Centrul de Conferințe al Universității Politehnica Timișoara a găzduit joi, 22 mai 2025, deschiderea oficială a celei de-a XIX-a ediții a conferinței internaționale SACI (Symposium on Applied Computational Intelligence), un eveniment științific de anvergură organizat în comun de Universitatea Politehnica Timișoara și Obuda University, Budapesta, Ungaria, ce a reunit specialiști din 19 țări. Inițiat ca un simpozion bilateral între facultățile de automatică și calculatoare ale celor două universități, evenimentul a crescut de la an la an, fiind în prezent inclus în programul de manifestări tiințifice al prestigiosului Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE), fiind susținut de un grup important de companii și asociații și având participanți din toată lumea.
Deschiderea oficială a inclus mesajele celor doi co-președinți ai conferinței, prof.univ.dr.ing. Levente Kovacs, rectorul Obuda University, și prof.univ.dr.ing. Radu-Emil Precup, directorul Consiliului pentru Studii Universitare de Doctorat din cadrul Universității Politehnica Timișoara, ale decanului și prodecanului Facultății de Automatică și Calculatoare a UPT, prof.univ.dr.ing. Marius Marcu și conf.univ.dr.ing. Ciprian Bogdan Chirilă, gazde ale evenimentului, prof.univ.dr.ing. Daniel Andras Drexler, din partea Comitetului Tehnic, care au subliniat excelenta relație de colaborare dintre cele două universități, care a și făcut posibilă, de altfel, organizarea simpozionului.
Conferința SACI 2025 se concentrează pe teorie și aplicații în domeniul inteligenței computaționale aplicate și al informaticii. Scopul este de a oferi o platformă pentru oamenii de știință, profesori, cercetători și studenți pentru a-și publica lucrările.
În cadrul simpozionului au fost prezentate peste 120 de lucrări științifice, ce vor fi indexate în bazele de date internaţionale IEEE Xplore, iar speakerii în plen au abordat teme de actualitate: prof.dr. Peng Shi (Universitatea din Adelaide) – Consens și control al formațiunilor pentru sisteme multi-agent; prof.dr. László Gulácsi (Obuda University) – Tehnologie medicală avansată susținută de AI; perspective, valoare, inovație; prof. Shuai Li (Oulu University) – Învățare iterativă online, transfer îmbunătățit de la simulare la realitate pentru manipularea eficientă a obiectelor deformabile; dr. Răzvan Stănică (INSA Lyon – Analiza spațio-temporală a datelor de trafic mobil.
Participanții au discutat despre posibilitățile unei cariere științifice, viitorul inovațiilor digitale, apelul programelor de doctorat și unele probleme de proprietate intelectuală. În plus, studenții și doctoranzi și-au prezentat propriile cercetări – de la inginerie informatică la știința materialelor – împărtășind ideile și experiențele lor cu comunitatea profesională.
Evenimentul reprezintă încă un pas către un viitor în care educația, cercetarea și inovarea sunt strâns legate între ele.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
România are, în premieră, o Strategie Națională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare și Cerebrovasculare 2025–2030
Cum influențează stresul sănătatea mintală și fizică?
De ce scade producția de colagen odată cu înaintarea în vârstă și cum poți contracara acest proces
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Ți se potrivește o nuntă pe plajă în Halkidiki? Află de aici ce presupune mai exact și cum poți avea și tu parte de un eveniment de vis
Uleiul de mentă – răcoarea care trezește pielea și îți limpezește mintea