UPDATE 21:08 Operaţiunea de coborâre de pe munte a celor doi copii morţi după avalanşa din Retezat, suspendată
Operaţiunea de coborâre de pe munte a trupurilor celor doi copii care au murit, sâmbătă, surprinşi de o avalanşă în Munţii Retezat, a fost suspendată până duminică, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că echipele de salvare îşi vor petrece noaptea la cabana Pietrele, de unde vor pleca duminică dimineaţa la ora 5 spre locul în care se află trupurile celor doi copii.
”Drumul este lung şi greu, este întuneric şi am sistat operaţiunea până duminică dimineaţa, când membrii echipajului vor acţiona în siguranţă”, a spus Bodeanu.
Potrivit acestuia, cei trei turişti din grupul de cinci persoane surprins de avalanşă vor coborî până în zona Cârnic, zonă până unde au acces maşinile, unde sunt deja ambulanţe pregătite.
”Se pare că unul dintre cei trei va fi transportat la spital, cel mai probabil la spitalul din Haţeg, pentru o verificare medicală. Această persoană are un traumatism facial, la prima vedere”, a spus Bodeanu.
Ovidiu Bodeanu, șeful Salvamont Hunedoara, a declarat la Digi24 că cele cinci persoane afectate de avalanșă făceau parte, de fapt, dintr-un grup mare, de 51 de persoane care erau în zonă în excursie. Acțiunea este iresponsabilă, spune salvamontistul, în condițiile în care de două zile erau date avertismente că există risc maxim de avalanșe. „Cineva va plăti”, a spus Ovidiu Bodeanu. „Probabil și-au declanșat singuri avanlanșa”, crede salvamontistul.
„Grupul a fost constituit din 51 de persoane, unora li s-ar părea hilar numărul ăsta ca să mergi în şir indian pe o creastă care poate declanşa automat avalanşă. Fără doar şi poate şi-au declanşat singuri avalanşa, la acest număr mare de turişti. Probabil că cel care va fi responsabil de treaba asta va plăti cumva. Cu două zile în urmă am dat presei anunţuri despre pericolul iminent de mare de avalanşă în Retezat, cu toate astea nu s-a ţinut cont ce indicaţiile noastre”, a spus Ovidiu Bodeanu.
Jandarmii din Hunedoara au confirmat că una dintre victimele avalanșei de astăzi din Retezat este copilul minune al alpinismului românesc, Dor Geta Popescu.
Pe 4 decembrie 2016, Dor Geta Popescu devenea cea mai tânără alpinistă din lume care escaladează vârful Giluwe (4.367 m), din Papua-Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din Australia și Oceania. Pentru ea era al șaselea din cei șapte vulcani cei mai înalți de pe fiecare continent ai Circuitului 7 Volcanoes.
Jandarmii din Hunedoara au confirmat că una dintre victimele avalanșei de astăzi din Retezat este copilul minune al alpinismului românesc, Dor Geta Popescu. Ea participa, alături de tatăl ei, Ovidiu Popescu, la o ascensiune din circuitul 7 Munţi din Grădina Carpaţilor, un traseu înființat chiar de sora ei mai mare, Coco.
Pe 4 decembrie 2016, Dor Geta Popescu devenea cea mai tânără alpinistă din lume care escaladează vârful Giluwe (4.367 m), din Papua-Noua Guinee, cel mai înalt vulcan din Australia și Oceania. Pentru ea era al șaselea din cei șapte vulcani cei mai înalți de pe fiecare continent ai Circuitului 7 Volcanoes.
Dor Geta Popescu a murit. La doar 10 ani a urcat până la 5.137 de metri, pe un vulcan din Asia
La vârsta la care fetiţele se mai joacă cu păpuşile, Dor Geta Popescu a bifat un record ce păstrează România în topurile cu performanţe ale alpiniştilor din întreaga lume. Are doar 10 ani şi a atins în urmă cu trei ani vârful Ararat (5.137 de metri / Turcia), al doilea cel mai înalt vulcan al Asiei, după Damavand (5.610 metri / Iran).
Annul trecut, Dor a fost desemnată alpinista anului 2016 – categoria juniori, feminin, pentru recordurile mondiale de vârstă din Aconcagua 6962 m și Denali/McKimley 6190 m.
A depăşit-o pe Coco, sora mai mare
Dor era sora Crinei Coco Popescu, la rândul ei una dintre cele mai tinere alpiniste din lume care a făcut istorie. Până în 2013, recordul de vârstă al ascensiunilor pe Ararat aparţinea surorii Getei, atins în 2007, pe când avea 12 ani şi 6 luni.
“Sora mea a dovedit că are calităţile necesare ascensiunilor dificile şi mă bucur că începe să-mi bată recordurile de vârstă, acestea păstrându-se în România”, declara Crina Coco Popescu, prima alpinistă din lume care a încheiat “Circuitul 7 Volcanoes” al celor mai înalţi vulcani de pe fiecare continent, cea mai tânără alpinistă din “Circuitul 7 Summits” al celor mai înalte vârfuri de pe fiecare continent şi iniţiatoarea “Circuitului 7 Munţi” din Grădina Carpaţilor.
Crina Coco Popescu este prima alpinistă care a ajuns pe un munte neumblat de om până în prezent – Mount Sidley (4.285 m) din Antarctica, dar şi prima şi cea mai tânără alpinistă din lume care a urcat pe cei mai înalţi vulcani de pe cele şapte continente.
Cel de-al doilea copil mort în avalanşă este Erik Gulacsi, în vârstă de 13 ani, deţinătorul recordului de vîrstă pe vârful Elbrus, 5642 de metri, stabilit anul trecut în august.
Aceștia se antrenau pentru noile provocări din 2017, iar Dor plănuia ca de anul acesta să escaladeze munți de peste 7.000 de metri, prima expediție fiind plănuită în iunie, cu Lenin (7.134 m).
Cei doi copii au murit fiind proiectaţi de avalanşă în stânci. Trei dintre ei sunt răniţi, inclusiv Ovidiu Popescu, tatăl Getei. Se pare că membrii grupului au comis o greşeală imensă în momentul în care au decis să urce, pe un traseu practicabil doar vara, spre Peleaga. În ultimele zile, în Retezat au avut loc ninsor masive, iar stratul nou de zăpadă nu are stabilitate pe stratul vechi, îngheţat, motiv pentru care, în asemenea condiţii, au loc avalanşe.
libertatea.ro
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026
Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026”
Facultatea de Ingineria Materialelor și Mecanică din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026