Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Explozia prețurilor la lemne va deveni o problemă și pentru populație

 Asistăm la o explozie a prețurilor la lemn. Pentru foioase, prețul a crescut cu 30-40%. Industria mobilei este afectată  și ea acum. Va deveni o problemă și pentru populație”, a declarat Cătălin Tobescu, președintele Prolemn, într-o conferință de presă organizată de Consiliul Pădurilor, Industriei Lemnului și Economiei Verzi.

Explozia prețurilor masei lemnoase este rezultatul politicilor publice din ultimii ani: exacerbarea fără fundament a problemei tăierilor ilegale; valul de suprareglementare cu impact direct prin blocarea aplicării amenajamentelor silvice datorită procedurii de evaluare de mediu, cu reglementări si proceduri redundante, autoblocante, prin planul de management al siturilor Natura 2000 și ariilor protejate în general, amenajamentul silvic si evaluarea de mediu. Trei reglementări și trei proceduri redundante si autoblocante; blocajele aduse de SUMAL 2.0, persistente pe termen lung prin disfuncționalitățile componentei SUMAL marcare; lipsa investițiilor în sector- drumuri forestiere, tehnologie de exploatare;bulversarea aproape anuală a sectorului prin modificări legislative intempestive, cu rezultat in decapitalizarea operatorilor economici si pierderea forței de muncă;hărțuirea și denigrarea permanentă a activităților din sectorul forestier, cu rezultat în abandonarea activității din sector de către mulți profesionisti ; greșelile politicilor publice din ultimii ani se plătesc prin prețul lemnului, plătit din păcate,  de industrie și de populație.

Din aprilie, producătorii din industria mobilei au început să reclame creșterea prețului lemnului, cu 40-50%, creștere înregistrată și la accesoriile pentru mobilă. În luna mai, la unele direcții silvice, prețul la lemnul pe picior a crescut și de trei  ori. ” Dar nici așa firmele care au câștigat licitațiile nu vând lemnul. Așteaptă să mai crească prețul”, a susținut Aurica Sereny, președintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Situația ar fi generată, pe de o parte, de lipsa resursei de lemn din România, iar pe de altă parte de cererea foarte mare venită din SUA, unde prețul a crescut de trei ori, fapt ce îndreaptă oferta de lemn spre această țară. În plus, comenzile de mobilă au cunoscut un avânt foarte mare după anul trecut, când cererea a scăzut, dar nici atunci foarte mult.

Iar lipsa lemnului duce la imposibilitatea onorării contractelor încheiate înainte de apariția acestui fenomen pe piața de profil. „ Există riscul falimentului pentru fabricile din industria mobilei”, a susținut Sereny, care a ținut să precizeze că acest sector este unul dintre cele mai profitabile pentru economia națională, cu un excedent pe balanța comercială de 1,5 miliarde de euro anual. „România ocupă locul 5 în Europa la exportul de mobilă și locul 11 în lume”, a spus oficialul APMR.

Punerea în valoare a lemnului de pe proprietățile mici este îngreunată de SUMAL, sistemul de trasbilitate a lemnului. Acest sistem influențează și tăierile legale. Acum, se pune pe piață 20-30% din volumul de lemn din anii trecuți. „În acest fel, 1,5 milioane mc de lemn nu mai intră pe piață”, a conchis  Cătălin Tobescu, care susține necesitatea ajustării legislației pentru înlesnirea exploatării lemnului. Cea de a doua nemulțumire a silvicultorilor se referă la informațiile legate de tăierile ilegale de pădure. Potrivit acestora, vehicularea oficială a cifrei de 20 milioane mc de lemn tăiat ilegal în fiecare an, valoare furnizată de Inventarul Forestier Național (IFN), produce mari neajunsuri.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share