Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Investițiile naționale pe bază de cărbune trebuie stopate

Țările din G7 au ajuns la un ”acord privind stoparea finanţării internaţionale pentru construcţia de centrale electrice pe bază de cărbune care emit carbon, până la finalul anului” , şi pentru îndeplinirea obiectivului global de combatere a schimbărilor climatice”. 

G7 reprezintă economiile cele mai dezvoltate: SUA, Japonia, Germania, Franţa, Marea Britanie, Canada şi Italia.Oprirea finanţării combustibililor fosili este văzută ca un pas major spre limitarea creşterii temperaturii pe plan  global.

Faptul că Japonia va renunţa la finanţarea internaţională a proiectelor miniere într-un timp atât de scurt va face ca alte ţări, cum ar fi China, să fie din ce în ce mai izolate şi să se confrunte cu mai multe presiuni pentru a stopa finanţarea. China consumă aproximativ jumătate din cărbunele mondial şi este considerată cel mai mare emiţător global de gaze cu efect de seră.

Într-un comunicat, statele din G7  și  Uniunea Europeană susţin că „investiţiile internaţionale în cărbune trebuie oprite acum”.

„Ne angajăm să luăm măsuri concrete spre renunţarea absolută la un nou sprijin guvernamental direct pentru centralele termice de cărbune până la finalul lui 2021, inclusiv prin asistenţa oficială pentru dezvoltare, finanţarea exporturilor, investiţii, şi sprijinirea promovării comerţului”, se arată în comunicatul G7.

De asemenea, ţările G7 au fost de acord să lucreze cu alţi parteneri globali pentru a accelera dezvoltarea vehiculelor cu emisii zero.

Problema minelor de cărbuni a fost și în atenția opiniei publice din România, după ce în iarnă,  mai multi mineri din Valea Jiului au intrat în grevă din cauză că nu au fost plătiți. La acel moment, Răzvan Nicolescu, consultant și fost președinte al Agenției Europene de Cooperare a Reglementatorilor din Energie, declara că mineritul din Valea Jiului nu mai are nicio șansă, iar oamenii de acolo ar putea ajuta la extracția uraniului și grafitului, resurse extrem de valoroase pe care țara noastră le are și pe care nu le exploatează.

“Cred că mineritul din Valea Jiului nu mai are nicio şansă. Trebuie să constatăm această realitate. Ce cred eu că ar trebui făcut: toţi minerii de acolo să fie angajaţi într-o nouă companie, să li se mărească salariile, pentru că acum sunt foarte prost plătiţi şi imediat minerii respectivi să meargă să redeschidă o mină de uraniu, avem rezerve de uraniu pe care nu le exploatăm, şi grafit, un minereu rar extrem de important şi de valoros în tranziţia energetică, pe care de asemenea nu-l exploatăm”, a spus Nicolescu, care a fost şi ministru al Energiei.

”Cărbunele nu va mai fi utilizat ca resursă, nu numai în România, toate țările știu asta. Este o chestiune inevitabilă. Este nevoie de un proiect mare pentru Valea Jiului, care este acum  finanțat de Comisia Europeană,  prin Programul Național de Redresare și Reziliență, prin care să găsim alte activități economice și să transformăm zonele respective în așa fel încât oamenii să poată avea un trai decent. Ar fi de nejustificat să nu facem așa ceva”, a declarat și  Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Analiza SOE 2019 RO

 

 

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share