Violența împotriva femeilor și violența domestică sunt omniprezente în întreaga lume , în UE și se estimează că afectează 1 din 3 femei. Una din două femei a fost hărțuită sexual. Una din 20 de femei declară că a fost violată. Violența online este, de asemenea, în creștere, vizând în special femeile din viața publică, cum ar fi jurnalistele și politicienii. 1 din 2 femei tinere a fost victima violenței cibernetice bazate pe gen. Femeile se confruntă cu violența la locul de muncă: aproximativ o treime dintre femeile din UE care s-au confruntat cu hărțuirea sexuală au experimentat-o la locul de muncă.
Parlamentul European, precum și ONG-urile din întreaga UE și organizațiile pentru drepturile victimelor au solicitat o legislație privind violența împotriva femeilor și violența domestică, violența cibernetică împotriva femeilor.
Ca parte a activității continue a Comisiei Europene pentru combaterea violenței bazate pe gen și pentru promovarea egalității și în cadrul noului program de finanțare de 1,55 miliarde de euro “Cetățeni, egalitate, drepturi și valori”, în 2022 sunt acum disponibile 30, 5 milioane de euro pentru proiecte de prevenire și combatere a violenței împotriva femeilor și copiilor, precum 6,8 milioane de euro pentru proiecte care promovează exercitarea deplină a drepturilor femeilor, eliberarea de stereotipurile de gen, echilibrul între viața profesională și cea privată, emanciparea femeilor și integrarea perspectivei de gen.
Comisia Europeană a propus chiar de Ziua Femeii noi , norme la nivelul UE pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Directiva propusă va incrimina violul bazat pe lipsa consimțământului, mutilarea genitală a femeilor și violența cibernetică, care include: schimbul de imagini intime fără consimțământ, urmărirea cibernetică, hărțuirea cibernetică și incitarea cibernetică la violență sau la ură. Noile norme consolidează, de asemenea, accesul victimelor la justiție și încurajează statele membre să pună în aplicare un mecanism de tip “ghișeu unic”, ceea ce înseamnă că toate serviciile de sprijin și de protecție ar fi localizate în același loc. Victimele ar trebui să aibă posibilitatea de a solicita despăgubiri în cursul procedurilor penale.
Propunerea solicită, protecție și sprijin adecvat și specializat, de exemplu, prin intermediul unor linii telefonice de asistență gratuită și al unor centre de criză în caz de viol. De asemenea, propunerea prevede un sprijin specific pentru grupurile cu nevoi specifice sau aflate în pericol, inclusiv pentru femeile care fug din calea conflictelor armate. Necesitatea de a preveni și de a combate violența împotriva femeilor, de a proteja victimele și de a pedepsi infractorii a fost anunțată în Orientările politice ale președintei Ursula von der Leyen ca fiind o prioritate-cheie pentru Comisia Europeană și face parte din Strategia privind egalitatea de gen 2020-2025.
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara