Concursul desfăşurat în perioada 7-13 august 2017, intitulat sugestiv “Cel mai tare munţoman” şi-a desemnat câştigătorii!
Asociaţia Chindia Jurasic Park în parteneriat cu Organizaţia Naţională “Cercetaşii României” – Centrul Local “Naparis” şi Asociaţia Ecologică Floare de Colţ, cu finanţare din partea Ministerului Tineretului şi Sportului, au organizat şi susţinut o tabără educativă de voluntariat şi educaţie nonformală sub formă de concurs, în Munţii Bucegi – zona Padina. Timp de şapte zile, cei 40 de tineri proveniţi din patru judeţe (Dâmboviţa, Constanţa, Vrancea, Bucureşti-Ilfov) cu vârste între 14 şi 35 de ani au avut ocazia să facă faţă la o mulţime de provocări.
În prima zi, după masa de seară, tinerii au făcut cunoştinţă unii cu alţii, iar cele 10 echipe şi-au confecţionat steagul şi au ales un slogan, potrivit cu numele echipei. Ziua a doua a început cu drumeţie şi descoperirea lumii subterane, vizitându-se atât Peştera Ialomiţei, cât şi Peştera Pustnicului aflată în apropiere. Tinerii au putut să facă diferenţa între o peşteră amenajată pentru turişti şi una complet neamenajată şi să compare astfel mediul subteran aflat în două ipostaze diferite. Pe parcursul traseului Padina – Peştera, un traseu scurt, dar extrem de circulat, s-a dat startul şi la prima acţiune de ecologizare. Au urmat probele de căţărare la panou artificial şi tiroliană, desfăşurate pe semigrupe, la sediul ANSMR din Padina, alternativ cu o alte acţiuni de ecologizare, până în Cheile Tătarului sau la Izbucul Coteanu.
După o zi relativ uşoară, cu activităţi care au pus la încercare mai mult abilităţile tehnice ale participanţilor, a urmat “proba de foc” a concursului, parcurgerea şi inventarierea traseelor: Padina – Peştera (cruce albastră), Peştera – Vârful Omu prin Valea Obârşiei (bandă albastră), Vârful Omu – Babele (bandă galbenă) şi Babele – Peştera (cruce albastră). Sute de semne pe copaci, pe pietre sau pe stânci au fost numărate şi inventariate de cele 10 echipe. Drumul a fost lung şi greu, iar soarele a strălucit toată ziua, ca o adevărată „minge de foc”, dându-ne ceva emoţii la finalul zilei. Pe acest traseu, s-a început colectarea cioburilor, în recipiente de plastic, din vechea groapă de gunoi aflată în Şaua Şugărilor. Este necesară continuarea acestei acţiuni, cantitatea de gunoi fiind apreciabilă, pe vremuri aici funcţionând un depozit intermediar de marfă pentru cabana Omu.
Pentru refacerea forţelor, în ziua a patra am rămas în preajma taberei pentru probele de căţărare şi rapel, care s-au desfăşurat la atelierele amenajate în Vărăria Mică şi care au pus din nou la încercare îndemânarea şi curajul participanţilor.
Ziua a cincea a fost dedicată din nou muncii. Dar o muncă plăcută, relaxantă şi mai ales utilă, prin răcoarea plăcută a pădurii de conifere. Au fost refăcute marcajele: Padina – Şaua Lăptici (bandă roşie) şi Peştera – Şaua Cocorei (bandă albastră), echipajele adunând şi de această dată, puncte preţioase în clasament. A urmat o nouă probă a curajului, la Parcul de aventură amenajat în vecinătatea Hotelului Peştera, la care toate echipele au făcut faţă fără probleme, dar cu ceva adrenalină în plus. În ultima zi s-a desfăşurat cea mai amplă activitate de ecologizare, voluntarii colectând în timp foarte scurt, o cantitate apreciabilă de gunoi, din lunca Padinei, invadată în această perioadă de mii de turişti. Tinerii au dat astfel un exemplu de atitudine civică, pentru cei care sunt mai puţin prieteni cu natura.
La finalul taberei, toţi tinerii au primt titlul de “Cel mai tare munţoman”, pentru faptul că au reuşit să-şi depăşească limitele şi să parcurgă cu succes toate provocările acestei săptămâni deloc uşoare, iar după cumularea punctelor la probele de concurs, echipa “Spiritul naturii” alcătuită din tineri reprezentând Şcoala “Anghel Saligny” din Focşani a cumulat cel mai mare punctaj, cu o comportare exemplară la toate probele.
Felicitări tuturor pentru dăruirea cu care s-au implicat în acest proiect!
Vă aşteptăm alături de noi şi la acţiunile viitoare!
Nicu Posta – Coordonator proiect
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara
Consiliul Județean Dâmbovița continuă investițiile în localitățile din județ. 23 de UAT-uri, parte din cea mai recentă etapă a PJDL