jurat că „vă veţi exercita profesiunea cu conştiinţă şi demnitate”. În fapt, voi toţi cei aţi tratat inuman o mamă de etnie romă din comuna Bărbuleşti, sunteţi vinovaţi.

    ”Aţi încălcat jurământul depus şi, mai grav, aţi încălcat Constituţia României şi legislaţia în vigoare”

În acest context, el atrage atenţia că rasismul instituţional manifestat împotriva acestei mame şi a romilor implicit trebuie sancţionat,  în primul rând penal

Primarul PNL al municipiului Urziceni, Constantin Sava, rasist prin declaraţiile făcute, managerul Spitalului Municipal din Urziceni, Daniela Elena Ianuş, manager de spital fără nicio pregătire în domeniul medical, de profesie expert contabil, precum şi toţi ceilalţi angajaţi care au refuzat să-i acorde mamei gravide primul ajutor trebuie să răspundă penal pentru abuz în serviciu şi rasism. Toţi cei menţionaţi au încălcat prevederile art.16 din Constituţia României, potrivit căruia „Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”, au încălcat prevederile art.22, care prevede faptul că: „Dreptul la viaţă, precum şi dreptul la integritate fizică şi psihică ale persoanei sunt garantate „, au încălcat prevederile art. 34 din Constituţie, conform căruia ” Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat”. Azilele groazei sunt peste tot ! Spitalul Municipal din Urziceni este un „azil” al groazei şi al rasismului”, a transmis deputatul.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că au fost aplicate sancţiuni la Spitalul Municipal din Urziceni, după ce o femeie a născut în stradă, iar demisia de onoare a managerului sau demiterea acestuia de către primarul oraşului este şi morală şi potrivită.

 Aseară și  Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) s-a autosesizat în cazul femeii care a născut în faţa spitalului din Urziceni, dar şi în urma afirmaţiilor primarului din Urziceni, Constantin Sava, care a făcut referire la faptul că femeia are un handicap şi că e de etnie rromă.

Primarul din Urziceni, domnul Constantin Sava a și găsit persoanele care se fac vinovate pentru lipsa de personal a spitalului din Municipiul condus de domnia sa: Romii din Bărbulești!!!!!

”De ani de zile, noi romii suntem țapii ispășitori de serviciu, pentru orice scandal din România, politicienii incapabili, prea aroganți pentru a-și asuma vina, chiar și atunci când e clar că ei sunt vinovați, preferă să dea vina pe romi, pentru că na, nu are cine să le țină partea, nu are cine să îi reprezinte!

Nu se mai poate așa, vă anunțăm ca romii din România s-au săturat să fie ai nimănui, să audă în urma unei știri scandaloase cum că o femeie de etnie romă cu dificultăți de vorbire a fost nevoită să nască în curtea spitalului, tot noi suntem cumva de vină cât și multe astfel de știri.

Împreună formăm o comunitate mare, comunitatea Aresel care promite că nu va mai tolera asemenea derapaje.

Vom lansa în curând o scrisoare deschisă prin care cerem demisia nu numai a doamnei Daniela Elena Ianuș, directoarea spitalului din Urziceni,  ci și a domnului primar Constantin Sala.

Ne bucurăm să auzim că CNCD s-a autosesizat atât în cazul femeii lăsate să nască pe trotuar cât și pentru declarațiile primarului” transmit și reprezentanții asociației ARESEL.

                                    Un tânăr și-a pierdut viața, după ce s-a prezentat la același spital

 După cazul tinerei de 24 de ani, a ieșit la iveală o situație mult mai tragică. Un bărbat, în vârstă de 32 de ani, s-a prezentat duminică, la același spital, spunând că are dureri mari în piept. Soția lui acuză personalul medical de faptul că tânărul ar fi fost tratat cu superficialitate, apoi trimis acasă. Câteva ore mai târziu, el s-a stins din viață în propria casă. Polițiștii din orașul Fierbinți-Târg au fost sesizați, prin apel 112, că bărbatul a murit.

 

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share