Săptămâna trecută, Parchetul European (EPPO) din București (România) a trimis Tribunalului București un dosar penal, punând sub acuzare trei persoane – inclusiv unul dintre presupușii lideri – pentru o fraudă de 100 de milioane de euro care implică fonduri UE și naționale.
Suspectul, un cetățean italian, a fost reținut pe 5 februarie 2025 și se crede că a condus un grup infracțional implicat în fraude sistematice care implică fonduri UE.
Se înțelege că membrii grupului infracțional organizat au operat în România între 2019 și 2024, participând la licitații organizate de autoritățile române prin intermediul a trei consorții italiene. Aceste licitații, legate de construcția și reabilitarea sistemelor de distribuție a apei potabile și de canalizare, au fost urmărite fie ca asociați ai unor companii românești, fie ca terți susținători.
Două dintre consorțiile utilizate de grup au primit anterior o interdicție antimafia din partea autorităților italiene, care le exclude de la obținerea de contribuții publice, conform Codului italian antimafia.
Prin intermediul consorțiilor italiene, inculpații au participat la 23 de licitații, în valoare de 300 de milioane de euro din fonduri UE, finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020 și Programul de Dezvoltare Durabilă (PDD) 2021-2027.
Aceștia au reușit să câștige 13 licitații, în calitate de asociați sau susținători ai unor companii românești, provocând un prejudiciu estimat la peste 100 de milioane de euro.
Pentru a-și dovedi capacitatea financiară și experiența în proiecte similare, aceștia ar fi furnizat documente false, inclusiv bilanțuri contabile care certificau că firmele italiene aveau o cifră de afaceri medie anuală de peste 50 de milioane de euro.
În realitate, conform anchetei, cifra de afaceri era de 30 de ori mai mică. De asemenea, aceștia au prezentat contracte pentru executarea de lucrări în Irak care, pe baza probelor, nu corespundeau adevărului.
Cazul a fost raportat EPPO de către autoritățile naționale, după suspiciuni de posibile nereguli grave și fraude. Ancheta s-a bazat pe sprijinul Structurii de Sprijin a EPPO din România și al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
Pe baza principiului cooperării loiale, EPPO a alertat Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene din România cu privire la deficiențele în gestionarea fondurilor UE, evidențiind un risc ridicat de fraudă. În mai multe cazuri, companiile străine au prezentat documente false pentru a obține contracte. EPPO a recomandat consolidarea procedurilor de verificare pentru a proteja mai bine interesele financiare ale UE.
Toate persoanele sunt prezumate nevinovate până la dovedirea vinovăției în instanțele judecătorești române competente.
EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Ți se potrivește o nuntă pe plajă în Halkidiki? Află de aici ce presupune mai exact și cum poți avea și tu parte de un eveniment de vis
Uleiul de mentă – răcoarea care trezește pielea și îți limpezește mintea