Ai gasit ocazia perfecta pentru a-ti extinde afacerea, chiar si la inceputul dezvoltarii sale. Ai oportunitatea de a colabora cu una dintre cele mai mari firme din domeniu. Iti deschizi noi puncte de lucru in diferite judete, ai si clienti noi! Un parteneriat avantajos pentru tine si afacerea ta.
Totusi, nu uita sa verifici firma chiar daca este vorba despre o companie mare. Daca liderul pietei are probleme financiare sau datorii restante si tocmai de asta vrea sa colaborati?
Profita si de resursele tale financiare, caci, stie ca la inceput de drum ai nevoie de investitii, dar totodata, incearca sa te elimine si de pe piata. Convenabil, nu-i asa? Nu te lasa influentat si fii precaut! Verifica firma si asigura-te ca intentiile sunt reale.
- De ce sa verifici firma, doar nu sunt datoriile tale!?
Nu sunt, dar ar putea fi! Daca semnezi un contract cu o firma care are datorii restante dar tu nu stii pentru ca nu ai verificat, surpriza: acum sunt si ale tale! De ce? Firma ta, in calitate de partener trebuie sa vina cu investitii care sa acopere costurile.
Asadar, daca ai semnat contractul, iar compania are probleme este posibil ca firma ta sa suporte si sustina acoperirea datoriilor restante. Prin verificarea datoriilor restante la stat poti afla istoricul firmei si evita situatiile financiare nefavorabile.
Este important sa verifici daca o firma are sau nu datorii la stat, deoarece in cazul in care raspunsul este afirmativ, atunci, situatia devine dificila. In functie de cuantumul datoriilor pot fi instituite popriri pe cont, iar platile nu mai pot fi realizate atunci cand firma trebuie sa plateasca marfa sau serviciile prestate.
- Firma are datorii restante la Bugetul de stat
Datoriile restante sunt un semnal de alarma. Cu cat gradul datoriilor este mai mare, cu atat sansele ca plata acestora sa fie realizata scad. Daca in portofoliul tau ai clienti care intampina astfel de probleme, atunci este cazul sa nu mai livrezi produsele ori sa prestezi serviciile.
De asemenea, daca esti in discutii cu un posibil colaborator insa raportul iti indica datorii restante, atunci, cel mai bine pentru afacerea ta este sa te retragi. Nu colabora cu firme care au probleme financiare. Fii informat si administreaza eficient fluxul de bani.
Chiar daca vrei sa deschizi noi puncte de lucru, asta nu inseamna ca parteneriatul cu orice firma iti aduce succesul imediat. Trebuie sa anticipezi, sa urmaresti comportamentul concurentei si al clientilor si, nu in ultimul rand, sa fii responsabil in luarea deciziilor.
Prin verificarea si analizarea raportului datorii restante eviti sa fii in situatii precum cea a blocarii contului, a incapacitatii de gestionare a fluxului de cash si chiar pierderea clientilor. Nu te lasa influentat de vorbele frumoase si solicita situatia financiara la zi.
Mai mult decat atat, Raportul Datorii Restante ofera informatii despre obligatiile restante ale societatilor catre bugetul de stat. Datele din Raportul Datorii Restante sunt actualizate si din surse oficiale, in raport cu inregistrarile existente in baza de date ANAF.
- Blocarea conturilor reprezinta un risc major?
Cand ne referim la capacitatea financiara a unei firme, automat includem si fluxul de bani de care aceasta dispune. Identificarea datoriilor restante catre Bugetul de Stat sunt relevante atat pentru clienti, cat si colaboratori.
In calitate de client te ingrijorezi ca ai platit in avans si s-ar putea sa nu primesti produsul sau serviciul la timp. Daca esti partener al firmei in cauza, atunci investitiile tale precum resursele materiale, timpul si insasi afacerea sunt in pericol sau chiar pierdute.
Asadar, raspunsul este afirmativ, datoriile restante reprezinta un risc operational major, mai ales pentru ca pot atrage poprirea (blocarea) conturilor.
- Cum te ajuta Raportul Datorii Restante?
Blocarea conturilor implica retragerea directa a sumelor restante si afecteaza capacitatea firmei de a opera normal.
Raportul Datorii Restante indica obligatiile restante detaliate pe categorii de impozite (4 bugete): obligatii restante la bugetul de stat, la bugetul asigurarilor sociale de stat, la bugetul asigurarilor pentru somaj si la bugetul asigurarilor de sanatate.
ANAF publica datoriile fiscale restante care nu au fost platite pana la sfarsitul trimestrului. Nu fac obiectul publicarii obligatiile fiscale restante al caror cuantum total este sub un anumit plafon:
a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;
b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;
c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori persoane juridice.
Faptul ca o firma nu inregistreaza datorii la unul dintre bugete, dar are la celelalte nu elimina riscul de poprire. Potrivit ultimei raportari ANAF din 30.06.2024, 2640 de firme au datorii restante.
- Evaluarea riscului: firma poate fi supusa unei popriri pe cont
Daca suma totala a clientului sau firmei cu care vei semna contractul este semnificativa, atunci te afli in fata unui risc financiar major.
In cazul in care datoriile restante sunt mai mari comparativ cu cifra de afaceri lunara, atunci compania se afla intr-o situatie economica dificila, fiind in incapacitatea de a-si continua activitatea. Cu toate acestea, daca sumele sunt mici, pot fi acoperite din incasarile curente.
Verifica statusul ANAF al fiecarui client si partener indiferent de vechimea relatiei profesionale. Poate unul dintre acestia are datorii restante de cateva luni si tu urmeaza sa prestezi servicii?! Nu-ti asuma riscurile celorlalte firme. Esti raspunzator doar de situatia financiara a firmei tale.
călător pe la reviste pe la câteva edituri “…spunea mama: fluturii făceau curte florilor şi-atunci am mişcat prima dată, apoi zi de zi pântecu-i zvâcnea aşa cum ţi se zbate ochiul stâng. când m-am născut căzuse bruma. eu n-am vrut sa ucid fluturii” în rest, căţărare liberă
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Adevărul despre moarte. Bob Monroe și experiențele sale de a ieși din corpul fizic