În cadrul Summitului de acțiune privind inteligența artificială (IA) acre avut loc la Paris, președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a lansat InvestAI, o inițiativă de mobilizare a 200 de miliarde EUR pentru investiții în IA, inclusiv un nou fond european de 20 de miliarde EUR pentru gigafabrici de IA. Această infrastructură IA de mari dimensiuni este necesară pentru a permite dezvoltarea deschisă și colaborativă a celor mai complexe modele de IA și pentru a face din Europa un continent al IA.
61 de țări au semnat declarația, printre care Franța, China și India. Discuțiile de la Summitul pentru Acțiune privind Inteligența Artificială de la Paris s-au concentrat asupra impactului inteligenței artificiale asupra societății și mediului și asupra măsurilor necesare pentru a valorifica beneficiile acesteia și a preveni riscurile.
Declarația acordă prioritate unor obiective precum asigurarea faptului că IA este „deschisă, incluzivă, transparentă, etică, sigură, sigură și de încredere”.
Nici SUA, nici Marea Britanie nu au oferit o explicație imediată, pentru decizia lor de a nu susține declarația
„ Administrația Trump va acorda întotdeauna atenție lucrătorilor, pe măsură ce tehnologiile care utilizează inteligență artificială se dezvoltă.”, a declarat vicepreședintele SUA JD Vance, în cadrul AI Action Summit de la Paris.
„IA ne va îmbunătăți asistența medicală, va stimula cercetarea și inovarea și ne va stimula competitivitatea. Dorim ca IA să fie o forță a binelui și a creșterii. Facem acest lucru prin propria noastră abordare europeană – bazată pe deschidere, cooperare și talent excelent. Dar abordarea noastră încă mai trebuie să fie supraîncărcată. Acesta este motivul pentru care, împreună cu statele noastre membre și cu partenerii noștri, vom mobiliza capital fără precedent prin intermediul InvestAI pentru gigafabricile europene din domeniul IA. Acest parteneriat public-privat unic, asemănător unui CERN pentru IA, va permite tuturor oamenilor de știință și întreprinderilor noastre – nu doar celor mai mari – să dezvolte cele mai avansate modele foarte mari necesare pentru a face din Europa un continent al IA”, a spus președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.
Președinta Băncii Europene de Investiții, Nadia Calviño a completat : „Împreună cu Comisia Europeană, Grupul BEI își intensifică sprijinul pentru inteligența artificială, un factor-cheie al inovării și al productivității în Europa.”
Fondul InvestAI al UE va finanța patru viitoare gigafabrici de IA din întreaga UE
Noile gigafabrici de IA vor fi specializate în formarea celor mai complexe, foarte mari modele de IA. Astfel de modele de generație următoare necesită o infrastructură informatică extinsă pentru progrese în domenii specifice, cum ar fi medicina sau știința.
„Îmi doresc ca România să fie la masa deciziilor, în avangarda Inteligenței Artificiale. Opiniile sunt diverse, iar vocea României este puternică! În toate discuțiile pe care le-am avut, un lucru este sigur: cea de-a patra revoluție industrială va fi un salt uriaș pentru omenire. Și România va fi parte din această schimbare! ” a ținut să transmită și ministrul EDAT Bogdan Ivan, care s-a întălnit cu omologii săi și vicepreședintele SUA JD Vance, dar și cu cei din comunitatea de români, de la Paris.
Gigafabricile vor avea aproximativ 100 000 de cipuri AI de ultimă generație, de aproximativ patru ori mai mult decât fabricile AI înființate chiar acum.
”Alături de inovaţie şi accelerare, punem bazele a ceea ce va deveni AI şi a felului în care se va menţine, adică cheile încrederii”, a transmis și preşedintele francez Emmanuel Macron, la încheierea summitului care a avut loc la Grand Palais.
Gigafabricile finanțate prin InvestAI vor fi cel mai mare parteneriat public-privat din lume pentru dezvoltarea unei inteligențe artificiale de încredere. Acestea vor servi modelului european de inovare deschisă, bazată pe cooperare, cu accent pe aplicații industriale complexe și esențiale pentru îndeplinirea misiunilor. Scopul este ca fiecare companie, nu numai cei mai mari jucători, să poată accesa puterea de calcul la scară largă pentru a construi viitorul.
InvestAI va include un fond stratificat, cu acțiuni cu diferite profiluri de risc și rentabilitate. Bugetul UE ar reduce riscul investițiilor altor parteneri. Finanțarea inițială a Comisiei pentru InvestAI va proveni din programele de finanțare existente ale UE care au o componentă digitală, cum ar fi programul Europa digitală și Orizont Europa, precum și InvestEU. Statele membre pot contribui, de asemenea, prin programarea fondurilor din pachetele lor de coeziune. Finanțarea gigafabricilor de IA cu o combinație de granturi și capital propriu va servi drept unul dintre cazurile-pilot pentru tehnologiile strategice anunțate în Busola pentru competitivitate.
