Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

DE NECREZUT! Drama geniului neurochirurgiei romanesti- LEON DANAILA

16865input_file0124644_1Botoşăneanul Leon Danaila considerat un geniu al neurochirurgiei româneşti, are o poveste demnă de un roman. A trecut prin viaţă de la câmpurile pline cu glod ale Darabaniului, la cariera medicului de provincie şi apoi la sălile de operaţie din Statele Unite ale Americii până la faima unui specialist de top. După o viaţă dăruită pacienţilor, academicianul nu se bucură însă de sprijinul statului român.

Academicianul Leon Dănăilă, originar din localitatea Darabani, judeţul Botoşani, este un specialist de top şi renume mondial în domeniul neurochirurgiei. A operat zeci de mii de pacienţi şi a reuşit să revoluţioneze această ramură a medicinei româneşti, salvând mii de vieţi în timpul dificilelor operaţii pe creier. A scris sute de cărţi de specialitate, dar şi un uriaş tratat de neurochirurgie, acceptat la nivel mondial.   După ce a tratat 40.000 de pacienţi, a salvat zeci de mii de vieţi, a modernizat neurochirurgia românească, întrebat într-un interviu pentru „Monitorul de Botoşani“ ce a făcut statul român pentru el, Leon Dănăilă răspunde sec: „Nimic!”. După zeci de ani de muncă susţinută, academicianul primeşte lunar, un salariu de 2.500 de lei, din care 950 de lei dă pe cheltuielile de întreţinere.    A trăit mult timp cu 1.800 de lei, dar este bucuros că a primit o majorare. Pur şi simplu nu are bani să-şi scoată cărţile. Mai precis vrea să-şi vândă apartamentul din Capitală, unui cumpărător care ar dori să-l lase să stea în casă până la sfârşitul vieţii.


Functional Neuroanatomy of the Brain“, un tratat la care profesorul a muncit  zece ani, costă 130.000 de lei pentru a fi publicat. Acum pentru cartea la care scrie, încă nu a găsit fonduri. În Statele Unite, locul unde Leon Dănăilă s-a perfecţionat şi unde ar fi fost dorit, i-ar fi oferit un milion de dolari pe an.

Din glodurile Darabaniului la medicină

Leon Dănăilă s-a născut pe 1 iulie 1933 în localitatea Darabani, din judeţul Botoşani. Provenea dintr-o familei de ţărani săraci, dar şi-a dorit cu tot dinadinsul să devină medic.

Profesorul Leon Dănăilă este unul dintre cei mai mari neurochirurgi pe care i-a dat medicina românească, operează şi la 81 de ani, la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul Bagdasar Arseni. După 50 de ani de profesie, a descoperit o nouă formaţiune în creier.    Legenda profesorului Leon Dănăilă se poate spune în cifre, în multe cifre – peste 27.000 de intervenţii chirurgicale pe creier (record mondial), scăderea mortalităţii în operaţii de la 50% la 4%, graţie introducerii microscopului operator, 39 de cărţi de specialitate scrise -, dar ea se citeşte de fapt în spital.

Citeste mai mult: adev.ro

Distribuie acest articol Oficial Media
Share
">
WordPress PopUp Plugin