BABEL Festivalul Artelor Spectacolului de la Târgoviște (FAST) se apropie cu pași repezi. Ajuns deja la a X-a ediție, acesta va avea loc în perioada 10-19 iunie 2022 în Cetatea Valahă și este organizat de Teatrul Tony Bulandra și Primăria municipiului Târgoviște.
Și anul acesta, târgoviștenii dar și toți vizitatorii, se vor bucura de spectacole de calitate, așa cum ne-au obișnuit făuritorii de cultură din această instituție și, mai mult de atât vor avea unicul prilej de a întâlni, chiar la ei acasă, mari actori și regizori ai lumii, plecați să cutreiere printre mări și țări pentru a le repune oamenilor ”sufletele la loc”.
Așa că, după doi ani de pandemie și restricții de toate felurile, adunati-vă familia, prietenii și veniți la teatru pentru a nu rata cele mai frumoase revederi cu voi înșivă.
În prima conferința de presă dedicată acestui eveniment, directorul Teatrului Tony Bulandra, Mihai Constantin Ranin, ne-a dezvăluit câteva dintre surprizele acestui mare festival:
”Pe această idee de teatru și educație, Festivalul Babel continuă cu workshopuri. O să încep cu asta pentru că avem 100 de voluntari, elevi din liceele din Târgoviște și workshopurile îi vor pregăti și pe actorii prezenți dar și pe elevi în ceea ce privește artele spectacolului, le vor deschide perspective, le vor arăta că ceea ce învață în școală poate fi aplicat în viață. Cei care conduc workshopurile sunt JeungWoo Son care este președintele Asociației Teatrelor din Coreea de Sud care a montat la noi Livada de vișini, Scott Johnston de la Facultatea de Teatru din Edinburgh, Scoția, îl cunoașteți, el lucrează foarte bine cu tinerii, Paul Chiribuță, actorul Paul Chiribuță, care a fost directorul școlii de teatru de la Limoges unde funcționa și marele regizor Silviu Purcărete. Se deschide cu o producție italiană, una dintre cele mai importante, de fapt în jurul acestei producții se orientează tot festivalul, este vorba de producția lui Romeo Castellucci. Vine pentru a doua oară în România, a mai fost cred invitat acum câțiva ani la Festivalul Național de Teatru, este unul dintre regizorii uriași ai lumii, dacă o să urmăriți pe internet o să vedeți că este un regizor lipsit de reverență față de autorități, față de biserică, este un regizor care lucrează cu bugete absolut colosale, nici nu se pune problema bugetului în ceea ce-l privește, el este Doctor Honoris Causa a mai multor universități din lume. S-au făcut proteste împotriva lui în Polonia, țară catolică, în Statele Unite. Este un regizor care schimbă lumea, schimbă oamenii și schimbă ideea despre teatru.”
Anul acesta, au acceptat provocarea de a participa la Babelul nostru cu sens schimbat, un loc al întâlnirilor de bun augur, teatre și companii teatrale din Belgia, Germania, Franța, Italia, Scoția, Polonia, Republica Moldova, Algeria, Grecia, Turcia, Kazahstan, India și Coreea de Sud.
Printre capetele de afiș se numără instalația The Third Reich propusă de controversatul regizor italian Romeo Castellucci, întunecatul Richard III realizat de Théâtre en Pièces din Chartres, Franța, captivantele spectacole de stradă a două companii poloneze Biuro Podróży, cu titlurile Eurydice și Kaspar, și Scena Kalejdoskop, cu Made of stone și Charcoal Burners, precum și producțiile cuceritoare prin autenticitate și, totodată, exotism din Kazahstan, respectiv India: Turkestan Music and Drama Theater Raimbek Seitmetov – spectacolul Lament of the Queen și one-man show-ul Darwin al lui Vidyanidhee Vanarase (Prasad), director fondator, membru în consiliul executiv al Institutului Internațional de Teatru (International Theatre Institute – ITI-UNESCO). La fel de exotică este și tradiționala prezență a trupei algeriene Knights of Stage Association din Adrar care aduc spectacolul Antigone și performance-ul de dans contemporan T&S Duel.
Remarcăm două direcții de bază: întoarcerea la marile mituri, la povești puternice care au străbătut granițe și epoci, contrabalansată de teme extrem de specifice, familiare unei anumite regiuni sau grup etnic.
Tabloul Babel este completat și de alte spectacole de stradă (Jordi L. Vidal Company, Bruxelles, Belgia cu spectacolul Ooups și Eccentrici Dadarò, Italia cu Incomica) și one-man/woman show-uri (HeimatLost jucat de Çaglar Yiğitoğulları, Shaman-Punk Performance, Hamburg, Germania și Kassandra, performance-ul artistei și regizoarei Despoina Sarafeidou, 1+1=1 Theatre Company, Atena, Grecia).
Citește și:
Festivalul BABEL 2022 – Ediție aniversară și un nou început
Sute de vizitatori din 14 țări se vor afla la Târgoviște. BABEL FAST 2022
Colegii noștri din Sibiu (Compania Microbis – Casa de Cultură a Studenților), Reșița (Teatrul de Vest), Petroșani (Teatrul Dramatic „Ion D. Sîrbu) și, nu în ultimul rând, Chișinău (Teatrul Național Satiricus) vor fi prezenți în programul Babel 2022.
Memorandumul semnat în Babelul din 2019 cu Asociația Teatrelor din Coreea de Sud face posibilă participarea unei trupe coreene anul acesta: Professional Theatre Company Sae Byuk din Daejeon cu spectacolul San Chak: Life and Love story of Sin Chae HO, precum și a unor studenți ai Universității Kyonggi din Seul. Aceștia vor interacționa cu studenți ai Performing Arts Studio Scotland (PASS) de la Edinburgh College, coordonați de profesorii Scott Johnston și Ashling Findlay-Carroll, precum și cu studenți de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și UNATC I.L. Caragiale din București.
”Oamenii ar vrea ca binele să li se întâmple, să li se ofere de-a gata, fără ca ei sa facă ceva pentru el. Ori așa ceva nu se poate! Nimic nu se face fără noi, fără participarea noastră. Starea de bine apare abia după ce am experimentat starea de rău. Abia după ce am văzut ce nu ne place, ce ne doare, ce ne face să suferim, abia atunci înțelegem că nu mai vrem și începem să ne căutam binele. Insă binele îl găsim doar în legatura noastră cu creatorul, cu Dumnezeu.” http://oficialmedia.com/de-ce-au-oamenii-nevoie-de-repere/
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
O femeie a reușit să se salveze după ce a luptat 20 de ani cu o formă de cancer
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
O femeie a reușit să se salveze după ce a luptat 20 de ani cu o formă de cancer
Florian Colceag, antrenorul de genii: Când oamenii scapă de frică li se luminează mintea
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală