Frequenza Festival, care s-a desfășurat între 22 și 25 mai 2025 la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, s-a încheiat cu aplauze îndelungi, săli cu un public cald și receptiv și emoție autentică transmisă prin muzică de cameră de cel mai înalt nivel.
Conceput ca o veritabilă călătorie sonoră între tradiție și modernitate, festivalul a reunit la București artiști internaționali de prestigiu, aducând în fața publicului un repertoriu bogat, de la capodopere clasice până la creații contemporane și momente de improvizație de o remarcabilă subtilitate, confirmând statutul evenimentului ca o platformă de referință pentru excelență artistică, dialog creativ și reîntâlnirea dintre public și muzica de cameră în forma ei cea mai personală.
Sub direcția artistică a lui Sergei Nakariakov și Maria Meerovitch, Frequenza Festival a devenit un spațiu de întâlnire între excelența artistică și emoția autentică. Printre artiștii invitați s-au numărat nume de prim rang ale scenei internaționale: Kristóf Baráti (vioară), Kevin Zhu (vioară), Jing Zhao (violoncel), Roman Spitzer (violă), Sergio Carolino (tubă), Pavel Berman (vioară), Elias Faingersh (trombon), Eva Bindere (vioară), Zvi Plesser (violoncel), David Taylor (trombon) și Sebastian Burneci (trompetă), alături de directorii artistici ai festivalului, Sergei Nakariakov (trompetă și fligorn), Maria Meerovitch (pian).
Pe parcursul a patru seri de concerte, publicul bucureștean a avut ocazia să trăiască experiențe muzicale excepționale, într-un spațiu sonor rafinat, ce a pus în valoare esența muzicii de cameră. Sergei Nakariakov, supranumit „Paganini al trompetei”, a fost una dintre prezențele remarcabile ale festivalului, oferind interpretări de o sensibilitate rară, aplaudată la scenă deschisă. Pianista Maria Meerovitch a condus cu emoție parcursul muzical al serilor, memorabilă fiind interpretarea Cvintetului în fa minor de César Franck.
În centrul fiecărei seri a stat un dialog subtil între repertoriul clasic și creațiile moderne, între tradiție și experiment, între maeștri consacrați și tineri interpreți cu personalitate artistică puternică. Frequenza Festival a însemnat nu doar interpretări remarcabile, ci și întâlniri — între generații, între stiluri, între artiști și public.
Sunt foarte fericită că am trăit împreună cu publicul minunat din București prima ediție a Frequenza Festival. A fost o adevărată bucurie să simțim aprecierea și înțelegerea profundă a ceea ce am adus pe scenă. Sentimentul de conexiune — între artiști, și între artiști și public — a fost cu adevărat special.
Maria Meerovitch,
co-director artistic al Frequenza Festival
Festivalul s-a bucurat de o participare atentă și implicată din partea publicului, într-o atmosferă de intensă receptivitate. Spectatorii au venit nu doar pentru muzică, ci pentru o stare, un ritm al lucrurilor ce reconfigurează tăcerea în armonie.
Frequenza Festival s-a dovedit a fi un spațiu al profunzimii și al intimității muzicii, o oază sonoră care ne invită să ascultăm altfel — nu doar mai atent, ci mai viu. Ne bucurăm că Bucureștiul își regăsește și prin acest eveniment locul pe harta europeană a festivalurilor de muzică de cameră cu adevărat relevante.
Cristina Uruc, manager interimar ARTEXIM,
co-organizator Frequenza Festival
Frequenza Festival s-a desfășurat sub Patronajul Ministerului Culturii, cu sprijinul partenerilor culturali și instituționali, și a fost realizat în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României, care a găzduit concertele într-un spațiu de o acustică excepțională, perfect pentru muzica de cameră.
Organizator: Frequenza
Co-organizator: ARTEXIM
Parteneri: Muzeul Național de Artă al României, Universitatea Națională de Muzică din București, Radio România, Orchestrele și Corurile Radio România
Parteneri media: Radio România Muzical, RFI România, Observator cultural, Zile și Nopți, Buletin de București, Nine O’Clock
Recomandat de: Radio Guerrilla
FREQUENZA FESTIVAL
www.frequenzafestival.com
https://www.instagram.com/frequenzafestival
https://www.facebook.com/frequenzafestival
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Un pas important pentru turismul durabil în România
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Ți se potrivește o nuntă pe plajă în Halkidiki? Află de aici ce presupune mai exact și cum poți avea și tu parte de un eveniment de vis