Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

ATENȚIE: PRODUSE CONTAMINATE CU SALMONELLA !!!!

Magazinele Profi şi Penny anunță retragerea de la vânzare a unor loturi de pipote şi ficat de pui provenite din Polonia după ce s-a descoperit că sunt contaminate cu Salmonella enteritidis, potrivit Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
Produsele au fost livrate în reţeaua acestor magazine de către societatea Copanex SRL, conform ANSVSA.
Din magazinele Profi este retras de la vânzare produsul “Pipote de pui. Produs congelat. 500g.”, origine Polonia, Lot: 301021, data de producţie: 14.09.2021, iar data de expirare: 14.09.2022.
Aceste produse contaminate cu Salmonella enteritidis au ajuns în zeci de magazine din București și din 21 de judeţe.
Din magazinele Penny sunt retrase de la vânzare toate loturile de produse “Pipote de pui. Produs congelat. 500g.”, origine Polonia, EAN: 7896589533311, tot din cauza prezenţei Salmonella enteritidis la unele dintre loturile analizate. Produsele au fost livrate de aceeaşi societate – Copanex SRL.
Din reţeaua Penny este retras un lot de produse de “Ficat de pui. Produs congelat. 1000g.”, origine Polonia, tot din cauza contaminării cu Salmonella enteritidis. Datele de indentificare sunt: Lot: 021121, data de producţie: 17.08.2021, data de expirare: 17.02.2023, EAN: 5994229001731.
Persoanele care au achiziţionat produse din aceste loturi sunt sfătuite să le distrugă sau să le returneze în magazine pentru a-și primi banii înapoi, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal.
Conform datelor OMS anual peste 350.000 de persoane mor din cauza complicațiilor survenite în urma consumului unor alimente contaminate cu agenți chimici sau patogeni. Astfel, cele mai multe decese au fost provocate de Salmonella typhi (52 000 de decese), E. coli (37 000) și norovirus (35 000). De asemenea, peste 40% dintre persoanele care suferă de boli enterice cauzate de alimentele contaminate au fost copii cu vârsta sub  cinci  ani. Cele mai numeroase cazuri au fost semnalate în Africa și Asia de Sud-Est. Însă nu doar populațiile din zonele sărace ale globului se pot confrunta cu această amenințare. Alimentele nesigure prezintă, de asemenea, riscuri și pentru economiile considerate puternice, mai ales într-o lume globalizată. În 2011 focarul de E. coli din Germania a provocat pagube economice estimate la peste 1,3 miliarde de dolari.
„Producția de alimente a fost industrializată, iar comerțul și distribuția acestora a fost globalizată. Aceste modificări introduc în ecuație mai multe posibilități ca alimentele să fie contaminate cu bacterii dăunătoare, virusuri, paraziți sau substanțe chimice. O problemă locală în siguranța alimentelor poate deveni rapid una internațională de urgență. Investigarea unui focar de toxiinfecții alimentare este mult mai complicată atunci când un fel de mâncare conține ingrediente din mai multe țări”, a declarat directorul general al OMS, Margaret Chan.
Cu toate acestea, eforturile de a preveni astfel de situații de urgență pot fi consolidate prin dezvoltarea unor sisteme robuste de siguranță alimentară și de acțiuni publice colective pentru protejarea alimentelor împotriva contaminării chimice sau microbiene. De asemenea, consumatorii joacă un rol important în promovarea siguranței alimentare de la igiena mâinilor și până la modul de gătire, în principal al produselor din carne.
„De multe ori este nevoie de o criză de conștiință colectivă privind siguranța alimentară. Impactul asupra sănătății publice și a economiilor poate fi mare”, a declarat Kazuaki Miyagishima, directorul Departamentului de Siguranță Alimentară OMS.
Din păcate, un aliment contaminat cu salmonela nu poate fi depistat prin simpla privire a acestuia sau prin miros. Acest lucru poate fi determinat numai printr-un test de laborator. Puteți însă să luați măsuri pentru a  limita riscul de intoxicații alimentare provocat de consumul de alimente contaminate cu această bacterie.

Simptome: Potrivit Centrului de Control și Prevenție a Bolilor, dacă dezvoltați crampe abdominale, diaree și febră în termen de 12 până la 72 de ore după consumul unui aliment iar simptomele durează de la patru la șapte zile, este posibil să fiți infectat cu salmonella. Carnea de pasăre infectată cu Salmonella este una dintre cele mai frecvente cauze ale acestui tip de intoxicații alimentare, dar și alte alimente pot fi contaminate, cum ar fi ouăle, carnea, brânza, nucile, laptele nepasteurizat, sucurile de fructe, condimentele, fructele și legumele crude.  Evitați  consumul de alimente crude. Gătiți ouăle până când albușul și gălbenușul sunt ferme, țineți la rece alimentele și nu lăsați mâncarea afară mai mult de două ore. Folosiți ustensile separate pentru mâncare gătită și cea crudă, spălați-vă des pe mâini și curățați toate ustensilele și suprafețele înainte și după utilizare. Gătiți carnea la temperaturi mari pentru a ucide bacteriile,  în cazul în care alimentele sunt contaminate, limitând astfel riscul de infectare.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share