Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Jandarmeria nu are atribuţii de a iniţia proiecte de legi. Adunările publice

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunţat pe 6 iunie că a solicitat Jandarmeriei să retragă propunerile referitoare la adunările publice şi a menţionat că acestea nu sunt asumate nici de Ministerul de Interne, nici de Guvern.

”Vreau să precizez că aceste propuneri nu sunt asumate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi nici la nivelul Guvernului României. Jandarmeria Română nu are atribuţii de a iniţia proiecte de legi, iar proiectul expus nu este un document al MAI. Într-adevăr este un document de lucru iniţiat de parlamentari cu unele propuneri tehnice pe care Jandarmeria le-a adus în atenţie atunci când s-au pus în dezbaterea participanţilor în cadrul unei întâlniri informale. Am dispus Jandarmeriei Române să retragă toate punctele de vedere avansate la aceste discuţii informale”, a afirmat Marcel Vela vineri, în cadrul unei declaraţii de presă.

Deputatul Dumitru Lupescu, președinte USR Dâmbovița, informează cu privire la solicitarea sa către Marcel Vela, de a retrage din Parlament propunerile Jandarmeriei Române, referitoare la adunările publice (o nouă variantă a Legii nr. 61/1991).

”Consider inacceptabile propunerile cuprinse în proiectul inițiat de Jandarmeria Română cu privire la adunările publice. Propunerile limitează semnificativ dreptul constituțional al cetățenilor de a protesta public și constituie o palmă dată democrației românești, o dovadă că cei care au propus nu au înțeles nimic din evenimentele de pe 10 august 2018. Jandarmeria Română a primit săptămâna trecută o propunere legislativă la care se lucrează în Parlament, într-un grup transpartinic și alături de organizațiile nonguvernamentale specializate în libertatea de exprimare și drepturile omului, dar a preferat să ignore complet această propunere și să avanseze alte modificări care lasă loc interpretărilor și abuzurilor. Cer public ministrului Afacerilor Interne, domnul Marcel Vela, să retragă aceste propuneri ale Jandarmeriei și reprezentanților M.A.I. să vină la dezbaterile pe marginea propunerii legislative la care se lucrează în Parlament alături de ONG-uri. Parlamentarii USR vor vota împotriva oricărui proiect care nu are și contribuția societății civile.” a scris deputatul Dumitru Lupescu in data de 3 iunie, pe pagina de facebook.

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni şi text

Astfel, Ministrul de Interne a menţionat că va continua să militeze pentru dreptul la libera exprimare şi pentru libera opinie a ”oricărui cetăţean”.

Jandarmeria a propus unele interdicţii, atât cu privire la locurile în care ar putea avea loc manifestările publice, cât şi în legătură cu modul în care ar urma să se desfăşoare aceste manifestări.

”Documentul iniţiat de către Grupul de Lucru din Jandarmeria Română este o palmă dată democraţiei şi conţine prevederi vădit neconstituţionale. Să nu uităm că articolul 39 din Constituţia României, referitor la libertatea întrunirilor, prevede că < Mitingurile, demonstraţiile, procesiunile sau orice alte întruniri sunt libere> şi aceste drepturi nu pot fi îngrădite. Este revoltător că la aproape 2 ani de la demonstraţiile din 10 august 2018, Jandarmeria nu pare să fi înţeles încă abuzurile pe care le-a făcut asupra oamenilor care demonstrau paşnic în Piaţa Victoriei. Împreună cu parlamentarii USR, mă voi opune categoric acestui proiect de lege”, a precizat și senatoarea USR Silvia Dinică.

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share