05/12/2020

A patra ediție a conferinței anuale „Security Challenges in the Balkans Region”

Universitatea de Vest din Timișoara și New Strategy Center organizează  a patra ediție a conferinței anuale „Security Challenges in the Balkans Region”. Conferința beneficiază de prezența oficialităților și reprezentanților mediilor academice din România, Italia, SUA, Bulgaria, Franța, UK, Croația, Serbia, Polonia, Turcia.

Datorită restricțiilor legate de starea de alertă,impusă din cauza evoluțiilor pandemiei cu noul coronavirus, conferința are loc într-un cadru de organizare special, cu o limită maximă de participanți prezenți față în față, impusă de legislație, dar cu o participare semnificativă în formatul  de comunicare online și cu difuzarea live a dezbaterilor  pe  site-urile  organizatorilor (www.newstrategycenter.roșiwww.uvt.ro/ro/security2020) și pe pagina de Facebook a evenimentului (https://www.facebook.com/events/391977018854281). Evenimentul din acest an se va desfășura respectând toate măsurile legale cu privire la oprirea răspândirii COVID-19.

În deschiderea conferinței, rectorul Universității de Vest din Timișoara, prof. univ. dr. Marilen  Gabriel Pirtea, a declarant: „Nu este întâmplător faptul că această conferință de securitate, unică prin amploare și specific, astăzi la a patra ediție are loc la UVT. Preocuparea comunităţii academice din UVT, dedicată formării unei culturi de securitate moderne, care a cunoscut de-a lungul ultimilor ani mai multe forme, inclusive prin dezvoltarea programului masteral de Studii de Securitate Globală, a condus la acreditarea universităţii noastre ca furnizor de programme educaţionale de formare în studii de securitate, destinate specialiştilor UE. UVT a obținut anul acesta statutul de membră a Colegiului European de Securitate şiApărare (CESA) al Uniunii Europene (UE), în cadrul căruia va participa, prin component educaţionale, la dezvoltarea resurselor umane din UE, urmare a proiectelor strategice derulate şi a orientării structural către dezvoltarea culturii de securitate în mediul academic.

Zona noastră, multiculturală prin tradiție și europeană prin vocație, zona Banatului, această parte a culturii europene, este un pivot strategic în proiecțiile de securitate ale UE și NATO și considerăm vitală implicarea mediului universitar în promovarea tuturor instrumentelor care pot contribui la conservarea securității în Balcani”.

Tot în deschiderea lucrărilor, Rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Gabriel Pirtea, i-a invitat pe reprezentanții autorităților centrale și locale să adreseze participanților mesaje referitoare la rolul dezbaterilor din cadrul conferinței anuale de Securitate în Balcani pentru comunitatea locală, dar și pentru comunitatea județului Timiș și a regiunii. Au transmis mesaje către participanți și au salutat organizarea celei de-a patra  ediții a conferinței, în formatul întâlnirii restrânse și a evenimentului cuprinzător deschis online, doamna Liliana Oneț, Prefect al județuluiTimiș, domnul Alin Nica, Președinte al Consiliului Județean Timiș și domnul  Dominic Fritz, Primar al Municipiului Timișoara.

În ordinea desfășurătorului din programul conferinței, au urmat lucrările din primul panel, dedicate dimensiunilor securitare din perioada crizei pandemice, lucrări moderate de domnul Laurențiu Ștefan, consilier prezidențial și professor asociat la UVT. Au avut intervenții în lucrările panelului doamna Simona Cojocaru, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, Excelența  Sa, domnul ambasador Sergiu Celac, Excelența Sa, domnul ambassador Lazăr Comănescu și Excelența Sa domnul ambassador George Bologan.

După desfășurarea lucrărilor în primul panel, tot astăzi sunt planificate alte trei paneluri de specialitate, dedicate locului Balcanilor în geopolitica globală, amenințărilor și vulnerabilităților din perioada pandemiei, proiecțiilor post-pandemie și dimensiunilor aparținând conflictului hybrid dezvoltat prin infodemie, conform programului conferinței.

Regiunea Balcanilor rămâne un spațiu deosebit de important pentru securitatea europeană,  provocările cu care se confruntă zona intensificându-se în ultimii ani, cu atât mai mult cu cât a intervenit și noul context al crizei pandemice. Astfel, Universitatea  de Vest din Timișoara și New Strategy Center organizează această dezbatere de talie internațională aici, la Timișoara, pentru a sublinia în primul rând legăturile istorice ale capitalei Banatului și pentru a evidenția faptul că Balcanii reprezintă o zonă vitală pentru securitatea României.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share