”Uniunea Europeană trebuie să respecte fiecare ţară aşa cum este structurată în interiorul său”

La întoarcerea din călătorie, în timpul zborului, Papa Francisc a purtat  un dialog cu jurnaliştii.

Interpelat de jurnalistul Costandinos Tsindas (de la CYBC)  despre consideraţiile cu privire la dialogul interreligios făcute de Pontif atât în Cipru cât şi în Grecia  și  despre faptul că şi-a cerut scuze pentru diviziunile dintre creştini  Papa Francisc a răspuns: „Da, vă mulţumesc pentru întrebare. Mi-am cerut scuze, mi-am cerut scuze în faţa patriarhului Ieronymus, a fratelui meu Ieronymus; mi-am cerut scuze pentru toate diviziunile care există între creştini, dar mai ales (pentru) cele pe care le-am provocat noi, catolicii. Am vrut, de asemenea, să-mi cer scuze pentru faptul că, în timpul războiului pentru Independenţă – Ieronymus mi-a semnalat acest lucru – unii catolici s-au aliat cu guvernele europene pentru a împiedica independenţa Greciei. Pe de altă parte, în insulele greceşti, catolicii din acele ţinuturi au susţinut independenţa, au participat chiar la război, unii şi-au dat viaţa pentru ţara lor. Dar centrul  să-i spunem astfel – era în acel moment de partea Europei… Nu ştiu ce guvern de acolo …. Şi, de asemenea, să ne cerem scuze pentru scandalul divizării, cel puţin pentru ceea ce reprezintă vina noastră. Spiritul de autosuficienţă –  amuţim când auzim că trebuie să ne cerem iertare – mă face să mă gândesc mereu că Dumnezeu nu oboseşte niciodată să ierte, niciodată, niciodată… Noi suntem cei care obosim să cerem iertare, iar când nu-i cerem iertare lui Dumnezeu, cu greu vom cere iertare fraţilor şi surorilor noastre. Este mai greu să ceri iertare de la un frate decât de la Dumnezeu, pentru că ştim că El spune: „Da, mergi, eşti iertat”. În schimb, la fraţi… există ruşine şi umilinţă… Dar,  în lumea de azi avem nevoie de atitudinea de umilinţă, avem nevoie să ne cerem scuze. Se întâmplă atâtea lucruri în lume, atâtea vieţi pierdute, atâtea războaie… Cum se face că nu ne cerem scuze? (…)”  „Şi, de asemenea, o ultimă scuză, aceasta mi-a venit din inimă,  o scuză pentru scandalul dramei migranţilor, pentru scandalul atâtor vieţi înecate în mare”.

În ceea ce priveşte aspectul sinodal, Papa Francisc a pus accentul pe necesitatea de a ne asculta unii pe alţii şi de a merge înainte împreună. „Acesta este sensul sinodalităţii: Bisericile voastre ortodoxe, chiar şi Bisericile catolice de rit oriental, au păstrat acest lucru. Pe de altă parte, Biserica de rit latin uitase de Sinod, iar sfântul Paul al VI-lea a fost cel care a restabilit calea sinodală acum 54, 56 de ani. Şi facem un parcurs pentru a intra în obişnuinţa sinodalităţii, (în obişnuinţa) de a merge împreună”, a spus suveranul pontif.

Referindu-se la documentul Uniunii Europene cu privire la Crăciun, pontiful l-a definit „un anacronism”, spunând că: ”de-a lungul istoriei multe dictaturi au încercat să facă acest lucru. Este o modă a unui secularism diluat, apă distilată… Dar este ceva care nu a funcţionat în istorie.(…) Uniunea Europeană trebuie să-şi însuşească idealurile părinţilor fondatori, care au fost idealuri de unitate, de măreţie, având grijă să nu facă loc colonizării ideologice”, deoarece „acest lucru ar putea sfârşi prin a diviza ţările, putând duce la eşecul Uniunii Europene, Uniunea Europeană trebuie să respecte fiecare ţară aşa cum este structurată în interiorul său. O varietate de ţări, fără a dori o uniformizare. Nu cred că va face acest lucru, nu aceasta a fost intenţia însă, atenţie, pentru că uneori se vine cu astfel de proiecte şi apoi nu ştiu cum să facă… nu ştiu, îmi vine în minte.  Nu, fiecare ţară are specificul său, însă fiecare ţară este deschisă către celelalte. Uniunea Europeană: suveranitatea sa, suveranitatea fraţilor într-o unitate care respectă specificul fiecărei ţări. Şi, atenţie, să nu se devină vehicul de colonizare ideologică. Din acest motiv, acea chestiune legată de Crăciun este un anacronism” a  spus Papa Francisc.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share