Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Geo Badea a atins Vârful Broad Peak (8050m) – Karakorum Himalaya. Premieră pentru județul Dâmbovița!

Geo Badea a reușit să atingă Vârful Broad Peak (8050m) – Karakorum Himalaya. O ascensiune impresionantă, dacă luăm în calcul faptul că nu a avut nici un tub cu oxigen care să-l ajute să respire și nici un sherpa ( potrivit Dex: Membru al unei populații himalayene, care servește drept ghid sau cărător în expedițiile alpiniștilor din Himalaya).
Mai mult decât atât, Geo trece și prin incidentul pe care l-a avut la coborârea vârfului, când colțarul i s-a încurcat în cordelinele agățate și după ce reușește să se elibereze cu o mișcare bruscă de spate, râmâne câteva ore în zăpadă datorită neputinței de a se mai mișca. Ce clipe doar de el știute! Am umple pagina de cuvinte, însă esențiale sunt doar câteva, Geo Badea nu doar a atins vârful, dar a reușit să supraviețuiască unui accident care l-ar fi putut ucide. Muntele nu este o jucărie! Ce s-a întâmplat acolo, în acele ore de aproape ”îngheț”, o putem numi și o minune a universului, care cu siguranță știe foarte bine ce face și de ce. Cred, că pentru Geo Badea, cordelina vieții a căpătat noi sensuri și înțelesuri, care de cele mai multe ori se rostesc în tăcere.
Oficial Media - Geo Badea a atins Vârful Broad Peak (8050m) - Karakorum Himalaya. Premieră pentru județul Dâmbovița!
Oficial Media – Geo Badea a atins Vârful Broad Peak (8050m) – Karakorum Himalaya. Premieră pentru județul Dâmbovița!
Redăm mesajul transmis de Geo Badea pe adresa redacției:
”KARAKORUM HIMALAYA LA FINAL

BROAD PEAK 8050 m PREMIERĂ PENTRU JUDEȚUL DÂMBOVIȚA

Prima ascensiune: 1957, Expediție austriacăFritz WinterstellerMarcus SchmuckKurt Diemberger, and Hermann Buhl

Final de expediție în Karakorum Himalaya, care a avut ca scop ascensiunea Vf.lui Broad Peak, 8050m, proiect finanțat de Primăria Municipiului Târgoviște și Consiliul Județean Dâmbovița.

Mă consider, sincer, restanțier dacă nu vă povestesc ce am tras în acea nopte la 7600m pe Broad Peak. Deși nu am pretenția de a expune cu exactitate deplină întreg clișeul, asta în primul rînd din cauza aerului foarte rarefiat după care plămînii și creierul meu alergau cu disperare, dar am să încerc să vă povestesc cît mai realist cu putință cele întînplate.
După ascensiunea vîrfului, 20 iulie, ora locală 13.20, fără oxigen suplimentar și fără sherpa, a urmat coborîrea.
 
Nu m-am grăbit și am tot stat pentru poze și, mai ales, peisaj. A fost una dintre cele mai frumoase zile întîlnite în Himalaya. Soare din plin, iar vîntul, abia dacă adia. Ajuns în Șa la 7900m, regăsesc cordelina pe care urcasem și urma să cobor hornul. Cred că era de anul trecut, pentru că arăta cel mai bine dintre toate cele atîrnate. Pun dispozitivul pe ham și încep coborîrea. Cand ajung aproape de capătul inferior, unul din colțari mi se încurcă într-o sfoară mai veche. Trag mai tare de picior, nimic. Nu reușesc să l  scot din cîlți. Singura soluție, trebuie scos colțarul de pe bocanc. Reblochez coarda și cu o mișcare foarte incomodă reușesc să l desfac. În același timp, un scurt circuit, mă trăsnește la coloană. Ajung cu greu într o zonă mai confortabilă unde mi trag sufletul și reușesc sa repun colțarul pe bocanc. Spatele mă ține tare și abia cu greu mă tîrăsc cîteva sute de metri în jos, după care renunț. Efectiv nu mă mai pot mișca de durere. Așa am ajuns să înoptez la aproximativ 7600m. A fost o noapte albă și adesea confuză, însă am luptat la maxim să rezist. Am avut și noroc, recunosc. Fără pic de vînt, iar sub 0, numa’ cîteva gradeSpre dimineață colegii chilieni, azeri, polonezi, spanioli, m-au condus spre Camp 3, unde a trebuit să mă odihnesc, iar în următoarele 2 zile, am coborît în Camp 2 și respectiv Base Camp.

Rezultatul: 8050m urcați, o noapte sub cerul liber și -8kg pierdute, încă nerecuperate.

Multă lume, dar trierea se face pe parcurs. Puțini sunt cei „aleși” să facă vîrful. Un vîrf tehnic, istovitor, dar și frumos.

Pentru mine, ascensiunea vîrfului a fost o performanță, dar adevarata reușită, a fost cînd am ajuns in Tabăra de Bază. Asta simte, cred, fiecare montaniard. Este pentru prima dată cînd cineva din județul Dâmbovița urcă un vîrf de 8000m.

Mulțumesc colegilor de expediție care au fost alături de mine pe parcursul acestei aventuri„ și tuturor celor care, cu sufletul, cu fapta sau cu gîndul, au dat o mînă de ajutor reușitei acestei expediții.

Această expediție a fost realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Târgoviște și a Consiliului Județean Dâmbovița.”

Distribuie acest articol Oficial Media
Share