Complexul Național Muzeal Curtea Domnească (CNMCD) din municipiul Târgoviște este obiectul unor ample lucrări de restaurare și conservare, în cadrul unui proiect realizat de Consiliul Județean Dâmbovița din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan a efectuat astăzi, 3 noiembrie 2020, o vizită de lucru, pentru a analiza stadiul lucrărilor la obiectivul de investiții „Impulsionarea dezvoltării județului Dâmbovița și păstrarea identității culturale a fostei capitale a Țării Românești prin conservarea, protejarea, dezvoltarea și valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgoviște”.
Până în prezent, a fost realizat un procent de peste 16% din lucrările prevăzute în contractul în valoare de 13.347.074,56 lei.
Din data de 13 iulie 2020, când s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, și până pe 1 septembrie, s-a realizat integral organizarea de șantier, care a presupus ridicarea schelelor pe Turnul Chindiei, Biserica Mare Domnească și Biserica Sfânta Vineri, realizându-se totodată șarpante provizorii la Biserica Sfânta Vineri și la Biserica Paraclis. La aceeași dată au debutat lucrările de conservare a acestor patru monumente, potrivit graficului de execuție a lucrări, lor.
În prezent, la Turnul Chindiei se realizează foraje cu material de consolidare, iar la baza acestuia și pe axul longitudinal au fost introduse tuburile care vor prelua și elimina apa pluvială.
La Biserica Sfânta Vineri s-a realizat o parte din centura superioară, prevăzută în proiectul de consolidare a monumentului, și se realizează foraje pe turlă. De asemenea, în interiorul obiectivului se execută lucrări menite să asigure ventilarea la nivelul cotei de călcare și se pregătește materialul lemnos, pentru realizarea acoperișului.
În paralel, până la data de 1 septembrie, muzeografii au retras din interiorul Bisericii Sfânta Vineri iconostasul, candelabrul și crucile de pe monument, acestea aflându-se în proces de restaurare, în laboratorul CNMCD.
Președintele Consiliului Județean Dâmbovița a transmis reprezentanților constructorului să lucreze în același ritm, în baza prevederilor contractuale.
La vizita de lucru au mai participat: Ovidiu Cîrstina, managerul CNMCD, Florin Valeriu Gilia, directorul Direcției Programe Europene, Vasile Dinu, directorul general al Direcției Infrastructură Locală, și reprezentanți ai unității de implementare a proiectului.
Biroul Comunicare, Relații Externe al Consiliului Județean Dâmbovița
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Când Trauma blochează fluxul. Cum rănile emoționale creează stagnare fizică în sistemul tău Limfatic
O femeie a reușit să se salveze după ce a luptat 20 de ani cu o formă de cancer
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Când Trauma blochează fluxul. Cum rănile emoționale creează stagnare fizică în sistemul tău Limfatic
O femeie a reușit să se salveze după ce a luptat 20 de ani cu o formă de cancer
Florian Colceag, antrenorul de genii: Când oamenii scapă de frică li se luminează mintea