Maria Grapini a cerut explicații Comisiei Europene, pe tema rolului platformei TikTok în alegerile prezidențiale din România. Vicepreşedinte executiv pentru suveranitate tehnologică, securitate şi democraţie, iar Henna Virkkunen, răspunde eurodeputatului S&D!
Europarlamentarul Maria Grapini a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris, pe tema rolului platformei TikTok în alegerile prezidențiale din România.
Astfel, eurodeputatul Grapini a adresat, punctual, următoarele întrebări:
- Ținând cont de problemele care au apărut în funcționarea platformei TikTok în România și de constatarea că aceasta nu a respectat DSA (Digital Services Act) și nici legea electorală națională, ce măsuri ia Comisia pentru a preveni repetarea acestei situații și cu alte platforme, care ar putea facilita influențarea alegerilor?
- A sancționat Comisia platforma TikTok, conform regulamentului privind funcționarea platformelor?
De asemenea, Maria Grapini a susținut un demers similar, alături de mai mulți europarlamentari din mai multe grupuri politice (S&D, PPE, Verzi, Renew, Stânga), din mai multe state membre, prin intermediul căruia a cerut explicații TikTok, pe marginea influențării alegerilor prezidențiale din România. Potrivit semnatarilor, la 24 noiembrie 2024, politicianul de extremă dreaptă Călin Georgescu a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din România. Relatările din mass-media au descris această victorie drept o „victorie TikTok”. Se pune întrebarea dacă TikTok încalcă Regulamentul privind serviciile digitale.
În special, au mai susținut aceștia, raportul de evaluare a riscurilor sistemice al TikTok nu a identificat elemente care au fost observate înainte de alegeri, cum ar fi comportamentul neautentic, coordonat de influențare a sistemelor de recomandare, conținutul politic inserat în conturi axate pe divertisment și influencerii care au fost plătiți pentru a promova mesaje politice, solicitându-li-se să nu dezvăluie acest fapt. De asemenea, conținutul ilegal, legat de promovarea unor personalități fasciste istorice, nu a fost eliminat.
În cele din urmă, măsurile din orientările privind atenuarea riscurilor sistemice pentru procesele electorale par să fi fost ignorate, cum ar fi detectarea și perturbarea manipulării serviciului, adaptarea proceselor de moderare a conținutului și a sistemelor algoritmice, prevenirea utilizării abuzive a sistemelor de publicitate și asigurarea faptului că utilizatorii pot identifica dacă conținutul conține publicitate politică.
Astfel, europarlamentarii, semnatari ai întrebării cu solicitare de răspuns scris, au cerut explicații Comisiei Europene:
- În cazul în care Comisia efectuează o anchetă în această privință, pe ce tipuri de încălcări se va concentra?
2. Intenționează Comisia să inițieze o anchetă, în temeiul articolului 34 din Regulamentul (UE) 2022/2065 (Regulamentul privind serviciile digitale), cu privire la mecanismele care conduc, în mod systematic, la diseminarea mai rapidă a dezinformării decât a informațiilor, deoarece astfel de mecanisme constituie un risc sistematic pentru discursul public și alegeri?
În numele Comisiei Europene, a răspuns vicepreşedintele executiv pentru suveranitate tehnologică, securitate şi democraţie, Henna Virkkunen.
Potrivit oficialului european, democrația este o valoare fundamentală a UE, bazată pe alegeri libere și corecte. Statele membre, susține oficialul european, răspund de organizarea alegerilor în conformitate cu normele constituționale naționale, cu legislația, cu obligațiile internaționale și cu dreptul UE.
De asemenea, vicepreşedintele executiv pentru suveranitate tehnologică, securitate şi democraţie, a opinat că Regulamentul privind serviciile digitale prevede mijloace de reglementare pentru examinarea riscurilor în materie de proiectare, funcționare sau utilizare a platformelor online și a motoarelor de căutare foarte mari, inclusiv difuzarea de conținut ilegal sau eventualele efecte negative asupra discursului civic și a proceselor electorale.
“În contextul alegerilor prezidențiale din România, în urma analizei rapoartelor de evaluare a riscurilor legate de TikTok, a răspunsurilor furnizate de TikTok la cererile de informații adresate de Comisiei, a rapoartelor redactate de părți terțe, precum și a testelor interne ale Comisiei și a colectării de probe, Comisia a inițiat un al treilea set de proceduri împotriva TikTok, pe baza unor presupuse încălcări ale Regulamentului privind serviciile digitale în ceea ce privește riscurile sistemice pentru discursul civic și procesele electorale. În plus, Comisia a emis către TikTok un „ordin de păstrare” , prin care obligă această platformă să „înghețe” și să păstreze datele legate de riscurile sistemice efective sau previzibile pe care serviciul său le-ar putea prezenta în ceea ce privește procesele electorale și discursul civic din UE!”, a mai spus Henna Virkkunen, în răspunsul transmis eurodeputatului Grapini.
Nu în ultimul rând, oficialul european a menționat că, în cadrul acestei proceduri, Comisia va analiza în ce măsură TikTok respectă obligațiile impuse de Regulamentul privind serviciile digitale, în materie de evaluare și atenuare a riscurilor sistemice legate de discursul civic și de procesele electorale, riscuri care decurg din manipularea intenționată a serviciilor TikTok, inclusiv a sistemelor sale de recomandare. Sunt vizate, de asemenea, se mai arată în răspunsul Comisiei, difuzarea de materiale publicitare politice și de conținuturi politice plătite, în pofida interzicerii unor astfel de materiale publicitare și conținut, în termenii și condițiile TikTok.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara