Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Piperea: Ilie Bolojan ia de la săraci și dă la bogați. De ce dispar anumite burse pentru elevi si studenti?

Premierul Ilie Bolojan a anunțat recent o reevaluare majoră a sistemului de burse școlare, invocând presiunea bugetară tot mai mare. În ultimii trei ani, bugetul alocat burselor a crescut de la 188 de milioane de lei la 4,7 miliarde de lei — echivalentul a aproape un miliard de euro anual.

Bolojan a declarat că, deși bursele sunt benefice, sistemul actual nu mai este sustenabil și trebuie „reconfigurat”. Începând cu anul școlar 2025–2026, vor fi păstrate doar bursele de merit și cele sociale, în timp ce bursele pentru olimpici și cele din învățământul tehnologic vor fi eliminate.

 

Această decizie a stârnit proteste din partea elevilor și studenților, care consideră că reducerea fondurilor va afecta accesul la educație și echitatea în sistem.

Europarlamentarul Gheorghe Piperea a transmis un mesaj cu privire la deciziile luate de de premierul Ilie Bolojan cu privire la acordarea burselor.
ilie bolojan burse
”Domnul Bolojan spune că în urmă cu trei ani bursele elevilor totalizau 199 de milioane de lei, iar acum totalizează 4,7 miliarde de lei. Nu se mai poate, domne, cum să arunce țara atâția bani pe educația săracilor și pe elevii meritorii, când țara are nevoie de bani pentru războiul altora și pentru înarmare?
Nu s-a întrebat deloc domnul Bolojan: de ce au crescut bursele? Din bunăvoința statului? Nu cumva din motivul extinderii sărăciei?

Știți ce NU am văzut în discursul public al domnului Bolojan? Nimic despre nivelul la care s-a ajuns cu optimizarea fiscală a corporațiilor.

În ultimii trei ani, un număr de 1400 de corporații, cele mai pregnante fiind multinaționale care fac afaceri monopoliste sau oligopolice masive în România, au externalizat plusvaloare produsă aici în valoare de minim 40 de miliarde de euro anual.
Poate vă mai aduceți aminte că acum 2 ani s-a publicat în presă o listă de 100 de companii, cu cifre de afaceri de multe miliarde, dar cu “costuri” mari, atât de mari că în contabilitate apăreau pierderi. De ce? Pentru volume masive de bani erau basculate peste graniță cu titlul de consultanță managerială, cash pooling, service sharing etc. Unde? Păi, în Franța, Austria, Germania, Italia, Olanda…
Cifra de 40 de miliarde de euro este calculată de un ex-ministru pesedist al finanțelor, domnul Câciu, iar nu inventată de mine.

S-a ales calea simplă: ia de la săraci și se dă la bogați

Impozitul pe profit și pe dividende pe această sumă ar însemna un minim de 9 miliarde euro anual, sumă de extras numai din acest cerc restrâns al plătitorilor de avocați, consultanți, influenceri, lobby-ști și politruci plătiți pentru a extrage acest profit liber de impozite pentru mahării economiei.
Ar fi simplu, ieftin, sănătos și onest ca domnul Bolojan să se concentreze pe acest fenomen.
Dar nu.
S-a ales calea simplă: ia de la săraci, ia de la copii, impozitează și taxează mai mult marea masă a cetățenilor, ca să poți permite pe mai departe marele furt, din care establishment people are numai de câștigat. De aceea, te va menține la guvernare, în ciuda faptului că nu te pricepi și că ești orice, dar nu onest.
Sunteți, ca și mine, curioși dacă acest guvern va rezista peste vară?
O, dar va rezista, desigur.
Știți de ce?
Tocmai pentru că acest guvern are suportul corporațiilor cleptomane.
Acesta a și fost scopul acestui guvern și al comediei alegerilor prezidențiale: să nu cumva să iasă prea bine conservatorii și suveraniștii, care ar fi început guvernarea cu eliminarea optimizării fiscale ale corporațiilor.” (Gheorghe Piperea)
Citește și:
Distribuie acest articol Oficial Media
Share