Oficial Media

Știri din Târgoviște, Dâmbovița, România.

TOP 13 analize recomandate în timpul sarcinii

Tocmai ce ai aflat că o se devii mămică? Înseamnă că urmează câteva luni în care vei pune sănătatea ta și a fătului pe primul loc. Urmează o perioadă în care somnul, alimentația, hidratarea și vizitele la cabinetul medical capătă noi valențe.

Pe lângă alimentație și odihnă, e imperativ să aloci o atenție deosebită analizelor și investigațiilor de specialitate. Poți afla toate informațiile necesare pe DoctorAdelaSerban.ro, după ce parcurgi lista noastră cu analize recomandate în timpul sarcinii.

Analize recomandate în trimestrul 1

Sarcina trebuie privită ca pe o perioadă sensibilă, mai ales în primul trimestru, atunci când micuțul tău începe să se formeze. Analizele și testele de screening sunt acum foarte importante pentru a avea o imagine cât mai clară cu privire la evoluția sarcini. Există un pachet standard de analize, dar investigațiile pot varia și în funcție de istoricul medical, de vârsta mamei sau de alte particularități de familie.

Grupa de sânge si factorul Rh

Dacă nu îți cunoști grupa de sânge, acum e momentul oportun să faci analizele necesare pentru a identifica grupa (A, B, AB sau O), dar și factorul Rh (pozitiv sau negativ). De preferat ar fi ca mămica să aibă Rh pozitiv, dar nu este un capăt de țară dacă acesta este negativ. O astfel de condiție medicală necesită monitorizare și medicamentație de specialitate.

Hemoleucograma

Hemoleucograma depistează existența anemiei. Foarte multe gravide se confruntă cu această problemă, cauzată, de regulă, de un aport insuficient de fier. În cazuri rare, se pot depista și alte afecțiuni, care necesită medicamentație pentru a nu pune în pericol sarcina.

Glicemia

Diabetul gestațional (specific femeilor însărcinate), diabetul zaharat de tip I sau II (nedepistate înainte de sarcină) impun, de asemenea tratament. O astfel de problemă trebuie depistată timpuriu.

Urocultură

Cu ajutorul sumarului de urină se pot depista infecțiile dăunătoare pentru sarcină. În linii mari, urocultura poate depista: diabetul gestațional, infecțiile urinare, bolile renale, preeclampsia.

Testele pentru boli cu transmitere sexuala (BTS)

Din păcate, unele boli cu transmitere sexuală pot afecta negativ evoluția sarcinii. Astfel, mămica se va testa pentru: HIV, Sifilis și virusuri hepatitice.

Funcția tiroidiana

Un dezechilibru la nivelul tiroidei poate afecta direct evoluția fătului, mai ales în primele 12 săptămâni de sarcină. Bebe rămâne pe tot parcursul sarcinii dependent de nivelul hormonal al mamei.

Bitestul sau testul combinat

Pentru că multe patologii prezente la făt pot avea cauză genetică, bitestul evaluează prezența unor parametrii specifici:

  • Hormoni specifici din sângele mamei (beta HCG, PAPP-A);

  • Translucența nucală.

Aici se va analiza și vârsta mamei, stilul de viață și prezența anumitor vicii.

Morfologia de trimestrul 1

Morfologia fetală de trimestrul 1 se realizează la aproximativ 12 săptămâni și este o ecografie obligatorie pentru orice viitoare mămică. Această ecografie permite medicului să obțină informații clare și relevante despre dezvoltarea fătului, măsurând cu atenție toate părțile corpului.

Analize recomandate în trimestrul 2

Deși nu mai există atât de multe riscuri, monitorizarea sarcinii rămâne obligatorie în trimestrul 2.

Dozarea AFP

Alfafetoproteina este o proteină pe care o secretă ficatul bebelușului, fiind un bun indicator pentru sindromul Down și pentru alte defecte structurale sau cromozomiale.

Estriolul, inhibina si HCG

Aceștia sunt 3 markeri placentari care au rolul de stabili starea de sănătate a fătului.

Morfologia de trimestrul 2

Morfologia de trimestrul 2 se face la aproximativ 22 de săptămâni de sarcină și este obligatorie. De asemena, tot acum, medicul poate recomanda repetarea anumitor analize efectuate în primul trimestru.

Analize recomandate în trimestrul 3

Și în trimestrul 3 se pot repeta primele analize, dar există și investigații specifice.

Morfologia de trimestrul 3

Se evaluează starea bebelușului, se identifică parametrii de morfologie fetală specifică trimestrului, se identifică eventualele riscuri asociate nașterii naturale și se fac primele planificări pentru ziua cea mare. Curioasă să afli când se face morfologia de trimestrul 3? La aproximativ 30-32 de săptămâni.

Testarea contracțiilor

Există cazuri speciale în care se poate realiza și un test specific pentru contracții. Acesta se recomandă atunci când urmează să se ia o decizie importantă: naștere naturală sau prin cezariană.

În final, pe lângă clasicele analize de sânge și cele 3 morfologii fetale obligatorii, investigațiile pot varia de la o gravidă la alta, în funcție de istoricul medical.

Distribuie acest articol Oficial Media
Share