În fiecare an, în prima parte a lunii decembrie, Premiile Academiei Române se acordă oamenilor de ştiinţă şi litere, artiştilor români, din ţară sau din străinătate, pentru meritul de a fi contribuit, prin activitatea şi opera lor, la dezvoltarea culturii şi ştiinţei româneşti. Și tot în fiecare an, cadre didactice ale Universității Politehnica Timișoara se află printre laureați.
Anul acesta, în condițiile speciale de pandemie, decernarea premiilor s-a desfășurat în cadrul unui eveniment hibrid, desfășurat în Aula Academiei Române cu participarea membrilor Adunării Generale și a premianților. Premiile au fost acordate celor mai reprezentative creaţii ştiinţifice şi culturale româneşti, realizate sau publicate în anul 2019 în domenii diverse, de la literatură, istorie, filosofie, arte plastice, teatrale şi muzicale până la matematică, fizică, chimie, biologie, agronomie, silvicultură, ştiinţe tehnice şi tehnologia informaţiei.
Universitatea Politehnica Timișoara a fost onorată în acest an cu premiul „Petre S. Aurelian”, obținut în premieră de către un cadru didactic din UPT, și anume prof.univ.dr. Claudiu-Tiberiu Albulescu. Premiul obținut în cadrul secției „Științe economice, juridice și sociologie” a fost acordat pentru grupul de lucrări cu tema „Integrarea monetară și incertitudinea economică”: The micro-foundations of an open economy money demand: An application to central and eastern European countries (Journal of Macroeconomics), The money demand and the loss of interest for the euro in Romania (Applied Economics Letters), Does the U.S. economic policy uncertainty connect financial markets? Evidence from oil and commodity currencies (Energy Economics). Premiul „Petre S. Aurelian” reprezintă cel mai vechi premiu al Academiei Române în domeniul științelor economice și a fost obținut în acest an de prof.univ.dr. Claudiu-Tiberiu Albulescu, cadru didactic al UPT ce se situează în topul cercetătorilor din domeniul economic din România conform cunoscutei bazei de date IDEAS, gestionată de Federal Reserve Bank of St. Louis.
De asemenea, premiul „Aurel Vlaicu“ a fost acordat lucrării „Convertoare de curent continuu hibride”, autori Nicolae Muntean, Octavian Cornea, Dan Hulea. Cartea abordează problematica de mare actualitate a topologiilor de convertoare de curent continuu hibride. Ea se concretizează printr-un studiu sistematic ce are ca finalitate aplicaţia practică, experimentul, care validează în final toate considerentele teoretice. De aceea topologiile prezentate în lucrare sunt potenţiale soluţii pentru industria modernă, în special în conversia energiilor regenerabile și „automotive“. Există puţine publicații în ţară şi străinătate care să se ocupe de aceste clase de convertoare şi, de aceea, cartea poate fi atât un material de curs cât şi un ghid de proiectare. Volumul sintetizează studiile colectivului de autori asupra convertoarelor de curent continuu cu structură hibridă după zece ani de la prima luare de contact cu această tematică, ocazionată de implicarea într-un grant de cercetare cu finanțare internațională, având ca subiect conversia și stocarea energiilor regenerabile.
Nu în ultimul rând, filiala din Timișoara a Academiei Române, condusă de acad. Dan Dubină, cadru didactic al Universității Politehnica Timișoara, a fost distinsă cu diploma „Meritul Academic”. Distincția vine și în contextul în care filiala din Timișoara a Academiei Române a împlinit, în acest an, 70 de ani de la înființare, aniversare marcată prin evenimentul organizat în comun cu UPT „Politehnica și Academia – o istorie comună”, ce s-a desfășurat în toamna acestui an.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Analiza unui sociolog: Guvernul Bolojan și pedepsirea săracilor. De ce să te bați cu bogații, mai bine tai de la mamele minore
„Atmosfera sfârșitului unei domnii”: Gheorghe Piperea asupra moțiunii de cenzură împotriva lui von der Leyen
Furtună devastatoare în Sinaia: Vântul a smuls acoperișuri, a doborât copaci și a blocat traficul
Partidul AUR a fost amendat cu 25.000 de euro pentru nerespectarea datelor cu caracter personal
Un ciclon mediteranean ar putea lovi România și Bulgaria dupa data de 9 iulie
Sinteza zilei. Cele mai importante evenimente naționale și internaționale, 3 iulie 2025
SPIRITUALITATE
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Proverbe japoneze. Fără oameni simpli, nu există oameni mari
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
Cum te poate ajuta masajul feței și al gâtului în prevenirea bolilor neurodegenerative precum Alzheimer
Tratamente complementare și remedii naturale în sprijinul celor care luptă cu cancerul
Ziua Internaţională de Luptă Împotriva Abuzului şi Traficului Ilicit de Droguri
”O spun clar și ferm: toleranță zero pentru fraudarea concediilor medicale!”
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Întâlnire de suflet! Rectorul Politehnicii timișorene, Florin Drăgan, de vorbă cu Alumni UPT stabiliți în Germania
Caricaturi cu pretenție de artă la Festivalul ”Beach, please”. De ce permit autoritățile promovarea răului în fața tinerilor?
Scuterul electric: libertate, economie și sustenabilitate pe două roți