Europarlamentarul Maria Grapini a transmis Comisiei Europene, în luna noiembrie a anului trecut, o solicitare de răspuns scris pe tema supravegherii și protejării bugetului european.
Concret, eurodeputatul Grapini a adresat, punctual, Comisiei Europene mai multe întrebări:
- Deși politica fiscală este responsabilitatea statelor membre și a autorităților naționale, ce vor face Comisia Europeană și toate instituțiile desemnate pentru supravegherea și protejarea bugetului european (OLAF, EPPO etc) pentru a elimina frauda, mai ales la TVA, în tranzacțiile transfrontaliere, și dacă va fi analizată eficiența Parchetului European (EPPO), care consumă un buget considerabil în raport cu recuperările obținute?
- Există un calendar stabilit pentru implementarea unor mecanisme care să reducă fraudele în domeniul TVA și în domeniul fondurilor europene?
- Pachetul privind TVA din Digitalizare, propus în 2022, și-a propus să facă sistemul de TVA mai rezistent la fraudă. Când puteți prezenta Parlamentului European efectele acestui pachet?
În numele Comisiei Europene, a răspuns comisarul pentru acţiune climatică,Wopke Hoekstra, care este și vicepreședinte al Comisiei.
Potrivit acestuia, Comisia estimează evoluția deficitului anual de încasare a taxei pe valoarea adăugată (TVA) în fiecare stat membru, începând din 2009, ca un indicator al eficacității legate de asigurarea respectării normelor în materie de TVA. În 2022, a mai spus Wopke Hoekstra, cuantumul deficitului de încasare a TVA a fost estimat la 89,3 miliarde de euro, scăzând de la 11,2 %, în 2018, la 7% din totalul obligațiilor în materie de TVA. Cu toate acestea, cuantumul este încă foarte mare, a opinat înaltul oficial european.În contextul în care combaterea fraudei în domeniul TVA a fost unul dintre obiectivele-cheie ale planului de acțiune în domeniul fiscal din 2020, comisarul pentru acțiune climatică a menționat că Eurofiscul a fost consolidat de către Comisie cu instrumente avansate. Printre acestea se numeră sistemul electronic central de informații referitoare la plăți și analiza rețelelor de tranzacții, cu sprijinul cărora au fost descoperite tranzacții suspecte în cuantum de 14,6 miliarde de euro, în anul 2023.
„Odată cu viitorul pachet legislativ privind TVA în era digitală (VIDA), cerințele de raportare digitală bazate pe facturarea electronică vor fi puse în aplicare până cel târziu în 2030, ceea ce se preconizează că va genera venituri suplimentare anuale de 11 miliarde de euro pentru statele membre. Comisia va monitoriza cu atenție punerea în aplicare a VIDA, va raporta Consiliului cu privire la funcționarea facturii electronice, și Parlamentului European și Consiliului, referitor la aplicarea Regulamentului privind cooperarea administrativă în domeniul TVA al Consiliului!”, se mai arată în răspunsul transmis eurodeputatului Grapini.
Vicepreședintele Comisiei Europene a reamintit faptul că „Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) investighează frauda în materie de TVA comisă în legătură cu frauda din domeniul vamal, în cazuri speciale de subevaluare, importuri în cadrul regimului vamal 42, regimuri de tranzit și, mai recent, comerțul electronic și ghișeul unic pentru importuri (IOSS). În cadrul acestor investigații, OLAF coordonează cooperarea transfrontalieră a autorităților vamale și fiscale prin mijloace administrative, în vederea unei posibile recuperări rapide a cuantumurilor eludate.
Parchetul European (EPPO) a reușit cu mare succes să îi trimită în justiție pe autorii unor infracțiuni grave în ceea ce privește frauda în materie de TVA. Până la 1 iunie 2026, Comisia va prezenta un raport de evaluare referitor la punerea în aplicare a Regulamentului privind EPPO și eficacitatea și eficiența acestui Parchet”, a conchis vicepreședintele Comisiei Europene.
După răspunsul primit, eurodeputatul Maria Grapini a punctat: “Nu sunt mulțumită de răspuns și voi continua să cer Comisiei Europene să răspundă precis, cu cifre, cât cheltuie Parchetul European și cât recuperează din fraudele mari din Uniunea Europeană!”.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara