Violența psihologică va fi tratată ca infracțiune și sancționată cu închisoarea de până la un an sau cu o amendă, potrivit unui proiect de act normativ aflat acum în dezbatere publică. Tratarea separată a violenței psihologice domestice ca faptă penală va fi o noutate pentru Legea nr. 217/2003. În plus, vor intra în sfera acestui tip de violență inclusiv supravegherea de orice fel a victimei, hărțuirea telefonică și amenințarea ei.

Violența psihologică în relațiile de familie și în cele de concubinaj va fi considerată infracțiune și pedepsită cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu o amendă, potrivit Proiectului de lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violentei în familie. Actul a fost pus recent în dezbatere publică, de către Ministerul Muncii, și acesta prevede numeroase modificări la materia combaterii violenței domestice, un fenomen îngrijorător în România.
Totuși, pentru ca prevederile să poată intra în vigoare, proiectul trebuie să treacă atât de Guvern, cât și de Parlament, să obțină aprobarea prin decret de către președintelui României și să fie publicat în Monitorul Oficial.
“Violența psihologică exercitată în condițiile prevăzute la art. 4 lit. b) constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, după caz, cu posibilitatea transformării pedepsei în ore de muncă în folosul comunității”, potrivit proiectului.
Tratarea separată a violenței psihologice domestice ca faptă penală va fi o noutate pentru Legea nr. 217/2003. În acest moment, legea prevede o explicație pentru ceea ce presupune violența psihologică (ca formă de violență domestică), însă chiar și aceasta va cunoaște unele detalieri, dacă proiectul de lege va intra în vigoare în această formă.
Concret, noua definiție a violenței psihologice va fi următoarea, potrivit proiectului: “impunerea voinței sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune şi de suferință psihică în orice mod și prin orice mijloace, prin amenințare verbală sau în orice altă modalitate, șantaj, violență demonstrativă asupra obiectelor și animalelor, afișare ostentativă a armelor, neglijare, controlul vieții personale, acte de gelozie, constrângerile de orice fel, urmărirea fără drept, supravegherea locuinței, locului de muncă sau a altor locuri frecventate de victimă, efectuarea de apeluri telefonice sau alte tipuri de comunicări prin mijloace de transmitere la distanță care prin frecvență, conținut sau momentul în care sunt emise creează temere, precum și alte acțiuni cu efect similar; Amenințarea este o formă de violență psihologică”, potrivit Avocatnet.ro.
Practic, se vor introduce în sfera violenței psihologice și supravegherea victimei, telefoanele de hărțuire, dar și amenințarea victimei. Celelalte aspecte ale ale agresiunii psihologice se regăsesc și la acest moment în lege.
Cei protejați de prevederile acestei legi sunt atât membri de familie, cât și persoanele care au stabilit relații asemănătoare acelora dintre soți sau dintre părinți și copii, inclusiv foști concubini. O modificare importantă pe care o propune acest proiect de lege (subliniată, de altfel, de către Curtea Constituțională, într-o decizie recentă) este renunțarea la cerința conviețuirii victimei cu agresorul.
Pentru cel care stabilește dacă e vorba de violență domestică va fi irelevant dacă agresorul locuia împreună cu victima sau nu, potrivit modificărilor care vor intra în vigoare. “Violența domestică se manifestă în familie, între parteneri intimi sau între foști parteneri indiferent dacă aceștia împart sau nu împart un domiciliu comun”,scrie în proiect.
sursa: avocatura.com
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Facultatea de Științe și Arte din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026
Facultatea de Ingineria Mediului și Știința Alimentelor din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026”
Facultatea de Ingineria Materialelor și Mecanică din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște desfășoară concurs de admitere pentru anul universitar 2025-2026