Verdele crud al gazonului schimbă complet aspectul grădinii tale în sezonul cald. Cu toate acestea, creșterea lui se poate lăsa așteptată, întrucât aceasta este influențată de mai mulți factori, de la tipul de sămânță utilizat, la timpul de germinare, calitatea solului și condițiile meteorologice
Rolul semințelor în creșterea gazonului
Semințele joacă un rol decisiv în timpul de creștere a gazonului. Dincolo de calitatea lor, unele semințe sunt mai potrivite pentru primăvară sau toamnă.
Acordă atenție acestor detalii atunci când le alegi. Spre exemplu, cele mai multe tipuri de gazon au nevoie de temperaturi cuprinse între 15 și 24 de grade Celsius pentru a crește. Ca atare, primăvara sau toamna sunt perfecte pentru a le planta.
Alte aspecte de care să ții cont includ expunerea la soare, existând tipuri de gazon pentru zonele însorite sau umbrite. Nu exclude umiditatea, întrucât în solurile cu o umiditate ridicată, ai nevoie de semințe pentru umbră, care au toleranță mare la astfel de condiții.
Timpul de germinare
Semințele sunt cele care dictează și tipul de germinare. Prin urmare, unele au nevoie de 5-12 zile, dar există și semințe care germinează în 30 de zile. Citește aceste informații pe punga produsului și alege-l pe cel adecvat nevoilor tale.
Dacă nu îți dorești să aștepți 14-30 de zile pentru germinare, poți opta pentru rulouri de gazon. Acestea se montează în câteva ore, cu un minim de efort, pentru a te bucura rapid de o peluză verde, cu un aspect uniform.
Vremea și calitatea solului
Temperaturile reci sau ploile abundente nu sunt cei mai buni prieteni unui gazon care se dezvoltă repede. Pentru a mări șansele de a avea o peluză verde în mai puțin de o lună, îți recomandăm să urmărești prognoza meteo.
În funcție de aceasta, poți alege sau nu să însămânțezi. În ceea ce privește calitatea solului, reține că pH-ul poate influența durata de creștere a ierbii. Asigură-te că pregătești pământul corespunzător, prin udarea lui cu câteva zile înainte de adăugarea semințelor.
Cât de importantă este udarea?
Dacă ai ales semințele potrivite și ai pregătit corespunzător solul, udarea este o altă etapă importantă. Ai grijă ca stratul superior al solului să fie umed, deoarece uscarea semințelor afectează germinarea.
Evită udarea excesivă, pentru că o cantitate prea mare de apă este, de asemenea, dăunătoare unei creșteri sănătoase. Folosește un sistem de irigare prin picurare, care furnizează doar cantitatea necesară de apă, la rădăcina firului de iarbă.
În acest mod economiști apă și uzi eficient, pentru a te asigura că peluza ta beneficiază de o udare corespunzătoare. Gazonul se udă în fiecare zi, de preferat dimineața.
Dacă plantezi gazonul primăvara, acesta va crește mult mai repede, grație condițiilor meteorologice favorabile. În funcție de tipul de sămânță ales, te poți aștepta ca în 4-5 zile să observi cum răsar primele fire de iarbă.
Așadar, există numeroși factori implicați în procesul de creștere a gazonului. Urmărește cu atenție semințele și observă primele semne ale germinării, iar dacă nu ai răbdare să aștepți de la câteva zile până la o lună, orientează-te către rulouri de gazon, ce îți înverzesc curtea în doar câteva ore.
călător pe la reviste pe la câteva edituri “…spunea mama: fluturii făceau curte florilor şi-atunci am mişcat prima dată, apoi zi de zi pântecu-i zvâcnea aşa cum ţi se zbate ochiul stâng. când m-am născut căzuse bruma. eu n-am vrut sa ucid fluturii” în rest, căţărare liberă
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Asigurarea locuinței: Descoperă cum să-ți protejezi investiția de neprevăzut!
Sfaturi pentru selectarea eficientă a caloriferelor din oțel în funcție de tipul camerei
Avantajele rulourilor din poliester pentru camera copiilor