Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Pe măsură ce proiectul s-ar dezvolta, s-ar ajunge la 30000 de noi locuri de muncă puse la dispoziția cetățenilor României și Statelor Unite.

Europarlamentarul Dragoș Pîslaru- USR s-a întâlnit la Departamentul de Stat  din SUA cu mai mulți factori decidenți în contextul general al relațiilor SUA- UE, ce vizează securitatea cibernetică, inteligența artificială, guvernanța și cooperarea energetică
”Am avut bucuria să-i întâlnesc aici pe Jose W. Fernandez, subsecretarul de stat pentru Creștere Economică, Energie și Mediu, ambasadorul Dereck J. Hogan, care a preluat recent funcţia de Asistent principal adjunct al Secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice și Daniela Ballard, economist-șef.  Dereck este fostul ambasador american în Republica Moldova și vorbește excelent limba română!
Tot la Departamentul de Stat am discutat despre parteneriatul strategic pe energie dintre România și Statele Unite ale Americii, despre construcția reactoarelor de la Cernavodă și despre small nuclear reactor, premiera globală legată de colaborarea noastră bilaterală. Partenerul nostru a fost Nathaniel Dean, subsecretarul pentru Diplomație Energetică. La Departamentul pentru Comerț al Statelor Unite am vorbit de standardele tehnologice alături de Gordon Gillerman, director în cadrul Institutului Național de Standarde și Tehnologie și despre Consiliul pentru Comerț și Tehnologie și grupul de lucru pentru securizarea lanțurilor valorice (secure supply chains) alături de dr. Monica Gorman de la Direcția pentru Comerț Internațional.
Am mers apoi la Biroul pentru Știință și Tehnologie al Casei Albe, unde am discutat cu directorul dr. Eric S. Lander despre promovarea și dezvoltarea științei și inovării în cadrul cooperării transatlantice. Ziua a continuat cu întâlnirea de la Departamentul pentru Energie, unde am vorbit cu dr. Stephen Binkley, directorul adjunct principal al Oficiului pentru Știință, despre noile tehnologii emergente, critice pentru partea de decarbonizare și pentru scăderea prețurilor energiei la nivel global” a ținut să transmită europarlamentarul român.
Construirea în viitor, în România  a centralei SMR reprezintă  nu doar o premieră la nivel european,   ci și transformarea țării noastre într-un actor strategic important, pe o scenă globală pe care se află SUA, Rusia, China, India și alte state care dezvoltă astfel de tehnologii.
Această tehnologie inovativă vine cu multiple beneficii, precum siguranța sporită a producției de energie, întrucât dimensiunile reduse ale reactoarelor duc la monitorizarea lor cu mai multă ușurință, construcția lor este mai rapidă și presupune costuri diminuate, iar formatul modular al reactoarelor facilitează scoaterea lor din funcțiune în cazul în care sunt observate defecțiuni.
”Nu trebuie ignorat impactul benefic pe care construcția acestei centrale l-ar avea asupra forței de muncă, întrucât în comunicatul oficial al Casei Albe se precizează că s-ar crea în primă fază 3700 de locuri de muncă, iar pe măsură ce proiectul s-ar dezvolta, s-ar ajunge la 30000 de noi locuri de muncă puse la dispoziția cetățenilor României și Statelor Unite. Această colaborare bilaterală a fost foarte bine privită și de aici, de la Washington DC, și reprezintă un pas cu mare însemnătate pentru parteneriatul transatlantic”, conchide europarlamentarul român.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share