Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

În fața UMANITĂȚII doar Cerul este Limita !

”Am scris, scriem și vom scrie rânduri în Istoria Binelui. Crucea Roșie Română face Binele de 148 de ani.  Oricine, oricând poate oferi Binele !  Mereu e timpul pentru Bine !  Umanitatea nu are granițe !  Binele este contagios !” 

Palatul Cultural din Lupeni a găzduit aseară un eveniment emoționat organizat de Subfiliala de Cruce Roșie Lupeni, în care s-a sărbătorit majoratul înființării acesteia, a celor zece ani de funcționare a Centrului EGAL și cei 148 de ani de UMANITATE ai CRUCII ROȘII ROMÂNE.

Au fost prezenți voluntari și gazdele, cei din conducerea subfilialei : președintele dr. Ana Maria Neagoe, vicepreședinții Mariana Donica, Mihai Munteanu și directorul Simona Hîrieașu.

Emoționante momente au fost, inclusiv lacrimi, au fost evocate începuturile, evenimentele care s-au derulat de-a lungul aniilor  și fiecare dintre cei prezenți au primit un simbol de recunoștință, cu însemnele CRUCII ROȘII ROMÂNE, pentru contribuția adusă ca voluntar activ .

Dacă ar fi să-i nominalizăm pe toți voluntarii care au trecut pragul Subfilialei de Cruce Roșie Lupeni, ar trebui să umplem o întreagă pagină, dar, viceprimarul Iacob Mesaroș le-a mulțumit oficial, tuturor, reinterând sprijinul pentru viitoare proiecte.

Unii dintre voluntarii  cu state vechi de zeci de ani au evocat și ei momente din activitatea subfilialei, fiind prezenți deasemenea  și colegi din subfilialele  din Vulcan, Uricani, Petroșani.

Lipsurile materiale, sărăcia şi condiţiile improprii de trai care există la  principalii beneficiari, acasă, au fost primele componente care i-au determinat pe reprezentanții CRUCII ROȘII ROMÂNE  să cuprindă Lupeniul în acest  amplu proiect.

Întreaga activitate care se defăşoară în cadrul subfilialei lupenene nu ar fi fost posibilă fără ajutorul acordat de-a lungul anilor de fostul preşedinte, Cornel Resmeriţă, căruia i-a fost evocată memoria, el fiind cel care a crezut în capacitatea Simonei de a coagula pe cei mai buni dintre cei mai buni, din comunitatea lupeneană, pentru a realiza un vis, acela de a aduce sprijin pentru VIITORUL comunității, copiilor aflați în nevoi, familiilor acestora, etc.

Un rol importat l-a adus și  senatorul Cristian Resmeriţă, actualul primar al municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță, care, împreună cu cei din Consiliul Local au spijinit mereu activitățile și evenimentele subfilialei locale din Lupeni.

Crucea Roşie Română şi-a dezvoltat capacitatea de a gestiona centrele de zi, prin activităţi de voluntariat şi în parteneriat şi colaborare cu autorităţile locale şi societatea civilă. Proiectul care se derulează în municipiul Lupeni are rol de catalizator în vederea realizării unui dialog mai bun cu autorităţile şi comunităţile locale, prin dezvoltarea de modele şi furnizarea iniţiativelor şi intervenţiilor de suport social pentru copii şi tinerii marginalizaţi, rezultatul aşteptat fiind de a facilita şi a dezvolta programul existent şi funcţional şi prin alte mijloace şi resurse provenite de la bugetul local sau de stat.

                                   Începutul nu a fost unul ușor, dar, cu implicarea activă a voluntarilor s-au reușit performanțe deosebite.

Acum,  Centrul EGAL  al Crucii Roșii Române din municipiul Lupeni a devenit un exemplu de bune practici  și un reper important datorită conceptului implementat aici.

De-a lungul funcționării acestuia, CENTRUL EGAL a  fost vizitat de înalți oaspeți din țară și de peste hotare,  devenind un centru etalon la  nivel de țară.

De la înfiinţarea lui, au trecut pragul acestuia sute  de beneficiari, elevi, tineri şi părinţi din cele două localităţi ale Văii Jiului, cu vârste cuprinse între şase şi 19 ani.  Alături de aceştia şi familiile au fost cuprinse în fel şi fel de activităţi care au avut ca scop îmbunăţăţirea competenţelor personale şi sociale, iar la elevi prevenirea abandonului şi creşterea performanţelor şcolare.

Zilnic, 50 de beneficiari au beneficiat de masă caldă şi ajutor la teme din partea cadrelor didactice şi voluntarilor implicaţi în proiect, au fost organizate diferite proiecte cu parteneri precum, Poliţia, Jandarmeria, ABA Jiu – SH. Petroşani, CLUBUL DE PRESĂ, voluntari din cadrul Fundaţiei Noi Orizonturi, cei de la farmacia Catena, acţiuni dedicate Zilei Femeii, sărbătorilor pascale și de Crăciun,  Ziua Națională,  Zilei Europei, Ziua Mediului, Zilei de 1 iunie, ieşiri în aer liber, la cinematograf, teatru, excursii, tabere, etc.

Și să nu uităm că la Subfiliala de Cruce Roșie Lupeni s-au organizat cursuri de surori voluntare de CR, care au fost un punct de plecare pentru viitorul unora dintre cursanți,  în profesiunile actuale, iar tinerii au fost angrenați în grupele Sanitarii Pricepuți, cu care s-au obținut  premii la diferite concursuri, apoi taberele organizate în parteneriat cu structurile militare naționale, în principal pe situații de urgență și de protecție civilă.

Aici, încă mai avem de lucru, pentru că  în situația actuală, generată de apariția războiului și pandemiilor, trebuie să  pregătim populația la rezilență la dezastre și conflict armat.

”Adresez sincere mulţumiri voluntarilor, sponsorilor noștri pentru că, împreună am reuşit să dezvoltăm subfiliala noastră.  Împreună am reuşit să chemăm comunitatea alături de noi şi noi să oferim comunităţii, UMANITATE! Și iată că, au trecut 18 ani!

Ne bucurăm, prin ceea  ce facem zilnic, în CENTRUL  EGAL să vedem o îmbunătățire în activitatea școlară a acestuia, în modul de comportament în societate. Implementăm și din principiile Crucii Roșii Române.  E-ducație G-enerozitate A-bilități L-ibertate. Sunt patru principii, sub un singur cuvânt:  EGAL- ÎN EDUCAȚIE, ÎN COMUNITATE, ÎN DREPTURI,  dar și în obligații.

Poți întoarce un BINE, făcând un alt BINE semenului tău, aflat în nevoie.  Mulţumesc și  reprezentanţilor comunităţii din municipiul Lupeni că au fost, mereu alături de noi”, a concluzionat directoarea Subfilialei de Cruce Roşie Lupeni, Simona Hîrieaşu, după încheierea evenimentului.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share