Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

NUME IMPORTANTE ALE CULTURII INTERNAȚIONALE VIZITEAZĂ TIMIȘOARA

INTERVIU CU PSIHIATRUL GERMAN MANFRED SPITZER, PE TEMA „INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ VERSUS DEMENȚA DIGITALĂ”, MODERAT DE OMUL DE RADIO MIHAI MORAR

 Sâmbătă, 6 iulie 2024, ora 18:00, în sala Operei Naționale Române, Timișoara va fi gazda interviului „Inteligența artificială versus demența digitală”, primul din seria „Scurt pe doi”, care își propune să stârnească dezbateri deschise și tranșante despre subiecte „de foc” ale societății contemporane, cu somități din varii domenii.

Unul dintre cei mai faimoși specialiști în neuroștiințe din Europa și printre puținii care denunță public suprautilizarea mediului digital, Manfred Spitzer este invitatul nostru, pentru a discuta deschis și tranșant despre cum poate deveni smartphone-ul, un „ucigaș” și despre cum declanșează el declinul mintal, dar și despre cum putem găsi un echilibru al utilizării lui, în era inteligenței artificiale.

Folosind cele mai recente și importante studii științifice, psihiatrul și specialistul în neuroștiințe investighează influența negativă pe care o pot avea mediile digitale asupra memoriei, puterii de concentrare și abilităților cognitive, în special ale tinerilor, cartea sa fiind un semnal de alarmă pentru părinți, profesori și politicieni.

Accesul se face pe bază de bilete, care pot fi cumpărate în format fizic, la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara (Str. Miron Costin nr.2) sau online, pe platforma www.more.com

Prețul unic al unui bilet este 40 lei

MANFRED SPITZER

Foarte implicat în dezbaterile despre tehnologie și educație, acesta a studiat medicina, psihologia și filozofia la Universitatea din Freiburg, iar în prezent este profesor de psihiatrie la Universitatea din Ulm, unde conduce, din 1997, Clinica psihiatrică universitară, iar din 2004, Centrul pentru neuroștiințe și învățare. A fost de două ori profesor invitat la Universitatea Harvard. Este gazda emisiunii TV săptămânale „Geist und Gehirn” („Minte și creier”), în care prezintă unui public larg rezultatele cercetărilor sale în domeniul neuroștiințelor.

A publicat numeroase cărți, dintre care „Lernen” („Învățarea”), „Vorsicht Bildschirm!” („Atenție, ecran!”) și „Digitale Demenz” („Demența digitală”) au devenit bestselleruri. Dintre acestea, „Demența digitală” a apărut, în 2020, la Editura Humanitas. Sursa montaj foto: https://putereaacincea.ro

„Viața noastră depinde astăzi atât de mult de noile tehnologii, încât ne simțim pierduți fără calculator, internet și telefon inteligent. Zilnic, o nouă invenție ne face munca mai ușoară, preluând mai ales din efortul mental pe care ar trebui să-l depunem. Care sunt însă efectele asupra creierului nostru? Asemenea unui mușchi, acesta se atrofiază cu cât este folosit mai puțin. Ne-am obișnuit să căutăm pe Google răspunsul la orice întrebare, să stocăm toate informațiile pe un dispozitiv digital și să efectuăm până și o socoteală simplă pe calculator. În plus, petrecem tot mai mult timp pe rețelele de socializare și înlocuim contactele personale cu cele virtuale.”, afirmă Manfred Spitzer.

„Mă bucur că reușim să conectăm Timișoara la dezbaterile momentului care se poartă în marile orașele europene și nu numai. E una din importantele moșteniri ale Capitalei Culturale care continuă cu succes și anul acesta și care transformă Timișoara prin educație și cultură. Manfred Spitzer este unul din marile nume europene ale științei și e un succes că reușim să-l aducem la Timișoara.”, spune primarul Dominic Fritz.

 

„FIARĂ ȘI VIOARĂ”

CONCERT EXTRAORDINAR AL STRĂLUCITULUI VIOLONIST ARA MALIKIAN,

ÎN PARCUL ROZELOR

După concertul din 25 mai, de la București, Ara Malikian, unul dintre cei mai străluciți și expresivi violoniști ai generației sale, va concerta în Parcul Rozelor din Timișoara marți, 30 iulie 2024, la ora 20:00, în cadrul turneului THE ARA MALIKIAN WORLD TOUR. Acesta va fi acompaniat de Orchestra simfonică LIRA, a Casei de Cultură a Municipiului Timișoara. Dirijor: Radu Popa. Concert-maestru: Cristian Dragalina. Partener: Uniunea Armenilor din România

Cu un look și o agilitate de spadasin, Ara Malikian este un om-spectacol, care propune un show de vioară total atipic. Maestru excentric, care se duelează continuu cu marii artiști ale căror lucrări le reinterpretează la fiecare apariție pe scenă, a devenit celebru pentru variantele sale ale unor teme consacrate, de la Bach la Bjork, Radiohead sau Pulp Fiction, până la „Ciocârlia” lui Angheluș Dinicu.

Violonistul mânuiește arcușul în timp ce el însuși e un arc sub tensiune, gata să sară, imprevizibil, de nestăpânit, un spaniol în centrul unei arene în care e și taur, și toreador. Însă Ara Malikian nu vine din Spania, ci din Liban, dintr-o familie cu origini armene.

Descendența sa este doar unul dintre motivele pentru care alege să devină un interpret multicultural, fascinat fiind de muzica gitanilor, de flamenco și tango, dar și de muzica arabă sau klezmer. Mărturie stau colaborările sale cu legenda muzicii libaneze, cântăreața Fairuz, sau cu celebrul dansator de flamenco, Joaquín Cortés.

Când nu este invitat de marile orchestre simfonice ale lumii sau în turneu, în vreuna dintre cele 40 de țări în care a concertat, Ara Malikian compune și înregistrează soundtrack-uri de film. Vioara sa poate fi ascultată nu doar pe 29 de albume de studio, ci și pe coloanele sonore a nouă pelicule, cele mai cunoscute fiind Hable Con Ella și La Mala Educación, operele unui artist spaniol la fel de nonconformist, Pedro Almodóvar. (Sursa : https://blog.carturesti.ro)

 

Accesul se face pe bază de bilete, care pot fi cumpărate în format fizic, la Casa de Cultură a Municipiului Timișoara (Str. Miron Costin nr.2) sau online, pe platforma www.more.com

Prețul biletelor este de 100-300 lei.

 

ARA MALIKIAN

Născut în Liban, în anul 1968, într-o familie de origine armeană, Ara Malikian a început să studieze vioara împreună cu tatăl său, de la o vârstă fragedă. Talentul i-a fost recunoscut și cultivat, în ciuda dificultăților aduse de războiul civil din Liban, forțându-l să studieze perioade lungi în adăposturi antiaeriene.

Primul său concert serios l-a susținut la 12 ani, iar la 14 ani a obținut o bursă din partea Ministerului Culturii din Germania, pentru a studia la Hochschule für Musik und Theater, din Hanovra. A fost cel mai tânăr elev admis în acest prestigios centru.

Și-a continuat studiile la Guildhall School of Music & Drama din Londra. Concertul de debut, la Royal Albert Hall, în mai 2019, este urmat de altele, în cele mai importante săli de concerte ale lumii: Carnegie Hall din New York, Salle Pleyel din Paris, Musikverein din Viena, Ford Centre, de la Toronto, Auditorio Nacional și Teatro Real din Madrid, dar și la Veneția, Los Angeles, Taipei, Hong Kong, Kuala Lumpur, Cuba, Barcelona, ​​Bilbao și multe altele.

Personalitatea sa irezistibilă și energia fenomenală i-au adus mai multe premii I, la concursurile internaționale „Felix Mendelssohn” (1987, Berlin, Germania) și „Pablo Sarasate” (1995, Pamplona, ​​Spania), cărora li se adaugă recunoașterea la alte competiții prestigioase: „Zino Francescatti” (Marsilia, Franța), „Rodolfo Lipizer” (Gorizia, Italia), „Jeunesses Musicales” (Belgrad, Serbia), „Rameau” (Le Mans, Franța), „International Artists Guild” (New York, SUA) și „Concursul Internațional de Muzică din Japonia”.

În 1993, a primit „Premiul pentru devotament și realizări artistice”, din partea Ministerului German al Culturii.

Muzician foarte apreciat în întreaga lume, Malikian are în repertoriu majoritatea pieselor importante scrise pentru vioară și este unul dintre puținii violoniști care cântă recitaluri pentru vioară solo cu programe care includ cicluri complete, precum cele 24 de „Capricii” ale lui Niccolo Paganini, cele șase sonate ale lui Eugene Ysaÿe sau sonatele lui Bach.

 

„Sunt un mare admirator al muzicii tradiționale românești.

Am studiat toți marii violoniști pe care i-a avut România.” (Ara Malikian)

Distribuie acest articol Oficial Media
Share