Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

Puii ursoacei ucisă pe Transfăgărășan nu au fost GĂSIȚI, NU AU AJUNS ÎN SANCTUARUL DE LA ZĂRNEȘTI!

Ministrul  mediului, apelor și pădurilor, Diana Buzoianu, a convocat miercuri, 9 iulie 2025, la sediul ministerului, o şedință dedicată evaluării și coordonării măsurilor necesare pentru gestionarea situației urșilor de pe Transfăgărășan.

La reuniune au fost prezenți reprezentanți ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, ai Direcției Silvice Argeș, ai Gărzii Forestiere Naționale, ai Gărzii Forestiere Ploiești, ai Gărzii Naționale de Mediu, precum și primari din județul Argeș și prefectul Ioana Făcăleață.

În ceea ce privește cei trei pui de urs, Direcția Silvică Argeș a declanșat procedurile pentru capturarea și relocarea puilor, activând următoarele măsuri: monitorizare permanentă a zonei, instalarea camerelor de supraveghere cu transmisie în timp real, administrarea hranei complementare, patrule mixte cu jandarmeria și dotarea echipelor de teren cu arme și substanțe pentru tranchilizare. În prezent, șapte angajați ai Direcției Silvice sunt mobilizați în teren pentru identificarea puilor, care nu au fost găsiți până în acest moment.

Ministrul Diana Buzoianu a cerut Direcției Silvice din Argeș și Directorului General al Romsilva să primească de urgență ajutorul organizațiilor neguvernamentale cu expertiză în conservarea faunei sălbatice, acele ONG-uri care au derulat proiecte de conservare și care au specialiști în domeniu, care au expertiza să se alăture acestor eforturi de căutare și salvare a puilor, în sprijinul autorităților și al echilibrului ecologic din zonă.

Totodată  cerut controale serioase cu echipe mixte în teren, în zona Transfăgărășan, pentru a fi amendați toți cei care încalcă legislația pentru o poză sau pentru a da de mâncare unor animale sălbatice, punându-se la risc și pe ei și pe cei din jur.

„Trebuie să trimitem un semnal foarte clar: hrănirea ilegală a urșilor pune în pericol oameni şi animalele, deopotrivă. Vom modifica legislația și vom crește amenzile aplicate pentru situația în care, oamenii hrănesc urșii de pe marginea drumurilor” a declarat Diana Buzoianu.

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor își menține angajamentul ferm față de protejarea biodiversității, dar și față de siguranța cetățenilor, într-un cadru de legalitate, colaborare interinstituțională și responsabilitate publică.

Agent Green  face denunț penal

Puii nu au fost încă găsiți, iar căutătorii specialiști din ONG-uri precum cei de la Casa lui Patrocle – Animal Rescue şi Ursulețul Cârcotaș au fost alungați de băieții cu insigne, legitimații și puști. Asistăm așadar la o situație în care,  moralitatea și competența autorităților locale și centrale sunt mult sub așteptările și potențialul cetățenilor simpli și ai ONG-urilor. Asistăm la un cinism gratuit din partea autorităților, care au ucis ilegal o mamă și i-au lăsat copiii nou-născuți în stradă.

 Un gest de brutalitate primitivă pe care nu îl putem tolera

Asistăm la o situație care pare dincolo de incompetență și rea-credință. Arată mai degrabă a structură de crimă organizată ce are ca rezultat favorizarea industriei vânătorii de trofee și vulnerabilizarea speciei urs care se confruntă cu degradarea habitatului, schimbări climatice, persecuția oamenilor. Așadar, facem denunț penal participanților la această șaradă cinică.
                                                                               
                                                                             Ursuleții NU au ajuns la sanctuar!
”Vă rugăm să nu dați crezare informațiilor false, care circulă în mediul online. Cei trei ursuleți rămași orfani după ce mama le-a fost impușcată pe Transfăgărășan NU au fost găsiți și NU se află în grija sanctuarului AMP Libearty.
                                                                                 
Este extrem de important să fie găsiți cât mai curând, pentru că starea lor de sănătate este cu siguranță grav afectată după atâtea zile fără mama lor, fără hrană și fără protecție. Timp de două zile, mai mulți voluntari dedicați din două județe au fost la fața locului, încercând să îi localizeze” au transmis cei de la sanctuarul AMP Libearty.
Dintr-un stăpân al pădurilor, locul lui de baștină, locul lui natal, ursul, specie protejată,  a ajuns CERȘETOR în propriul lui habitat, din cauza inconștienței oamenilor, a viciilor lor, de dragul entarteimentului,  a celor care au transformat acest fenomen, într-o afacere.
Urșii bruni sunt un simbol al României, care ar trebui să fie mult mai protejați decât este în momentul de față. Dacă s-ar face mai multe rezervații sigure unde să trăiască în liniște, sigur nu vor mai coborî în orașe, ori în alte locuri, să-și caute hrana.
Dar și oamenii legii trebuie să-și facă DATORIA!

 

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share