Cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 sunt uşoare, însă circa 20% dintre pacienţii care s-au infectat de coronavirus ajung în stare gravă sau critică. La 99% dintre toate cazurile de coronavirus primul simptom de infecţie este febra, potrivit unui studiu făcut la un spital din Wuhan, de unde a izbucnit focarul de COVID-19 care s-a transformat în pandemie.
Virusul SARS-CoV-2 care provoacă boala COVID-19 s-a răspândit în peste 150 de ţări din întreaga lume, iar numărul noilor infectaţi şi a deceselor creşte de la o oră la alta.
Un studiu efectuat pe 138 de pacienţi internaţi în Spitalul Zhongnan al Universităţii din Wuhan a identificat un tipar al simptomelor asociate cu COVID-19, potrivit Business Insider.
Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific JAMA (Revista Asociaţiei Medicale Americane).
Cercetarea a arătat că 99% dintre aceşti pacienţi au prezentat temperatură mare, în timp ce mai mult de jumătate aveau o tuse seacă şi se simţeau obosiţi. O treime dintre ei aveau dureri musculare şi dificultăţi de respiraţie.
Cercetători de la Centrul pentru Controlul Bolilor din China (CDC) au stabilit, într-un alt studiu , că circa 80% din cei infectaţi cu SARS-CoV-2 sunt cazuri uşoare. Circa 15% sunt cazuri de boală severă, în timp ce 5% ajung în stare critică.
Mai jos găsiţi evoluţia simptomelor la bolnavii tipici de COVID-19, potrivit analizei cercetătorilor chinezi:
– Prima zi: Bolnavii prezintă febră. Ei pot simţi şi oboseală, dureri musculare şi tuse seacă. O mică parte dintre ei este posibil să fi avut diaree sau stare de greaţă cu o zi-două înainte.
– Ziua a 5-a: Pacienţii pot avea dificultăţi de respiraţie, în special dacă sunt vârstnici sau au alte afecţiuni medicale.
– Ziua a 7-a: Este momentul în care, în medie, ajung la spital, potrivit studiului Universităţii din Wuhan. Astfel, din prima zi de febră şi până la apariţia altor simptome care necesită spitalizare durează, în medie, şapte zile.
– Ziua a 8-a: În acest punct, bolnavii care au o formă gravă de COVID-19 (circa 15%, potrivit CDC) dezvoltă un sindrom de detresă respiratorie acută (ARDS), ceea ce înseamnă acumularea de lichid în plămâni care nu mai pot pompa suficient oxigen către organe pentru a-i ţine în viaţă. Se trece la ventilaţia mecanică, însă ARDS este deseori fatală.
– Ziua 10: Dacă simptomele se înrăutăţesc, este momentul în care aceşti bolnavi ajung la Terapie Intensivă. Aceştia se confruntă cu dureri puternice abdominale şi o lipsă a poftei de mâncare comparativ cu cei care au simptome moderate. Doar un procent foarte mic dintre ei mor (circa 2%).
– Ziua 17: În medie, cei care sunt spitalizaţi pentru COVID-19 sunt externaţi, ceea ce indică că vindecarea are loc în circa două săptămâni şi jumătate de la apariţia primului simptom (febra).
Perioada medie de incubaţie ar fi de circa cinci zile
Primele simptome de la momentul infectării cu virusul SARS-CoV-2 nu apar în toate cazurile imediat. Perioada de incubaţie ar putea fi în medie de cinci zile, potrivit unui studiu publicat în 10 marte în jurnalul Annals of Internal Medicine.
Orice simtom de coronavirus care apare ar putea fi confundat cu cele ale pneumoniei. Paras Lakhani, radiolog la Universitatea Thomas Jefferson, afirmă că boala COVID-19 poate fi deosebită de pneumonie deoarece starea de sănătate a bolnavului se înrăutăţeşte foarte repede.
„De obicei, pneumonia nu evoluează rapid. În majoritatea spitalelor (pneumonia n.r.) se tratează cu antibiotice, iar starea de sănătate a bolnavilor se stabilizează şi apoi se îmbunătăţeşte”, a afirmat acesta.
În cazul bolnavilor de COVID-19, starea se poate înrăutăţi chiar dacă primesc tratament, precum steroizi şi multe lichide. Un astfel de caz a fost al unei femei de 33 ani a cărei stare de sănătate s-a înrăutăţit la trei zile după ce a primit tratament într-un spital din Lanzhou.
Până la ora publicării acestui material, numărul persoanelor infectate de coronavirus a trecut de 230.000 în întreaga lume, iar cel al morţilor de COVID-19 este de peste 10.000, la nivel global.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
România extinde recrutarea rezerviștilor voluntari. Se lucrează la un nou sistem de pregătire militară voluntară
Inundații devastatoare în zona Moldovei. 900 de persoane au fost evacuate
Cele mai importante știri din România, 28 iulie 2025. Revista presei
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
CUM MI-A SALVAT OLAPLEX PARUL DUPA DECOLORARE
Când Trauma blochează fluxul. Cum rănile emoționale creează stagnare fizică în sistemul tău Limfatic
O femeie a reușit să se salveze după ce a luptat 20 de ani cu o formă de cancer
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Profilurile DiSC sunt mai mult decât simple teste de personalitate
România extinde recrutarea rezerviștilor voluntari. Se lucrează la un nou sistem de pregătire militară voluntară
Inundații devastatoare în zona Moldovei. 900 de persoane au fost evacuate