Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a vizitat astăzi, 7 februarie 2024, Institutul de Cercetări Avansate de Mediu – ICAM, din cadrul Universității de Vest din Timișoara (UVT), și a semnat, alături de rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, două acorduri pentru practică studențească și cooperare interinstituțională.
Primul dintre acestea, „Acordul-cadru de colaborare privind efectuarea stagiului de practică în cadrul programelor de studii universitare de licență și masterat”, prevede soluții de organizare în parteneriat a stagiilor de practică prin care studenții UVT vor fi inițiați în aplicarea practică a cunoștințelor teoretice de specialitate. Scopul declarat al acestor stagii este de a consolida și a valorifica cunoștințele teoretice primite de practicanți în cadrul procesului de instruire, dar și formarea competențelor necesare pentru a aplica în aplicații practice ceea ce au acumulat în perioada de instruire teoretică, în concordanță cu specificul specializării pentru care se pregătesc.
Al doilea document convenit este un „Protocol de colaborare” prin care s-a stabilit o manieră coerentă de cooperare interinstituțională dintre Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și Universitatea de Vest din Timișoara, în ceea ce privește activități desfășurate în vederea formării profesionale în administraţia publică pe domeniul schimbărilor climatice, dar și pentru elaborarea de politici publice bazate pe dovezi științifice în domeniul mediului, respectiv colaborarea în domeniile de cercetare ce reies din nevoile MMAP.
Ministrul Mircea Fechet a declarat: „Protocolul instituțional pe care îl stabilim astăzi pentru cooperarea cu Universitatea de Vest din Timișoara face parte din setul de instrumentele pe care Guvernul României și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor se bazează, pentru dezvoltarea cercetării avansate de mediu. În cadrul practicilor decizionale ale Uniunii Europene, documentațiile care însoțesc actele legislative sunt puse la dispoziția instituțiilor de decizie prin proiecte de cercetare, prin rezultate ale studiilor științifice de mii de pagini. Colaborarea noastră cu universitățile și institutele de cercetări de mediu vor conduce la o concurență binevenită între institutele și echipele de cercetători, pentru competitivitate și eficiență. Felicitări echipei ICAM, mă bucur că mă aflu astăzi aici, la UVT, și sper că, dincolo de semnarea acordurilor, colaborarea noastră va aduce rezultate concrete pentru mediu și pentru România. Vă mulțumesc pentru că reușiți să puneți nu doar Timișoara, ci și România, pe harta selectă a locurilor unde se face cu adevărat cercetare.”
Rectorul UVT, Marilen Gabriel Pirtea, a declarat: „ICAM – UVT își propune să devină un reper semnificativ pe harta Spațiului European al Educației și Cercetării. Îi mulțumim domnului ministru Mircea Fechet și echipei sale pentru că ne acordă toată încrederea pentru a deschide căile practice de colaborare instituțională, atât pentru stagiile de practică ale studenților, cât și pentru cooperarea în cadrul studiilor de mediu. Institutul de Cercetări Avansate de Mediu (ICAM) UVT, recent inaugurat, și-a format deja primul nucleu de treizeci de cercetători, și-a dotat laboratoarele cu echipamente de generație nouă și a demarat prospectarea direcțiilor de studii în care își va investi energiile, printre care și studiile de protecția mediului. Parteneriatul stabilit astăzi cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor ne ambiționează și ne motivează, într-un proiect global de structurare a proiectelor de cercetare sincronizat cu oportunitățile deschise prin inițiativele Uniunii Europene.”
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
O femeie a reușit să se salveze după ce a luptat 20 de ani cu o formă de cancer
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
O femeie a reușit să se salveze după ce a luptat 20 de ani cu o formă de cancer
Florian Colceag, antrenorul de genii: Când oamenii scapă de frică li se luminează mintea
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală