Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Declic și Bankwatch câștigă din nou în instanță

Curtea de Apel Cluj a admis cererea formulată de Asociația Declic și Bankwatch România – Filiala Cluj și a dispus suspendarea Hotărârii de Guvern nr. 327/2025, care permitea scoaterea definitivă din fondul forestier a peste 30 de hectare de pădure aflate în Parcul Național Călimani, pentru realizarea hidrocentralei Răstolița. Aceasta este a doua victorie în instanță împotriva proiectului, după ce, în iunie, instanța a suspendat acordul de mediu care stătea la baza lucrărilor.

Lucrările de defrișare pentru AHE Răstolița sunt oprite, până când instanțele se vor pronunța definitiv (inclusiv în recurs la ÎCCJ) asupra legalității hotărârii de guvern.
“Hotărârea guvernului nu avea la bază niciun acord de mediu apt să producă efecte juridice, acordul 6/2024 fiind suspendat în mod definitiv de Curtea de Apel Cluj. Salutăm hotărârea Curții.” a declarat Roxana Mândruțiu, avocata Declic.

hotarare.Rastolnita

Decizia tribunalului Cluj vine în contextul, deosebit de grav, în care lucrările de defrișare nu au fost stopate după suspendarea acordului de mediu în iunie. O arată și imaginile satelitare, dar și datele oficiale din aplicația Inspectorul Pădurii.

„Conform fotografiilor din Inspectorul Pădurii, zeci de camioane au continuat să transporte materialul lemnos recoltat în mod ilegal. Comunitatea Declic cere ministrei mediului, Diana Buzoianu, să trimită corpul de control la Răstolița pentru a constata șirul halucinant de ilegalități și abuzuri care au continuat în zonă și după suspendarea acordului de mediu. Pădurea a fost tăiată ilegal, cineva va trebui să răspundă pentru asta”, a declarat Roxana Pencea Brădățan, coordonatoarea campaniilor Declic.

Proiectul hidrocentralei Răstolița este unul dintre cele mai controversate proiecte energetice din România. Resuscitat recent cu sprijin politic transpartinic, acest proiect ar aduce o contribuție infimă la producția de electricitate – doar 0,081% anual – în timp ce ar sacrifica un ecosistem unic, situat în arii naturale protejate și situri Natura 2000.

„Este a doua decizie judecătorească care demonstrează clar că procedurile legale nu au fost respectate, în ciuda declarațiilor repetate din ultimii ani ale politicienilor, precum fostul ministru al Energiei, Sebastian Burduja, și Mircea Fechet, fostul ministru al Mediului. Aceștia au susținut public că proiectul Răstolița respectă legea și contribuie la tranziția verde. Instanțele, însă, confirmă că acordurile de mediu nu au fost emise în condiții legale și că proiectul prezintă riscuri reale pentru mediu. Cu toate acestea, noi rămânem fermi pe poziții și vom apăra oamenii și natura în fața abuzurilor. Un viitor mai sănătos și mai curat este posibil doar dacă protejăm mediul și democrația.”, a declarat Viviana Stoica, Coordonator Campanie Hidroenergie pentru Bankwatch România.

Foștii miniștri Sebastian Burduja (Energie) și Mircea Fechet (Mediu) au atacat public ONG-urile, pentru simplul fapt că au cerut verificarea legalității proiectului.

”Când am preluat mandatul de ministru al energiei, am spus clar că Răstolița este un proiect de interes național. Am accelerat lucrările la hidrocentrală și am aprobat defrișarea necesară pentru umplerea lacului de acumulare. Toate avizele au fost obținute. Tot ce mai lipsea era aplicarea efectivă a deciziei. A urmat un proces. Am câștigat în primă instanță.

Apoi, ONG-urile au obținut suspendarea provizorie a acordului de mediu. Nu-i nimic, ne vedem în instanță în toamnă. Între timp, extrem de grav, au pus presiune și au oprit lucrările la hidrocentrală și au stopat defrișarea pentru cuva lacului. Complet ilegal! Pentru că autorizația de construire este valabilă. Pentru că hotărârea de guvern pentru autorizarea defrișării este valabilă.

Îl apreciez pe Bogdan Ivan pentru că a mers la fața locului, a vorbit cu oamenii și a spus ce trebuie spus: România are nevoie de această hidrocentrală. Îl încurajez să ducă mai departe această luptă. Nu este ușoară, dar este obligatorie.

Să nu uităm despre ce vorbim. O investiție începută acum aproape 40 de ani, finalizată în proporție de peste 90%, care poate produce energie verde pentru zeci de mii de gospodării. Un proiect esențial pentru siguranța energetică a României. O hidrocentrală care este ținută blocată din interese obscure — oare cine nu vrea ca România să își producă singură energia de care are nevoie?” se arata în mesajul lui Sebastian Burduja. Instanțele au decis, însă, că legalitatea și protecția mediului nu pot fi sacrificate ,în favoarea presiunilor politice.

Proiectul ar presupune defrișarea a 39 de hectare de pădure și reducerea drastică a debitului râului Răstolița, afectând grav habitatul lostriței, o specie rară de somon de Dunăre.

Deși oficialii susțin că „răul a fost deja făcut”, imaginile satelitare și observațiile de teren arată că porțiuni importante din ecosistem, sunt încă vii.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share