Universitatea Politehnica Timișoara și Biblioteca UPT au organizat luni, 7 aprilie 2025, vernisajul unei inedite expoziții de pictură ce reunește lucrările realizate de trei generații de pictorițe: Petitjean Edita Elena, fiica sa Petitjean Jeannette Darclée și nepoata Anamaria Andreea Anghel, cadru didactic la Facultatea de Arhitectură și Urbanism a UPT. O expoziție a trei generații, unite de aceeași pasiune pentru pictura în culori de ulei.
Expoziția și-a propus să surprindă activitatea Atelierului de Pictură Petitjean, în lunga sa existență, care anul acesta împlinește 55 ani de la înființarea sa, în anul 1970, când d-na artist plastic Petitjean Edita Elena reușea să obțina autorizație de liber profesionist. Doamna Petitjean are o activitate amplă în domeniu, începând sa picteze alături de tatăl său (și el pictor) înca de la 16 ani. După o experiență vastă de peste 70 de ani, se mândrește cu mii de tablouri în lumea întreagă.
Expoziția aceasta este dedicată naturii, și mai ales lumii florale, o tema foarte dragă autoarelor. Cele 18 tablouri expuse în holul central al Bibliotecii UPT vor putea fi admirate dar și rezervate pentru achiziționare de către doritori timp de 2 săptămâni.
Petitjean Edita-Elena, s-a născut la Timișoara, în anul 1938. Începe să picteze sub îndrumarea tatălui său, Lehmann Carol. În clasa doamnei Doina Popa Almajan, termină 2 ani de scenografie. În continuare lucreaza în atelierul pictorului Marcovici. În 1970 obține autorizația de liber profesionist și lucrează în atelierul propriu – „Atelier de Pictură Petitjean”. După Revoluția din Decembrie 1989 și înlăturarea regimului comunist din România, artista călătorește în toată Europa, pictând în Germania, Ungaria și Austria pentru galerii și cumpărători privați. Lucrarile ei, inspirate din natură, se remarca prin pasiunea pentru culoare și tehnica personală aparte. Tablourile sale se regăsesc în colecții private din Germania, Austria, Ungaria, Franța, Italia, Norvegia, Serbia, Maroc, Canada, SUA, Libia etc.
Petitjean Jeannette Darclée, născută în 1960 la Timișoara, într-o familie de artiști, termină Liceul de Chimie din Timișoara în anul 1979 după care studiază pictura la Școala de ArtĂ Populară din Timișoara în perioada 1983-1986. Ulterior lucreaza ca pictor pe panză la Cooperativa Arta Populară Bănățeană și creează concomitent vestimentație pentru Uniunea Artiștilor Plastici. Descoperă fascinația picturii în ulei îndrumată de mama sa, Petitjean Edita-Elena, alături de care începe să lucreze în atelierul familiei – „Atelier de Pictură Petitjean”. Lucrările ei, inspirate din natură, se remarca prin pasiunea pentru culoare si atenta reproducere a naturii. Tablourile sale se regăsesc în colecții private din Germania, Austria, Ungaria, Franta, Italia, Norvegia, Serbia, Maroc, Canada, SUA și Libia.
Anamaria Andreea Anghel, născută în 1983 la Timișoara, a absolvit Liceul de Arte Plastice din oraș (promoția 2002), este arhitectă (promoția 2008) și lector la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din cadrul UPT. Deține o diplomă de master în Urbanism (2009) și un doctorat în arhitectură (2015) la Universitatea din Sevilla, Spania. Din 2010 este partener în cadrul ArchistressstudiosTM, un studio de design specializat în proiecte moderne de înaltă calitate în domeniul arhitecturii și designului interior, îmbinând armonios activitatea profesională cu cea academică. Pasiunea pentru pictură o moștenește de la bunica sa, cu care și-a petrecut zilnic majoritatea timpului liber în atelierul de creație al familiei dar și călătorind cu ea în fiecare vară, pictând și vizitând muzee de specialitate.
Jurnalist, scriitor, editor, terapeut
EXCLUSIVE BREAKING NEWS
Cele mai importante știri internaționale ale zilei de 24 iulie 2025
Oameni morți de foame în Gaza. Criza alimentară și umanitară atinge dimensiuni dramatice
Prima „nuntă” gay din România, organizată cu fast la Cluj-Napoca: un eveniment controversat
Taxiurile zburătoare vor fi printre blocuri cât de curând – De când veți zbura între hotel și plajă, între casă și serviciu
Avem datoria de a apăra România când guvernul devine agresorul cetățeanului
Val de căldură sufocantă: Nopți tropicale și aer irespirabil începând de luni
SPIRITUALITATE
Grăsimea abdominală și cauzele emoționale. Medicina Tradițională Chineză
Povestea incredibilă e medicului Ioan Boilă. Cum a reușit să trateze gratuit mii de oameni încă din anii 90
Sfaturi de viață de la Dr. Ioan Boilă: „Omul nu e doar un trup bolnav, ci un suflet care suferă”
Cum poți purifica energiile din locuința ta pas cu pas?
Te ajutam sa faci bagajul!
SANATATE
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”
Cum ne putem crește vitalitatea rinichilor. Ce legături există între frică și rinichi
Ce parti ale corpului imbatranesc de la 25 de ani. Declinul corpului uman – care este cel mai longeviv organ
Cum să-ți alegi produse potrivite pentru regenerarea părului
All-on-4 vs. All-on-6 – Ce alegi când vrei o dantură completă și stabilă?
URMARITI OFICIAL MEDIA PE CANALELE NOASTRE
AUTORII OFICIAL MEDIA
De ce ne sperie o VIATA NOUA? - Oana Grigore
Ce mai poti citi
Florian Colceag, antrenorul de genii: Când oamenii scapă de frică li se luminează mintea
Tratament anticancer cu sucuri și ceaiuri – după Rudolf Breuss. Cura totală
Cum s-a vindecat de cancer o ingineră chimistă din Iași. ”Astăzi sunt un om sănătos!”