În scrisoarea sa adresată Consiliului European din 20 martie 2023, președinta Ursula von der Leyen a reiterat activitatea în curs a Comisiei cu statele membre cele mai vizate și cu privire la planurile de acțiune pentru Mediterana de Vest și Atlantic.
UE și-a consolidat parteneriatul cu principalele țări de origine și de tranzit de-a lungul rutei, în deplină coordonare cu statele sale membre, în calitate de Echipă Europa.
Numărul de sosiri neregulamentare rămâne ridicat
Măsurile întreprinse de UE, de statele membre și de partenerii internaționali au contribuit la reducerea numărului de sosiri neregulamentare.
Acest lucru necesită o vigilență continuă și răspunsuri operaționale concrete.
Acest plan de acțiune prezintă 18 măsuri operaționale specifice structurate de-a lungul a doi piloni. Scopul este de a sprijini statele membre să consolideze gestionarea migrației pe această rută, prevenind plecările neregulamentare și salvând vieți, colaborând totodată îndeaproape cu principalele țări partenere.

Pilonul unu: Consolidarea angajamentului cu țările partenere
UE își va intensifica activitatea cu privire la: identificarea priorităților operaționale pe termen scurt și a măsurilor de coordonare între UE și statele membre pentru a aborda migrația cu o întreagă abordare a rutei; gestionarea frontierelor prin consolidarea capacităților Marocului, Mauritaniei, Senegalului și Gambiei de a dezvolta acțiuni specifice de prevenire a plecărilor neregulamentare și de a promova o cooperare bilaterală sporită între Frontex și Maroc, Mauritania și Senegal;migrația forței de muncă și parteneriatele pentru talente; operaționalizarea Parteneriatului pentru talente cu Marocul este o prioritate.
Pilonul doi: Consolidarea măsurilor operaționale privind procedurile de căutare și salvare, de returnare, precum și o solidaritate voluntară mai ușoară și mai rapidă
UE își va accelera activitatea pentru: evaluarea specifică efectuată de Frontex cu privire la situația din mediterana și atlanticul de vest, în strânsă cooperare cu statele membre; corelarea reintegrării persoanelor returnate voluntare cu investițiile statelor membre și ale întreprinderilor europene în țările de origine și de tranzit, în țările de origine și de tranzit, în special în ceea ce privește promovarea creării de locuri de muncă și a dezvoltării competențelor; realizarea unor reacții mai eficiente și mai rapide în cadrul mecanismului voluntar de solidaritate, cu sprijinul Comisiei și al Agenției UE pentru Azil.
În 2018, sosirile neregulamentare în UE pe ruta vest-mediteraneeană au crescut semnificativ. În 2019, în timp ce sosirile neregulamentare au înregistrat o scădere pe ruta vest-mediteraneeană, acestea au înregistrat o creștere importantă pe ruta atlantică către Insulele Canare, în special în 2020 și 2021 și cu o scădere considerabilă în 2022 (cu 31 %, comparativ cu 2021) și în 2023 până în prezent.
Reziliența sistemelor de azil poate crește doar pe măsură ce se înregistrează progrese în direcția adoptării instrumentelor juridice ale Pactului Comisiei Europene privind Migrația și Azilul.
În plus, cu un mandat consolidat din ianuarie 2022, Agenția Uniunii Europene pentru Azil (EUAA) joacă un rol-cheie în calibrarea în continuare a SECA și sprijinirea activă a statelor membre. Însă este important să se asculte și vocile celor din prima linie.
Din acest punct de vedere, Raportul privind azilul este o resursă valoroasă, care citează peste 1 500 de surse fiabile, inclusiv autorități naționale, organizații internaționale, mediul academic și organizații ale societății civile, și furnizează cea mai cuprinzătoare actualizare a situației din domeniul azilului din Europa.
În 2021 s-au înregistrat progrese și în alte domenii ale azilului. În iunie 2021, Comisia Europeană a prezentat Strategia Schengen, în timp ce eforturile privind interoperabilitatea sistemelor IT la scară largă în domeniul libertății, securității și justiției au continuat.
Integrarea fiind un element esențial al unui sistem eficient de gestionare a migrației, implementarea Planului de acțiune privind integrarea și incluziunea a început în 2021.
Prin prezentarea Declarației comune privind prioritățile legislative pentru 2021 și a concluziilor comune privind obiectivele și prioritățile de politică pentru perioada 2020-2024, în decembrie 2020, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeană și Parlamentul European și- au declarat hotărârea de a ajunge la un acord asupra Pactului privind Migrația și Azilul, de a se asigura că, migrația este abordată într-o manieră cuprinzătoare și de a garanta că frontierele externe sunt controlate în mod eficient.
Centrul European privind introducerea ilegală de migranți
În februarie 2016, după o perioadă de imigrație ilegală intensă, Europol a creat Centrul european privind introducerea ilegală de migranți (EMSC), în cadrul Centrului european privind formele grave de criminalitate și criminalitatea organizată, unul dintre departamentele operaționale ale agenției.

În 2015 și 2016, UE s-a confruntat cu sosirea unui număr fără precedent de migranți, de peste un milion, majoritatea acestor persoane fugind de războiul din Siria și din alte țări. Rutele folosite cel mai frecvent au fost cele prin vestul, centrul și estul Mării Mediterane și prin Balcanii de Vest.
Veniturile rețelelor care introduc migranți ilegali este de ordinul miliardelor de euro
Persoanele care introduc ilegal migranți și care sunt implicate în facilitarea călătoriilor către UE provin din peste 122 de țări. Estimările privind amploarea acestui fenomen diferă de la un raport la altul, veniturile estimate ale rețelelor din UE în ansamblu variind între 4,7 și 5,7 miliarde de euro numai în 2015.

Statele membre, instituțiile și agențiile UE, precum și alte părți relevante, cum ar fi Interpol și țările terțe, cooperează în cadrul unei platforme multidisciplinare structurate ad-hoc, coordonată de statele membre.
Această „platformă multidisciplinară europeană împotriva amenințărilor infracționale” este cunoscută sub numele de EMPACT, care concepe cicluri de politică a câte patru ani pentru lupta UE împotriva criminalității organizate internaționale.

EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara