Cel mai probabil ati intrat in contact cu studiile care imbratiseaza valoarea efectelor psiho-emotionale ale curateniei mentinute intr-o casa sau la locul de munca. Sunt de acord cu conceptul prin care, atunci cand ne eliberam/curatam sifonierele, acelasi lucru se va intampla si cu mintea noastra. De asemenea, imi plac enorm de mult povestile cu calugarii budisti, care transforma simplul act de a-si curata bolurile in practica meditativa si ma intriga ideea ca spalatul vaselor ar putea fi un simplu pas spre iluminare.
Acestea fiind spuse, desi imi place un spatiu curat, nu am iubit niciodata cu adevarat ideea de a face curatenie si intotdeauna am etichetat aceasta actiune ca fiiind o „corvoada”. Insa dupa ce l-am intalnit pe Tolulope Ilesanmi, toate acestea s-au schimbat. Imaginati-va o companie de facut curatenie in care muncitorii abordeaza sarcina de a face curatenie ca pe o aventura spirituala. Ce spuneti despre ideea „curateniei ca practica” ca program de dezvoltare al leadership-ului pentru persoanele din topul Fortune 500? Ei bine, aceasta idee deja exista si este pusa in practica in compania lui Tolu.
Tolu a descoperit calitatile tarpeutice meditative ale curateniei pe cand era copil si abordeaza actiunea de a face curatenie ca o practica a iubirii, atentiei si a intentiei de a face o diferenta.
„Curatenia este procesul de a indeparta mizeria din orice spatiu, de pe orice suprafata, obiect sau subiect, scotand astfel la lumina frumusetea, potentialul, adevarul si sacrul”, spune Tolu.
Cum suna toate aceste conceptii pozitive atunci cand ne uitam la un vas de toaleta sau la o chiuveta plina de vase murdare? Din fericire, Tolu este incantat sa ne ofere cateva sfaturi despre cum sa descoperim asa-numitul sacru al curateniei, iar schimbarile de atitudine pe care ni le propune se dovedesc a fi aplicabile in multe alte provocari pe care le intalnim in viata noastra:
1. Creati o noua conversatie: Tolu spune ca este esential sa rescriem dialogurile noastre interioare, atat inainte, cat si in timpul si dupa actiunea in sine de a face curatenie. Observati rezistenta, iar apoi reamintiti-va sa va concentrati intreaga atentie nu doar poe mizeria pe care o curatati, ci pe frumusetea pe care o creati. Realizati ca actiunea de a face curatenie este o oportunitate de a face miscare si de a ne mobiliza corpul. Asta ca sa nu mai spunem ca miscarile repetitive ale curateniei opresc mintea analitica, activand partea creativa. Alegeti o mantra in timp ce faceti curatenie care afirma bucuria si frumusetea ce sunt prezente in noi, chiar si in actiunile simple, aparent banale pe care facem. Vorbiti despre curatenie ca despre un act profund satisfacator. Observati gratia in toata aceasta reorientare si schimbarea subtila de perspectiva. Posibilitatile de a schimba scenariul se duc acum mult dincolo de simpla actiune de a da cu aspiratorul.
2. Imbratisati momentul prezent: Tolu ne reaminteste ca actul de a face curatenie ne solicita sa fim complet prezenti aici si acum, indiferent cat de placuta sau neplacuta ar putea fi experienta in sine. Pentru a duce la bun-sfarsit ceea ce avem de facut, asa cum spune Ram Dass, „fii aici acum”. Experimentati curatenia ca un act practic de meditatie. Lasati la o parte zbuciumul asupra trecutului sau anxietatea viitorului. Traiti in moment si simtiti conversia tangibila de la murdar la curat, de la dezordine la frumusete.
3. De la propriu la figurat: Stim ca a curata toata mizeria fizica din jurul nostru este o buna practica si un bun antrenament pentru a curata, la nivel metaforic, toata mizeria din interiorul nostru cu care avem de a face in viata de zi cu zi. „Angrenandu-ne periodic in curatenie fizica, putem invata cum sa curatam mizeria mai putin tangibila cu care avem de-a face cu totii. Nu este placut sa ne dezradacinam si sa ne confruntam cu situatii spinoase acasa sau la serviciu, insa cu toate acestea, trebuie sa o facem. Modul in care abordam mizeria in plan fizic ne antreneaza sa facem fata vitejeste tuturor mizeriilor non-fizice, aflate la orice nivel”. (Tolu)
Celia Alario
Sursa: www.spiritualityhealth.com
Traducere: Alice Danila, AstroCafe
”Oamenii ar vrea ca binele să li se întâmple, să li se ofere de-a gata, fără ca ei sa facă ceva pentru el. Ori așa ceva nu se poate! Nimic nu se face fără noi, fără participarea noastră. Starea de bine apare abia după ce am experimentat starea de rău. Abia după ce am văzut ce nu ne place, ce ne doare, ce ne face să suferim, abia atunci înțelegem că nu mai vrem și începem să ne căutam binele. Insă binele îl găsim doar în legatura noastră cu creatorul, cu Dumnezeu.” http://oficialmedia.com/de-ce-au-oamenii-nevoie-de-repere/
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Un pas important pentru turismul durabil în România
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Ți se potrivește o nuntă pe plajă în Halkidiki? Află de aici ce presupune mai exact și cum poți avea și tu parte de un eveniment de vis