Violențe șocante la Catedrala Mitropolitană din Cernăuți: Preoți bătuți și lăcașul de cult al românilor, atacat de susținători ai Bisericii Ortodoxe a Ucrainei
Pe 17 iunie 2025, Catedrala Mitropolitană „Pogorârea Sfântului Duh” din Cernăuți, un simbol al identității românești din Bucovina de Nord, a fost scena unui incident violent care a zguduit comunitatea locală. Un grup de tineri mascați, identificați ca susținători ai Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (PTU), condusă de Mitropolitul Epifanie Dumenko, au pătruns în forță în lăcașul de cult, agresând preoți și enoriași. Incidentul, care a inclus bătăi, gaze lacrimogene și distrugeri, a stârnit indignare în rândul comunității românești și ridică semne de întrebare despre libertatea religioasă în Ucraina.
Preoți români bătuți violent de ucrainieni la Cernăuți
Catedrala din Cernăuți, construită la inițiativa românilor din Bucovina, sub conducerea lui Eudoxiu Hurmuzachi, este un loc sacru unde slujbele se oficiază și în limba română. În 2018, autoritățile ucrainene au creat Biserica Ortodoxă a Ucrainei (PTU), autocefală, pentru a se distanța de Patriarhia Moscovei, care controla Biserica Ortodoxă Ucraineană (UPT). Deși UPT, sub Mitropolitul Onufrie, s-a delimitat de Moscova după invazia Rusiei din 2022, susținând integritatea Ucrainei, PTU a intensificat eforturile de preluare a lăcașurilor de cult, inclusiv a catedralei din Cernăuți.
Incidentul din 17 iunie 2025 face parte dintr-o serie de conflicte similare, precum cel din satul Stăneștii de Sus, unde un alt lăcaș românesc a fost atacat în urmă cu două luni. Aceste acțiuni sunt percepute de comunitatea românească drept o încercare de ucrainizare forțată, care amenință identitatea culturală și religioasă a românilor din Bucovina.
Ce s-a întâmplat pe 17 iunie 2025 la Catedrala din Cernăuți?
Conform relatărilor martorilor și imaginilor postate pe rețelele sociale, peste 20 de persoane, multe cu fețele acoperite, au pătruns în Catedrala „Pogorârea Sfântului Duh”. Aceștia au agresat fizic doi preoți, printre care părintele Roman, tată a opt copii, care a fost internat în stare gravă cu fractură nazală și alte răni. Mitropolitul Meletie Egorenko, liderul UPT al Eparhiei Cernăuți, a fost lovit în cap și trântit la pământ de forțele de ordine, conform imaginilor difuzate de platforme ortodoxe precum BucPress. Poliția a folosit gaze lacrimogene și stingătoare pentru a dispersa mulțimea, ceea ce a escaladat haosul.
Un martor a declarat pentru Agerpres: „Au venit peste 20 de persoane, au intrat în biserică, au scos preoții afară și pe doi i-au bătut. Când a început să se adune lumea, poliția nu a mai permis accesul în curtea bisericii.” Ulterior, sute de credincioși și preoți români din satele din jur s-au adunat pentru a protesta, cerând respectarea drepturilor lor religioase și culturale.

Reacții și implicații: O „zi istorică” controversată
Mitropolitul Feognost al PTU a anunțat că prima slujbă în limba ucraineană a fost oficiată în catedrală, iar primarul orașului Cernăuți, Roman Kliciuk, a numit evenimentul „o zi istorică”. Aceste declarații au fost percepute ca provocatoare de comunitatea UPT, care consideră acțiunea o preluare abuzivă. Comunitatea românească, profund întristată, a cerut sprijin diplomatic din partea României, subliniind că „li se iau lăcașurile de cult fără voia lor”.
Ministrul român de Externe, Emil Hurezeanu, a confirmat că Bucureștiul este la curent cu situația, dar Patriarhia Română nu a emis încă un comunicat oficial. Incidentul ridică întrebări despre relațiile bilaterale România-Ucraina, mai ales în contextul sprijinului financiar și militar oferit de România Ucrainei în valoare de peste 3 miliarde de euro.
Impactul asupra comunității românești din Bucovina
Catedrala din Cernăuți, cu inscripția românească „Unul în trei ipostasuri Dumnezeu” la intrare, este mai mult decât un lăcaș de cult – este un simbol al identității românești. Violențele din 17 iunie, inclusiv agresiunea brutală asupra preoților, au fost descrise drept „o profanare” de către enoriași. Imagini video arată un preot român, Nicolae Popescu, relatând cu durere despre situație, în timp ce credincioșii strigă: „L-au trântit pe Vlădica, l-au bătut!”
Aceste evenimente au amplificat sentimentul de marginalizare al românilor din Bucovina, care se confruntă cu presiuni crescânde pentru asimilare culturală. Organizațiile pentru drepturile omului au tras semnale de alarmă, cerând autorităților ucrainene să garanteze libertatea religioasă.
Ce urmează? Apel la acțiune și solidaritate
Incidentul de la Cernăuți nu este izolat, ci parte a unui pattern de agresiuni împotriva comunităților afiliate UPT, percepute ca fiind legate de Rusia, deși acestea s-au distanțat clar de Patriarhia Moscovei. Pentru comunitatea românească, lupta pentru păstrarea identității religioase și culturale devine tot mai urgentă.
Apel către cititori: Susțineți comunitatea românească din Bucovina! Distribuiți acest articol pentru a atrage atenția asupra încălcării drepturilor religioase și culturale în Ucraina.
Surse: Agerpres, BucPress, HotNews, Digi24, ActiveNews.
Citește și:
Care sunt semnele pe care le transmit îngerii când se află lângă noi
Când toți stăpânii induc frica în oameni, o fac pentru a-și recupera sclavii
Semnificația spirituala a durerilor de cap și cum se pot vindeca
călător pe la reviste pe la câteva edituri “…spunea mama: fluturii făceau curte florilor şi-atunci am mişcat prima dată, apoi zi de zi pântecu-i zvâcnea aşa cum ţi se zbate ochiul stâng. când m-am născut căzuse bruma. eu n-am vrut sa ucid fluturii” în rest, căţărare liberă
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
Feribot scufundat în Bali, Indonezia. La bord se aflau 65 de persoane, 6 oameni au murit
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
“Fermierii au dreptul să fie parteneri egali, nu să fie simpli executanți ai unor directive europene!”
Sadova Veche devine gazda unei experiențe gastronomice autentice, cu un producător susținut de „Produs în Banat”
Tentativă de fraudă online în numele Societății de Transport Public Timișoara