Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Rusia nu decide cine va fi sau nu membru al NATO”

Miercuri (16 februarie 2022), secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a prezentat în avans câteva informații despre  întâlnirea miniștrilor aliați ai apărării de astăzi și mâine . Aceste date au fost oferite într-o conferință de presă.  În intervenția sa și în răspunsurile pe care le-a oferit jurnaliștilor, secretarul general al NATO a reiterat încă odată că, nu RUSIA  decide cine poate face parte din NATO și fiecare națiune își poate alege singură calea. 

2202-factsheet_efp_en

”Cred că mesajul și semnele pe care le-am auzit ieri de la Moscova oferă unele motive pentru un optimism prudent, deoarece acesta a fost un mesaj despre diplomație. Și am fost pregătiți pentru discuții de eforturi diplomatice cu Rusia,  pe tot parcursul acestei crize. Am afirmat acest lucru din nou și din nou și am transmis Rusiei propunerile noastre în scris și așteptăm răspunsul lor. În același timp, nu am văzut nicio retragere a forțelor ruse. Asta contrazice mesajul eforturilor diplomatice reale. Rămâne de văzut dacă există o retragere a Rusiei. Monitorizăm foarte îndeaproape ce face Rusia în și în jurul Ucrainei. Au crescut numărul de trupe și mai multe trupe sunt pe drum.

220214-factsheet_NATO-Ukraine_Relations_

Rusia nu decide cine va fi sau nu membru al NATO. Și aceasta este o chestiune de principiu pe care toți aliații au afirmat-o clar din nou și din nou. Și este vorba despre respectarea dreptului fiecărei națiuni din Europa de a-și alege propria cale, indiferent dacă doresc să aparțină unei organizații ca NATO sau dacă nu vor să aparțină NATO  ca  Finlanda și Suedia parteneri apropiați ai NATO care nu solicită calitatea de membru, dar au declarat foarte clar că, desigur, NATO nu poate semna un acord obligatoriu din punct de vedere juridic cu Rusia, în care spunem că nu va mai exista o nouă extindere a NATO. Este vorba despre Ucraina, dar și despre alte națiuni suverane din Europa, despre principiul, dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propria cale. Și acestea sunt principii nu numai consacrate în Actul de înființare al NATO, ci și consacrate, de exemplu, în Actul final de la Helsinki, care sunt principii pe care și Rusia le-a acceptat.  Deci este vorba despre dreptul fiecărei națiuni de a-și alege propria calea”.

Iar ultimele informații despre retragerea trupelor rusești, după exercițiul  militar pe care l-a avut, cei din NATO și aliații săi, le privesc cu scepticism și sunt prudenți de  ceea ce se întâmplă la granițele Ucrainei.

În contextul crizei actuale cauzate de acumularea militară semnificativă a Rusiei în și în jurul Ucrainei,  Jens  Stoltenberg i-a mulțumit secretarului Lloyd Austin pentru contribuțiile esențiale ale Statelor Unite la apărarea colectivă și descurajarea NATO, care este prezent la întîlnirea ministrilor apărării din țările NATO.  Aceste contribuții sunt „o demonstrație puternică de solidaritate transatlantică”, a spus secretarul general, adăugând că „legătura transatlantică este vitală pentru securitatea noastră”.

”Monitorizăm îndeaproape ceea ce fac. Și, desigur, ceea ce am văzut de mai multe ori în ultimele luni este că se mută cu un număr mare de trupe și echipament greu. Apoi scot din nou majoritatea trupelor, dar echipamentul rămâne. Ei pot trimite personalul înapoi din nou în zona de graniță.  Suntem optimiști,  prudenți și deschiși din nou, pentru  noi discuții.” a conchis secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share