Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

PRĂZNUIREA SFÂNTULUI VOIEVOD ȘTEFAN CEL MARE – Putna, 2 iulie 2024

La primele ore ale dimineții zilei de 2 iulie, sute de pelerini din întreg județul au pornit  în pelerinaj către Mănăstirea Putna, punctul final fiind participarea la slujba de prăznuire și comemorare a marelui voievod Ștefan cel Mare.

Începând cu ora 13.oo, Societatea Culturală Apollon-România desfăşoară, în incinta Şcolii „Mitropolit Iacob Putneanul” din Putna, o LECŢIE DE POEZIE, nr. 646, marcă înregistrată „Excelenţă la Apollon” şi a doua Sesiune de Comunicări Ştiinţifice a Simpozionului Internaţional de Cultură şi Spiritualitate „Ştefan cel Mare – 520” – Bucureşti – Mănăstirea Putna – Chişinău, 21 iunie – 21 iulie 2024. Şi-au anunţat prezenţa o pleiadă de scriitori şi oameni de cultură din întreaga Bucovină, de la Cernăuţi şi Chişinău.

Pe 2 iulie, Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte pe Sfântul Voievod Ştefan cel Mare, domnitorul muşatin căruia, pentru sfinţenia faptelor sale, poporul român de pretutindeni îi înalţă, din adâncul conştiinţei sale, un prinos de mulţumire şi recunoştinţă. El a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română, pe data de 20 iunie 1992.

În timpul domniei sale, Moldova atinge apogeul dezvoltării statale, cunoscând o perioadă îndelungată de stabilitate internă, prosperitate economică și liniște socială.

Pe plan intern și-a bazat regimul pe o nouă clasă conducătoare formată din oameni proveniți preponderent din mica boierime. Pe plan extern a reușit să ducă o politică realistă, prin impunerea sau susținerea unor conducători favorabili în țările vecine mici  Țara Românească și Hanatul Crimeii  și o politică de alianțe care să nu permită nici uneia din marile țări vecine  Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei să obțină o poziție hegemonică față de Moldova, potrivit site-ului wikipedia.

În fiecare an, la Mănăstirea Putna, acolo unde se află mormântul lui Ștefan cel Mare, mii de oameni vin să-l cinstească pe cel care și-a apărat țara cu prețul vieții.

 Anul acesta se împlinesc 520 de ani de la trecerea sa la cele veșnice

Începutul sărbătoririi Sf. Ștefan cel Mare la Putna a început prin ducerea cu o zi înainte, a moaștelor Sf. Iacob Putneanul din paraclisul Sf. Ap. Petru și Pavel în baldachinul din incinta Mănăstirii Putna.

La Sfânta Liturghie arhierească la pomenirea Sf. Voievod Ștefan cel Mare, al doilea hram al Mănăstirii Putna, slujesc  astăzi Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Marți, 2 iulie 2024

07:00 Slujba Acatistului Sfântului Voievod Ștefan cel Mare

07:45 Sosirea corurilor din vetrele folclorice bucovinene, cu Președintele Consiliului Județean Suceava

08:30 Sfânta Liturghie arhierească

Răspunsurile vor fi date de Corala preoțească „Ștefan Nosievici” a Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților

La Chinonic va cânta Corul „Ascensio” de la Filiala Liceului Teoretic cu profil Arte „Grigore Grigoriu”, cu sediul la Mănăstirea „Sfintele Femei Mironosițe Marta și Maria”, Republica Moldova

11:30 Recital de muzică și poezie patriotică și religioasă

Corul „Răzeșii” al Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” Botoșani

Grupul vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” al Liceului Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus

12:00 Ceremonialul militar în cinstea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, la 520 de ani de la trecerea la cele veșnice: depunere de coroane, defilare, exerciții de mânuire a armamentului de tip drill-team

22:00 Retragere cu torțe de pe Dealul Crucii la mănăstire

Miercuri, 3 iulie

09:00 Ducerea moaștelor Sfântului Ierarh Iacob Putneanul în Paraclis

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share