Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

”Suntem în situația unei încălcări a dreptului la grevă!”

Comunicat de presă:
Federația „Solidaritatea Sanitară” a solicitat săptămâna trecută Ministerului Muncii concilierea conflictului colectiv de muncă din Sănătate (etapă obligatorie înaintea grevei).
În loc să ne convoace la conciliere împreună cu Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii ne-a răspuns săptămâna aceasta, spunându-ne că nu poate efectua concilierea conflictului colectiv de muncă (adică Federația „Solidaritatea Sanitară” nu poate declanșa greva) din următoarele motive:
(1) Deoarece nu poate fi efectuată o grevă în sectorul public pentru revendicări salariale (pentru drepturi a căror rezolvarea este necesar un act normativ , salarizarea în domeniul bugetar intrând în această categorie). În această interpretare angajații din domeniul bugetar ar fi lipsiți de dreptul la grevă exact pentru cea mai importantă categorie de solicitări: drepturile salariale. Având în vedere că adresa Ministerului Muncii ne este trimisă exact din perioada desfășurării grevei colegilor din Educație, această interpretare ar pune în discuție de fapt și legalitatea grevei aflată deja în desfășurare.
(2) Din cauză că, conflictul colectiv de muncă nu a fost declanșat de toate părțile contractului colectiv de muncă, ci doar de una dintre federațiile reprezentative (Federația „Solidaritatea Sanitară”). În această situație trebuie analizate cele două interpretări juridice posibile:
a) Prin părți se înțelege federațiile reprezentative. În această interpretare Federația „Solidaritatea Sanitară” n-ar putea face grevă (n-ar putea trece de procedura de conciliere a conflictului colectiv de muncă) deoarece cealaltă federație reprezentativă n-a declanșat conflictul colectiv de muncă. Or, cealaltă federație reprezentativă nu (mai) are intenția de a face grevă . Asta ar însemna că membrii de sindicat ai Federației „Solidaritatea Sanitară” și ceilalți angajați care semnează pentru greva anunțată de noi nu ar putea face grevă, indiferent de numărul lor.
Evident, în discuție este și corolarul: cealaltă federației sindicală reprezentativă nu poate declanșa un conflict colectiv de muncă în Sănătate fără Federația „Solidaritatea Sanitară”.
În ambele cazuri suntem în situația unei încălcări a dreptului la grevă.
b) Prin „părți” se înțelege toate organizațiile prezente la negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector sănătate. Având în vedere că la negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de sector au participat, alături de cele două federații reprezentative, și câteva confederații reprezentative la nivel național, în această interpretare conflictul colectiv de muncă n-ar putea fi declanșat fără participarea acestora.
Încercând să impună principiul „doar împreună”, această interpretare a Ministerului Muncii devine opozabilă tuturor părților, determinând de facto o limitare a dreptului la grevă.
Există un raționament suplimentar care demonstrează absurditatea situației: una dintre confederațiile care au participat la negocierea CCM sănătate a făcut acest lucru la solicitarea federației din Ambulanță. Însă, conform Legii nr. 5/2021, pe viitor (deoarece aplicarea acestei legi este temporar suspendată), personalul din Ambulanță nu va avea dreptul să facă grevă. Ceea ce ar însemna că una dintre părți nu va putea declanșa conflictul colectiv de muncă deoarece nu are dreptul să facă asta. În consecință, în această interpretare conflictul colectiv de muncă în Sănătate nu va mai fi posibil deoarece nu toate părțile pot să-l declanșeze.
Adițional, această situație ar fi aplicabilă și în cazul conflictului colectiv de muncă din Educație (existând confederații care au sindicate membre din acest sector), ceea ce, iarăși, ar pune în discuție și legalitatea grevei aflate în desfășurare.
În consecință, este evident faptul că și această interpretare reprezintă o încălcare a dreptului la grevă.
(3) Nu am făcut dovada notificării unităților sanitare în care avem membri. Deși legea nu prevede această obligație, am înaintat Ministerului Muncii dovezile în acest sens.
Precizăm că Federația „Solidaritatea Sanitară” a transmis Ministerului Muncii o adresă în care a demonstrat erorile comise în interpretarea legi, solicitându-i demararea procedurii de conciliere a conflictului colectiv de muncă.
”Organizați greva împreună!” – pare să sugereze răspunsul primit de la Ministerul Muncii.
 Revendicările pe termen scurt (cu aplicabilitate imediată):
1. Acordarea tuturor salariilor de bază la nivelul maxim prevăzut de lege (creșterea salariilor de bază pentru infirmiere, îngrijitoare, brancardieri etc. la nivelul maxim prevăzut de Anexa nr. 2). De acest drept ar beneficia cca. 48.000 de angajați.
2. Acordarea drepturilor aferente continuității activității medicale (sporurile pentru ture și lucrul în zilele libere/de sărbătoare; tariful orar la gărzilor, sporurile de gardă) prin raportare la salariile de bază în plată, pentru toate categoriile de angajați.
3. Raportarea sporurilor pentru condiții de muncă la salariul de bază în plată la toți angajații din sănătate (nu se bucură de acest drept cca. 78.000 de angajați)
4. Corecția grilelor de salarizare aferente ale asistentelor medicale sau asigurarea unei plăți complementare cu caracter corectiv (stimulentele financiare pot constitui o soluție).
5. Scoaterea indemnizației de hrană din limita de 30% aplicabilă sporurilor.
II. Revendicările pe termen lung (cu aplicare din toamna anului 2023, odată cu adoptarea noii legi a salarizării):
1. Aplicarea noii legi a salarizării pentru partea de sănătate în forma stabilită la nivelul Ministerului Sănătății cu federațiile sindicale reprezentative (corectând cele câteva modificări făcute de MS după finalizarea negocierilor, fără acordul nostru).
2. Respectarea specificului sistemului sanitar în cadrul noii legi a salarizării (ex. indemnizațiile pentru continuitate, sporurile pentru condiții de muncă). Pornind de la calculele Ministerului Sănătății estimarea costurilor totale pentru toate aceste măsuri este de 425.212.376 lei. Dacă din această sumă scădem impozitul și contribuțiile (180715259) atunci costul final este de cca. 244.497.116 lei.
Revendicările pe termen scurt vin în completarea celor pe termen lung: noua lege a salarizării trebuie să ne prindă cu toate drepturile acordate, pentru a le putea menține în continuare. Deoarece Federația „Solidaritatea Sanitară” funcționează pe criterii de transparență,  la grevă se va  renunța doar în următoarele condiții: dacă  sunt îndeplinite solicitările; dacă greva nu se bucură de susținerea a cel puțin jumătate din angajații din sănătate; dacă greva este declarată ilegală.
Distribuie acest articol Oficial Media
Share