Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Scoateți din colecție toate piesele de inspirație românească!”

Creația populară autentică și-a menținut valoarea peste timp, dovadă că ia românească a fost și rămâne o sursă de inspirație pentru pictori, designeri sau companii precum Louis Vuitton.

Brandul de lux Louis Vuitton a intrat într-o controversă majoră cu comunitățile românești,  după ce a folosit modelul tradițional al cămășii din Mărginimea Sibiului,  în noua sa colecție pentru anul 2024.

Piesele vestimentare presupuse inspirate se aflau în colecția Resort 2024 a lui Nicolas Ghesquiere pentru Louis Vuitton, unde multe articole costă mii de dolari (euro). Această utilizare a fost făcută, fără menționarea originii și fără acordul păstrătorilor de zestre culturală, ceea ce a stârnit reacții vehemente în mediul online.

Campania pentru ca Louis Vuitton „să acorde credit” moștenirii românești a fost lansată duminică de comunitatea online La Blouse Roumaine, care îndeamnă de mult casele de modă să crediteze colecțiile care se apropie de haine tradiționale.

Campania Give Credit Louis Vuitton a ajuns în presa internațională.

 

 

 

Dragă echipă de creație și marketing Louis Vuitton,
Vă rog să acordați credit și respect comunităților din Transilvania, Oltenia și Muntenia din România care și-au păstrat identitatea și moștenirea culturală prin costumul tradițional unic, mărturie a trecerii lor prin istorie din generație în generație. Unele piese din colecția “LV by the Pool” 2024 sunt inspirate din bluza românească specifică regiunii Mărginimea Sibiului,  fără a indica sursa designului. Considerăm că modul în care motivele, croiala și structura bluzei tradiționale românești sunt folosite în colecția LV,  fără a se recunoaște originea și identitatea, încalcă drepturile culturale ale comunităților din regiunile mai sus menționate. Prin urmare, vă rugăm frumos să scoateți din colecție toate piesele de inspirație românească până la obținerea acordului de utilizare a designului cultural, cu mențiunea creditului cuvenit” au transmis reprezentanții  La blouse roumaine.
Acestui demers i s-au alăturat zeci de ong-uri naționale, mii de români, inclusiv miniștri și personalități ale lumii românești, de pretutindeni.
Aprecierea culturală nu e îngrădită nimănui, oricine poate să admire, să se inspire, să creeze și să ducă mai departe povestea tradiției, cu o minimă cerință: recunoaștere și respect pentru oamenii locului și comunitățile păstrătoare de zestre culturală.
”Campania Give Credit, pe care am inițiat-o în 2017, a început de fapt în 2012, în momentul în care Adele a apărut în Vogue purtând o bluză din colecția Tom Ford, inspirată de o ie / cămașă tradițională din Transilvania. A fost unul din vectorii lansării comunității La blouse roumaine și ulterior, un pas important către crearea Zilei Universale a Iei, în 2013. A fost momentul în care am început să ne cunoaștem și recunoaștem moștenirea culturală.
Din 2012 și până azi, în 2024, am străbătut o cale lungă care ne-a adus Acasă, la origini, proiectul pe care l-am inițiat în 2020 și care face legătura cu comunitățile care au creat, păstrat și transmis de generații IA, portul și arta tradițională, pe scurt identitatea noastră culturală.
În 2012 aveam doar o fotografie, azi avem o realitate. Căci ultima campanie Give Credit Louis Vuitton este practic rodul întâlnirii și colaborării cu comunitățile păstrătoare de zestre culturală. Le mulțumim pe această cale tuturor oamenilor care ne-au primit în casele și familiile lor în ultimii ani, ei sunt cei care ne-au ajutat să înțelegem mai bine pentru ce luptăm” au transmis inițiatorii campaniei.

 

 

Distribuie acest articol Oficial Media
Share