Comisia a anunțat deja primele șapte fabrici de IA în decembrie și va anunța în curând următoarele cinci. Sprijinul existent pentru fabricile de IA, în valoare de 10 miliarde EUR, cofinanțat de UE și de statele membre, este deja cea mai mare investiție publică în IA din lume și va debloca de peste zece ori mai multe investiții private. Acesta oferă deja un acces masiv la supercalculatoare pentru întreprinderile nou-înființate și pentru industrie.
Pe lângă fondul InvestAI lansat Comisia ia numeroase măsuri în diferite domenii pentru a sprijini inovarea în domeniul IA în Europa.
Fabricile de IA reprezintă un punct culminant al pachetului Comisiei privind inovarea în domeniul IA, prezentat în ianuarie 2024, împreună cu: sprijin financiar prin intermediul programului Orizont Europa și al programului Europa digitală dedicat IA generative; inițiative însoțitoare de consolidare a rezervei de talente generative în domeniul IA a UE prin activități de educație, formare, calificare și recalificare; încurajarea în continuare a investițiilor publice și private în întreprinderile nou-înființate și în întreprinderile în curs de extindere din domeniul IA, inclusiv prin capital de risc sau sprijin sub formă de capitaluri proprii; accelerarea dezvoltării și implementăriispațiilor europene comune aledatelor, puse la dispoziția comunității IA, pentru care datele reprezintă o resursă esențială pentru formarea și îmbunătățirea modelelor lor; Inițiativa „GenAI4EU”, care urmărește să sprijine dezvoltarea unor cazuri noi de utilizare și a unor aplicații emergente în cele 14 ecosisteme industriale ale Europei, precum și în sectorul public. Domeniile de aplicare includ robotica, sănătatea, biotehnologia, producția, mobilitatea, clima și lumile virtuale.
De asemenea, Comisia va înființa un Consiliu european pentru cercetare în domeniul IA, în cadrul căruia Europa să poată pune în comun resursele și să exploreze modul în care poate exploata potențialul neexploatat al datelor pentru a sprijini IA și alte tehnologii.
În cursul acestui an, Comisia va lansa o inițiativă „Apply AI” pentru a stimula adoptarea industrială a inteligenței artificiale în sectoare-cheie.
DACA TI-A PLĂCUT URMĂREȘTE PAGINA NOASTRA!!
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Donald Trump deportează membrii periculoși ai unor bande în El Salvador. Închisoarea nu permite vizite, educație sau activități recreative. Deținuții nu au voie să iasă în aer liber
Au fost aprobate fondurile pentru biletele de tratament balnear pentru pensionari și asigurați ai sistemului public de pensii
O nouă categorie de pensionari va primi un sprijin financiar de Paște și Crăciun
Piperea: Decretele de grațiere semnate de Biden sunt nule. Fauci poate fi trimis la pușcărie
2.000 de localități vor avea servicii integrate pentru asistență socială, medicală și consiliere școlară
Inundații în regiunile italiene Toscana și Emilia-Romagna. Florența și Pisa în stare de alertă VIDEO
LIFE STYLE
Venus retrograd în Berbec, 2 martie-13 aprilie. Dorință de independență și impulsivitate
Bijuterii premium la prețuri accesibile – Stil și eleganță pentru tine
Rochii de primăvară pentru un nou început plin de culoare
Tendințe în încălțăminte: Ce va fi la modă în sezonul următor?
CINCI activități simple pentru a stimula creativitatea copiilor tăi
SPIRITUALITATE
Comemorarea a 68 ani de la trecerea în eternitate a marelui sculptor Constantin Brâncuşi la Mănăstirea Lainici
Energia divină este necesară pentru ca un om și urmașii lui să supraviețuiască
Pr. Arsenie: E ușor să spui: “Uite ce a făcut!”, dar tu nu știi de ce a făcut și nici nu-i cunoști întoarcerea lui cu lacrimi
Pentru ca un bărbat să devină puternic din nou, el trebuie să primească greutăți
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Premieră în sistemul public de sănătate din România
Curele de slăbire repetate, cea mai sigură cale de a încetini metabolismul
EU4Health trage un semnal de ALARMĂ: nu există încă informații despre program și granturile pentru 2025
Ce să faci dacă ai un atac de panică, simţi frică, agitaţie sau o stare nervoasă
Robert F. Kennedy Jr, noul ministru al Sănătăţii, a declarat război împotriva zahărului și produselor ultra-procesate
O colaborare sporită în implementarea spațiului european de date privind sănătatea (EHDS)
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Venus retrograd în Berbec, 2 martie-13 aprilie. Dorință de independență și impulsivitate
La Târgoviște au fost deschise, de astăzi, containerele digitalizate!
Grădinița Nr. 2 din Târgoviște a fost redeschisă