Oficial Media

Echipa unui ziar nu este formata doar din redactori, ci mai ales din cititorii săi!

Hunedorenii printre cei mai buni din lume

Un program creat de trei elevi hunedoreni va rula pe Staţia Spaţială Internaţională pentru a evalua starea de sănătate a vegetaţiei la nivelul întregii planete.

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a anunţat că un experiment gândit de trei elevi hunedoreni va fi aplicat în săptămânile următoare pe Staţia Spaţială Europeană. Mai precis, este vorba despre un soft cu ajutorul căruia se va face o evaluare a evoluţiei stării de sănătate a vegetaţiei la nivelul întregii planele.

Programul a fost gândit şi creat de Alexandru Budiul (elev în clasa a X-a, la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”), Maria Alexa (elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”) şi Luca Rădos (elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Iancu de Hunedoara”).

„Dragă Mircea,
Suntem încântaţi să îţi spunem că experimentul AstriX Mission Space Lab a obţinut statutul de zbor. Experimentul vostru va rula pe Staţia Spaţială Internaţională în perioada aprilie – mai 2023. Vom descărca datele şi le vom trimite spre sfârşitul lunii mai. Veţi putea apoi să scrieţi raportul vostru final, care este ultima fază a Mission Space Lab Challenge. Felicitări încă o dată”!,  acesta a fost mesajul pe care profesorul Mircea Nistor, mentorul şi coordonatorul echipei „RobotX”, l-a primit recent din partea Agenţiei Spaţiale Europene.
„Este vorba despre o întrecere în mai multe faze. Într-o primă fază se trimit proiectele/ideile către Agenţia Spaţială Europeană. Acolo sunt selectate câteva (nu ştiu exact câte, sincer să fiu), iar după ce se face această selecţie, Agenţia trimite echipelor ale căror proiecte au fost selectate, câte un kit specializat. Noi am primit acest kit anul trecut, în decembrie, el fiind format în principal dintr-un micro-controller, un modul de inteligenţă artificială şi o cameră. Cei trei copii au creat softul necesar, iar acesta va rula pe un kit similar amplasat pe Staţia Spaţială Internaţională. Experimentul va dura cam trei ore, adică durata în care Staţia înconjoară pe orbită Pâmântul de două ori. Este un sentiment nemaipomenit pentru copii să ştie că softul lor va rula pe Staţia Spaţială Internaţională! La fel este şi pentru mine. În cele trei ore, se vor realiza aproximativ 1.000 de imagini,  care ne vor ajuta apoi să evaluăm starea de sănătate a vegetaţiei planetei şi evoluţia acesteia. Nu suntem la prima experienţă de acest fel. Cu patru ani în urmă, o altă generaţie de copii au realizat un soft cu ajutorul căruia, tot de pe Staţia Spaţială Internaţională, s-a făcut o evaluare a modului în care evoluează stratul de nori al planetei, constatându-se atunci,  o tendinţă de creştere ”, explică profesorul Mircea Nistor.
 Iar  Alexia, finalista Dean’s List a echipei noastre, a ajuns  în Houston, SUA, unde va participa la Campionatul Mondial FIRST.
Are 17 ani şi învaţă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” din Hunedoara, iar sâmbătă ia calea Americii pentru a ne reprezenta la Campionatul Mondial First Tech Challenge care are loc în Houston, Texas.
 Alexia Ioana Neamţu este liderul tehnic al echipei hunedorene de robotică  RobotX Hunedoara  iar, în urma etapei naţionale desfășurate luna trecută, a devenit unul dintre cei patru elevi din România selectaţi pentru a face parte din Dean’s List, cea mai prestigioasă selecţie în domeniu!
 La nivel mondial, din aproximativ 100 de mii de copii excepționali, rămân doar zece care primesc 𝐃𝐞𝐚𝐧’𝐬 𝐋𝐢𝐬𝐭 𝐀𝐰𝐚𝐫𝐝.
„Este o competiţie acerbă care confirmă că ei vor fi lideri în inovare, în ştiinţă şi tehnologie în anii care urmează. Țara noastră stă foarte bine la acest capitol, faţă de multe alte ţări, avem dreptul la patru finalişti pentru această parte de competiţie, în condiţiile în care , majoritatea sunt americani. Ar fi minunat să mai spargem o dată gheaţa americană şi să obţinem prin Alexia un alt Dean’s List Award”, a completat  profesorul 𝐌𝐢𝐫𝐜𝐞𝐚 𝐍𝐢𝐬𝐭𝐨𝐫.
Asta pentru că, anul trecut, tot o elevă a liceului hunedorean – Brianna Alexandra Stan – a primit premiul amintit, la Houston, chiar de la celebrul inventator Dean Kamen, care este şi iniţiatorul competiţiilor 𝐅𝐈𝐑𝐒𝐓.
” Alexia este însoțită peste ocean de cel de-al doilea mentor al echipei de robotică, profesorul Adrian Budiul. „M-am bucurat să îi revăd, după performanţa obţinută luna trecută şi i-am asigurat de tot sprijnul nostru. De altfel, ei vor duce o bucăţică din istoria municipiului nostru, peste ocean, pentru că în bagajul Alexiei se vor regăsi mai multe materiale menite să promoveze Hunedoara. Le urăm mult succes și le mulțumim pentru faptul că reprezintă municipiul nostru, în cadrul unei competiții prestigioase,  cum este cea din Statele Unite ale Americii! Se dovedeşte, încă o dată, dacă mai era nevoie, că membrii echipei RobotX şi mentorii lor fac o treabă excelentă, iar asta nu face decât să ne oblige şi mai mult să investim, în continuare, în educaţia tinerilor Hunedoarei”, a transmis și  primarul municipiului, Dan Bobouţanu.

 

 

About Post Author

Distribuie acest articol Oficial Media
Share